Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Ζητούμενο η αυτογνωσία


Είναι δυνατόν μία χώρα να προσβλέπει στο μέλλον εκβιάζοντας συνεχώς τον υπόλοιπο κόσμο; Η απάντηση είναι «όχι», ούτε η Βόρεια Κορέα που είναι έτοιμη για όλες τις θυσίες δεν το καταφέρνει. Μπορεί μία χώρα να ζει συνεχώς με ελλείμματα; Η απάντηση είναι και πάλι «όχι», αυτός ήταν και ένας βασικός λόγος που κατέρρευσε η Σοβιετική Ενωση και έτσι βρήκαν την ευκαιρία να κυριαρχήσουν παγκοσμίως ο ανεξέλεγκτος νεοφιλελευθερισμός και οι αγορές.

Με αυτή την έννοια λοιπόν είναι αδύνατον να επιβιώνει οικονομικά η Ελλάδα στο διηνεκές, εκβιάζοντας συνεχώς την Ευρωζώνη και το διεθνές σύστημα ότι θα το κάνει «Κούγκι», όπως υπαινίχθηκε τις προάλλες ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στην ισορροπία τρόμου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Παράλληλα, είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει παράγοντας συνεχώς ελλείμματα και επομένως και χρέος στον σημερινό κόσμο, όποιο και να είναι το κοινωνικό-οικονομικό της σύστημα ή το νόμισμά της. Η έκθεση της Εθνικής Τράπεζας για τις συνέπειες ενδεχόμενης επιστροφής στη δραχμή είναι εξαιρετικά διαφωτιστική.

Είναι ίσως περιττό να προστεθεί στα παραπάνω η αναντίρρητη αλήθεια ότι χώρα δίχως διοίκηση, παραγωγή και ανταγωνιστικότητα δεν έχει στον ήλιο μοίρα. Το καταπληκτικό είναι όμως ότι πολιτικοί αρχηγοί και κόμματα επιμένουν να αγνοούν όλες αυτές τις βασικές προϋποθέσεις για να λειτουργεί μία χώρα. Μαζί τους ένα πολύ μεγάλο μέρος των μίντια και των δημοσιογράφων που τα εκπροσωπούν, με αποτέλεσμα να έχει διαπαιδαγωγηθεί ανάλογα και η κοινή γνώμη. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει επικρατήσει η άποψη ότι οι άλλοι, δηλαδή οι ξένοι, φταίνε για την κατάντιά μας.

Είναι απολύτως θεμιτό να αμφισβητείται η ορθότητα της πολιτικής της λιτότητας που έχει επιβληθεί απ’ άκρου εις άκρον της Ευρώπης με πρωτοβουλία της Γερμανίας. Είναι επίσης σωστό να επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη χώρα ωφελείται από την ελληνική, αλλά και τη γενικότερη ευρωπαϊκή, οικονομική κρίση. Αλλά είναι εντελώς βλακώδες να δημιουργείται από την πλευρά μας κλίμα αντιπαράθεσης, σχεδόν πολεμικό, στις σχέσεις μας με τους Γερμανούς. Δεν φταίνε οι Γερμανοί γιατί ουσιαστικά χρεοκοπήσαμε και από την άλλη πλευρά, δεν μας συμφέρει να τους βρίζουμε ή να τους χλευάζουμε από τις τηλεοράσεις επειδή εξυφαίνουν αναπτυξιακά σχέδια που δεν μας αρέσουν, να εξισώνουμε τη Μέρκελ με τον Χίτλερ, να καίμε γερμανικές σημαίες και να δέρνουμε Ολλανδούς επειδή μοιάζουν με Γερμανούς. Ο ελληνικός τουρισμός γνωρίζει πολύ καλά τις επιπτώσεις της καλλιέργειας αντιγερμανικού κλίματος...

Αναμφίβολα, στη Γερμανία υπάρχουν τώρα δυνάμεις που επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Υπάρχουν όμως και αντίθετες δυνάμεις, όπως ο Γκίντερ Γκρας, ο Γιόσκα Φίσερ και άλλοι, που ασκούν δριμύτατη κριτική στην πολιτική του Βερολίνου. Τέτοιες δυνάμεις δημιουργούνται σε όλη την Ευρώπη, αλλά με πολιτικούς όρους θα γίνει, αν γίνει, η ανατροπή της γερμανικής πολιτικής της λιτότητας. Οχι με τραμπουκισμούς και γελοίους χλευασμούς, ούτε με απειλές μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου ή συνολικού οικονομικού ολέθρου. Η αυτογνωσία ξεκινά από την παραδοχή ότι η Ελλάδα δεν είναι... υπερδύναμη!

του Αγγελου Σταγκου
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...