Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΡΥΣΤΟΥ- Αναβάθμιση προς όφελος του πολίτη αντί για Κατάργηση των Δημοσίων Υπηρεσιών στον Δήμο Καρύστου

Μετά την εφαρμογή του Σχεδίου Καλλικράτης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Νέοι ή Καλλικρατικοί Δήμοι είναι στην ουσία μία οντότητα παροχής διευρυμένων υπηρεσιών στον πολίτη. Παράλληλα, ο ρόλος τους είναι σημαντικότατος στα ζητήματα της Περιφερειακής Ανάπτυξης, η οποία εκτός των άλλων, προϋποθέτει την Αποκέντρωση, που αυτό σημαίνει ότι μέσα στα όρια των Δήμων θα λειτουργούν αποδοτικές Δημόσιες Υπηρεσίες. 

Τελευταίως, έχουμε γίνει μάρτυρες της εφαρμογής σχεδίων για την κατάργηση ή/και ενσωμάτωση των υποκαταστημάτων των Δημοσίων Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ., Ι.Κ.Α., Ειρηνοδικείο, Αγροτικά Ιατρεία, Νοσοκομείο) που δραστηριοποιούνται στον Δήμο Καρύστου, στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων από την μείωση προσωπικού και ενοικίων. Είναι φανερό ότι αυτό προέκυψε από την προθυμία της Κυβέρνησης να εφαρμόσει τις μνημονιακές πολιτικές τις οποίες έχει ψηφίσει και υπογράψει, παρά να μελετήσει ανά περίπτωση και να πάρει νηφάλιες αποφάσεις για το θέμα. 

Διότι, αντί να καταργήσει την ΔΟΥ Καρύστου, θα μπορούσε να την επανδρώσει με το κατάλληλο προσωπικό και τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα, ώστε να αντιμετωπίσει ουσιαστικά την φοροδιαφυγή. Το ίδιο με το ΙΚΑ και την εισφοροδιαφυγή. Οι έλεγχοι, με στελέχωση και με την απαραίτητη νομοθετική θωράκιση, θα μπορούσαν να αποδώσουν περισσότερα απ’ αυτά που θα εξοικονομηθούν από τους «μνημονιακούς» μισθούς και τις περικοπές. Το ΙΚΑ θα μπορούσε, μαζί με το Νοσοκομείο Καρύστου να κατέχουν έναν αξονικό τομογράφο, ένα «τεχνικό νεφρό» κλπ με πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους. Οι υπηρεσίες και τα μέσα για την «απονομή της Δικαιοσύνης» πρέπει αναβαθμιστούν στον τόπο μας και όχι να αποδυναμωθεί το Ειρηνοδικείο Καρύστου, βιαστικά και πρόχειρα. 

Οι πολίτες της Καρύστου με τους φόρους που πληρώνουν, έχουν ήδη συνεισφέρει στα ενοίκια και τα λειτουργικά έξοδα του Δημοσίου και δικαιούνται να απολαμβάνουν των αντίστοιχων υπηρεσιών στον τόπο τους, χωρίς καμία «δημοτική» ή άλλη επιβάρυνση. Ως εκ τούτου, δεν υιοθετούμε την άποψη για την δωρεάν παραχώρηση χώρου ιδιοκτησίας του Δήμου Καρύστου για την στέγαση των υποκαταστημάτων των Δημοσίων Υπηρεσιών που απομακρύνονται. 

Η κατάσταση επιβαρύνεται από την γεωγραφική ιδιομορφία της Νοτίου Ευβοίας και το άκρως ελλιπές οδικό δίκτυο, που κάνουν επικίνδυνη και χρονοβόρα την μετάβαση στο Κέντρο και την επιστροφή εντός του εργάσιμου χρόνου. 

Οι δημόσιες δαπάνες ως γνωστόν, σταμάτησαν με εντολή των «μνημονίων» και για χρόνια δεν θα εκτελεστούν δημόσια έργα Υποδομής. Μετά, ήρθε η δραματική μείωση των κρατικών πόρων προς την Τοπική Καλλικρατική Αυτοδιοίκηση. Οι πολίτες της περιφέρειας είναι αντιμέτωποι πλέον με τον κίνδυνο ακύρωσης της Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η ζημιά ολοκληρώνεται με την εφαρμογή αρνητικών πολιτικών στα ζητήματα της Αποκέντρωσης, όπως η κατάργηση των Δημοσίων Υπηρεσιών στους περιφερειακούς Δήμους. Αυτή η πορεία πρέπει ν’ αλλάξει με την ανατροπή αυτών των καταστροφικών πολιτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...