Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

«Γκρίζα ζώνη» για την τρόικα οι νέες περικοπές στην Αυτοδιοίκηση


Tα μέτρα της κυβέρνησης για την εξοικονόμηση 11,6 δισ. ευρώ δεν πείθουν την τρόικα, που άμεσα πλέον ζητεί απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων. Οι εξοικονομήσεις πόρων από τους ΟΤΑ, η «νέα εφεδρεία», η μείωση των δαπανών από την διοικητική μεταρρύθμιση, οι μειωμένες δαπάνες σε Άμυνα και Υγεία αποτελούν για την τρόικα «γκρίζες ζώνες» και ζητεί αναλυτικό σχεδιασμό. Ειδικότερα:

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τρόικα θεωρεί πως δεν υπάρχει καμιά βεβαιότητα ότι θα εξελιχθεί ομαλά και σύντοματο νέο πακέτο περικοπών στην Αυτοδιοίκηση, ύψους 821 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η τρόικα αμφισβητεί κυρίως:
τη μεταρρύμιση σε παροχές κοινωνικής ωφέλειας (ΣΔΙΤ), μέτρο που θα αποφέρει -σύμφωνα με το σχεδιασμό της «εσωτερικής» τρόικας- 20 εκατ. ευρώ,
-την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, μέτρο που θα αποφέρει 123 εκατ. ευρώ,
-Τη δημοτική ενημερότητα, μέτρο που θα αποφέρει 10 εκατ. ευρώ,
-τα φωτοβολταϊκά σε 500 σχολεία, μέτρο που θα αποφέρει 18 εκατ. ευρώ
-τις βιοκλιματιστικές αναβαθμίσεις ανοιχτών χώρων, μέτρο που θα αποφέρει 35 εκατ. ευρώ, και
-τα φωτοβολταϊκά σε ΧΑΔΑ που δεν έχουν αποδοθεί, μέτρο που θα αποφέρει 45 εκατ. ευρώ.

Για τη «νέα εφεδρεία», μέτρο που θα αποφέρει 167 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο, πιστεύει πως δε θα πετύχει και αυτό, όπως έγινε στο πρόσφατο παρελθόν, και δε θα επιτευχθεί ο στόχος για μείωση κατά 150.000 άτομα στο Δημόσιο μέχρι το 2015, και για αυτό ζητεί άμεσες απολύσεις.

Για την εξοικονόμηση κατά 750 εκατ. ευρώ από τις λειτουργικές και καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου, η τρόικα επίσης θεωρεί το σχεδιασμό επισφαλή και ζητεί αναλυτική κοστολόγηση.

Για τις φαρμακευτικές δαπάνες, που σύμφωνα με το προγραμματισμό της κυβέρνησης θα εξοικονομηθούν 800 εκατ. ευρώ, η τρόικα πιστεύει πως δύσκολα θα μπορέσει το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Υγείας να καταφέρουν μια τόσο μεγάλη εξοικονόμηση.

Για την Άμυνα, η τρόικα θεωρεί πως η μείωση στις εξοπλιστικές δαπάνες δαπανών, ύψους 517 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 437 εκατ. ευρώ από μετάθεση πληρωμής εξοπλιστικών προγραμμάτων, είναι μετάθεση και όχι περικοπή, και ως εκ τούτου αντιστέκεται «σθεναρά».
πηγή:aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...