Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Λοβέρδος ακούει;... EΟΠΥΥ μιά κατάντια.


Χωρίς ασφάλιση υγείας κινδυνεύουν να μείνουν 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι. Ο νέος οργανισμός, Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας έχει στη διάθεσή του έσοδα μόλις 5,8 δισ., ενώ το 2011 οι δαπάνες του ξεπέρασαν τα 8 δισ.! Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2011, τα έσοδά των κλάδων υγείας των τεσσάρων ταμείων (ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ) που έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ έφθασαν τα 7,865 δις το 2011. Δηλαδή, για το...........
2012 έχουν προϋπολογιστεί 2 δις λιγότερα έσοδα!

Σαν να μην έφθανε αυτό, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, ο οργανισμός έλαβε χρηματοδότηση μόλις 1 δισ. ευρώ. Γεγονός που αποδίδεται στη μείωση των μισθών, που εντείνει την ύφεση, που τροφοδοτεί το φαύλο κύκλο της ανεργίας και όλα μαζί έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και του κρατικού προϋπολογισμού μέσω της γενικής φορολογίας.

Την ίδια ώρα, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει προς τρίτους πάνω από 3,5 δις ευρώ! Σύμφωνα με τα στοιχεία που δήλωσε ο οργανισμός στο υπουργείο Οικονομικών, στις 31-12-2011, οι συσσωρευμένες οφειλές ανέρχονται σε 1,850 δις προς ιδιώτες και 1,793 δις προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Εξ αυτών, 229 εκατ. αφορούν φαρμακοποιούς, 570 εκατ. γιατρούς, 500 εκατ. ιατροφαρμακευτικό υλικό και 536 εκατ. παρόχους υγείας (διαγνωστικά κέντρα και κλινικές). Όσον αφορά τους φαρμακοποιούς, αν ληφθούν υπόψη και οι συνταγές του Μαρτίου, τότε οι συσσωρευμένες οφειλές αγγίζουν τα 540 εκατ. Γι’ αυτό την άλλη εβδομάδα κατεβάζουν τα ρολά…

Στις αρχές του έτους, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών και νυν Οικονομίας κ. Φ. Σαχινίδης είχε δεσμευτεί ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ο ΕΟΠΥΥ θα λάβει έκτακτη επιχορήγηση ύψους 1,5 δις ευρώ για να καλύψει τις υποχρεώσεις προς τους ιδιώτες. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει συμβεί, γεγονός που εντείνει το καθεστώς οικονομικής ασφυξίας σε χιλιάδες επαγγελματίες υγείας και μικρές ιδιωτικές μονάδες.

Το μείζον θέμα που τίθεται με τα υπέρογκα χρέη του ΕΟΠΥΥ είναι ότι εξαιτίας τους ο οργανισμός αδυνατεί να εκπληρώσει το βασικό λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε: να συγκεντρώσει την αγοραστική δύναμη των ασφαλιστικών ταμείων ώστε με διαπραγματεύσεις να πετύχει καλύτερες τιμές από τους παρόχους υγείας. Πώς να διαπραγματευτείς όταν χρωστάς σε όλους;
Του Αιμίλιου Νεγκή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...