pravda: Δέκα χρόνια πριν, το νεώτερο και πιο φιλόδοξη νόμισμα του κόσμου - το ευρώ - έγινε υλοποιηθεί. Δώδεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε τη νέα νομισματική μονάδα σε κυκλοφορία. Το νέο νόμισμα γεννήθηκε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας - Φρανκφούρτης επί του Μάιν - όπου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει την έδρα της.
Οι πολίτες της Αυστρίας, του Βελγίου, Γερμανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Φινλανδία, Γαλλία και Ελλάδα εισήχθησαν στα νέα τραπεζογραμμάτια και
κέρματα. Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί ήταν ιδιαίτερα εκστατική καλωσορίζοντας το νέο νόμισμα. Αρνήθηκαν από τα εθνικά τους νομίσματα σε μια ριπή οφθαλμού.
κέρματα. Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί ήταν ιδιαίτερα εκστατική καλωσορίζοντας το νέο νόμισμα. Αρνήθηκαν από τα εθνικά τους νομίσματα σε μια ριπή οφθαλμού.
Πολλές άλλες χώρες της Ευρωζώνης δεν συμμερίζονται την ευφορία των γειτόνων τους.Προτίμησαν να μην εξαπατήσει σχετικά με τα εθνικά τους νομίσματα. Η πλούσια Ελβετία, η Δανία και η μοναρχική ο υπερήφανος Βρετανία γύρισαν τις πλάτες τους για το ευρώ. Η Ουγγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Σουηδία δεν βιάζεται να ανταλλάξει νομισματικές μονάδες τους για το νεοφερμένο. Ορισμένες άλλες χώρες - για παράδειγμα, τη Λετονία και τη Λιθουανία - έχουν κάνει το καλύτερό τους για να προσπαθήσει να πάρει τη λαβή του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Ωστόσο, δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το ευρώ λόγω της κρίσης το 2008, πράγμα που οδήγησε σε θλιβερές συνέπειες για τις οικονομίες τους.
Η ιστορία του ευρώ άρχισε το 1999, όταν το νόμισμα τέθηκε σε πληρωμές χωρίς μετρητά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Νομισματική Μονάδα, ή ECU, έγινε το πρότυπο του ευρώ. Το νόμισμα εισήχθη το 1979 ως αποτέλεσμα της ιδέας των κρατών της ΕΕ να δημιουργήσει το λεγόμενο «φίδι νόμισμα." Ο κύριος στόχος αυτής της ιδέας ήταν η ανάγκη να καθοριστούν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες των κρατών μελών της ΕΕ. Ωστόσο, το νέο νόμισμα ήταν μάλλον ιδιότροπος - δεν ήταν γραφτό για τον καθένα.
Η σταθερότητα είναι το σημαντικότερο κριτήριο. Όπως ένα ιδιότροπο νύφη, το ευρώ ποτέ δεν θα δέσουν τον κόμπο με μια χώρα όπου ο πληθωρισμός υπερβαίνει τους δείκτες των τριών πιο σταθερές χώρες της ΕΕ κατά περισσότερο από 1,5%. Το ευρώ λέει όχι στις χώρες όπου το δημόσιο χρέος σε ποσοστό άνω του 60% του ΑΕΠ και όπου το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ.
Ο πατέρας του σχεδιασμού του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος ήταν ο Robert Kalina της Αυστρίας. Ο άνθρωπος κέρδισε το διαγωνισμό για τον καλύτερο σχεδιασμό των μετρητών σε ευρώ. Ο διαγωνισμός διεξήχθη την περίοδο 1997-1998. Kalina απεικονίζεται ορόσημο μνημεία της Ευρώπης σχετικά με τα νέα χαρτονομίσματα. Στην μπροστινή πλευρά, μπορεί κανείς να δει σε πόρτες και παράθυρα που συμβολίζουν το πνεύμα της ειλικρίνειας και της συνεργασίας εντός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Οι γέφυρες στην οπίσθια όψη των τραπεζογραμματίων ευρώ να λειτουργήσει ως σύμβολο επικοινωνίας μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών. Επιπλέον, μπορεί κανείς να δει ένα μικρό χάρτη της Ευρώπης σχετικά με τις σημειώσεις. Τα χαρτονομίσματα ευρώ αξίας των διαφόρων διαφέρουν σε μέγεθος - που έγινε προς το συμφέρον των ατόμων με προβλήματα όρασης.
Το ευρώ θεωρείται ένα από τα πιο προστατευόμενων νομίσματα στον κόσμο. Οι σημειώσεις εκτυπώνονται σε ίνες βαμβακιού, ενώ οι αριθμοί σχετικά με τις σημειώσεις που ρυθμίζονται από ορισμένες μαθηματικές κανόνες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τα χαρτονομίσματα, τα οποία έχουν ευρωπαϊκή καταγωγή, τα νομίσματα των νέων νόμισμα έχουν τις ρίζες τους στην Ανατολή. Το μέταλλο για τα κέρματα ευρώ παρέχεται από την Κίνα. Το ουράνιο βασίλειο απέκτησαν το δικαίωμα για τις προμήθειες πρώτων υλών για τα νέα κέρματα ως αποτέλεσμα του διαγωνισμού διεξήχθη το 1998.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών, το ευρώ έγινε το μοναδικό νόμιμο νόμισμα σε πέντε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σλοβενία μειώθηκαν εθνικό της νόμισμα το 2007. Το 2008, το ευρώ εισήχθη στην Κύπρος και η Μάλτα. Η Εσθονία απέκτησε το δικαίωμα για το ευρώ το 2011. Έτσι, το ευρώ βασιλεύει σήμερα σε 17 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι επίσης σε κυκλοφορία στις νανώδες χώρες της Ευρώπης, η οποία τυπικά δεν στέκονται ως μέλη της ΕΕ. Πηγαίνει για το Βατικανό, Σαν Μαρίνο, Ανδόρα και το Μονακό, καθώς και τη Γουαδελούπη, Μαρτινίκα, τη Γαλλική και την Αβάνα Ρεουνιόν. Επιπλέον, το ευρώ είναι ελεύθερα αποδεκτή στο πορτογαλικό νησί Μαδέρα και στις Αζόρες, στο Μαυροβούνιο και στο Κοσσυφοπέδιο ανήσυχο.
Το σύμβολο του ευρώ είναι το ελληνικό γράμμα «Ύψιλον», η οποία δεν φαίνεται να είναι κατάλληλη τόσο υπό το πρίσμα των οικονομικών δοκιμασίες στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι δύο γραμμές που διασχίζουν το σύμβολο σημαίνει ότι η σταθερότητα του νομίσματος.
Βρετανοί ειδικοί λένε ότι το έτος 2012 μπορεί να γίνει η αφετηρία για την κατάρρευση της ευρωζώνης. Η κατάρρευση μπορεί να προκαλέσει την πτώση και το θάνατο του φιλόδοξου ευρωπαϊκού νομίσματος. Η ΕΕ κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρηθεί η σταθερότητα του νομίσματος. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη πει ότι ήταν αδύνατο να συγκρατηθεί η υποτίμηση του ευρώ.
Μαρία Snytkova
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου