Κι όμως, οι αιολικοί βιομηχανικοί σταθμοί, αλλάζουν τη θερμοκρασία του εδάφους και το τοπικό κλίμα: κάθε 10 χρόνια συνεχούς λειτουργίας των ανεμογεννητριών η μέση ετήσια θερμοκρασία στις κοντινές περιοχές αυξάνεται κατά μέσο όρο 0,72 βαθμούς το καλοκαίρι και 0,45 το χειμώνα. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει νέα μελέτη ομάδας Αμερικάνών ερευνητών από το State University of New York, μετά από ανάλυση δορυφορικών δεδομένων της NASA και για διάστημα 8 ετών (2003-2011) στη περιοχή του κεντρο-δυτικού Τέξας, όπου έχουν εγκατασταθεί 4 από τους μεγαλύτερους αιολικούς σταθμούς της Αμερικής. Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στο Nature Climate Change στις 29 Απριλίου του 2012 και μια περίληψή της αναδημοσιεύτηκε
στο vima.gr, τη 1η Μαϊου του 2012- την οποία και αναδημοσιεύουμε. Για να διαβάσετε τη περίληψη του άρθρου ‘Οι επιπτώσεις των αιολικών σταθμών στη θερμοκρασία της επιφάνειας του εδάφους’ (‘Impacts of wind farms on land surface temperature) στο Nature Climate Change, πατήστε εδώ.
“Τα αιολικά πάρκα αλλάζουν το τοπικό κλίμα. Οι ανεμογεννήτριες θερμαίνουν την ατμόσφαιρα την νύχτα”- Αναδημοσίευση από το vima.gr
Οι ανεμογεννήτριες αναμειγνύουν τα στρώματα θερμού και ψυχρού αέρα με αποτέλεσμα να επηρεάζουν το τοπικό κλίμα ανεβάζοντας ελαφρώς τη θερμοκρασία στη διάρκεια της νύχτας.
Εφαρμόζοντας τις ίδιες τεχνικές ανάλυσης που χρησιμοποιούνται για τις λεγόμενες θερμικές νησίδες των πόλεων, Αμερικανοί ερευνητές εξέτασαν τι συνέβη στο κεντροδυτικό Τέξας, όπου υλοποιήθηκε μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε αιολικά πάρκα. Περίπου 2.200 ανεμογεννήτριες υψώθηκαν στην περιοχή το διάστημα 2003-2011.
Η ανακάλυψη
Η μέση θερμοκρασία σε ολόκληρο το Τέξας αυξήθηκαν ελαφρά λόγω ανεξάρτητων παραγόντων το διάστημα 2003-2011. Ωστόσο, στις περιοχές όπου λειτουργούν ανεμογεννήτριες, η θερμοκρασία στη διάρκεια της νύχτας αυξήθηκε κατά 0,65 βαθμούς Κελσίου παραπάνω από ό,τι σε άλλες περιοχές.
O μηχανισμός
Παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση Nature Climate Change, οι ερευνητές εξηγούν ότι τα αιολικά πάρκα επιδρούν στις τοπικές συνθήκες μέσω ενός απλού μηχανισμού.
Στη διάρκεια της νύχτας, ο θερμός αέρας έχει την τάση να ανεβαίνει ψηλότερα στην ατμόσφαιρα, ενώ ο δροσερός αέρας, που είναι πιο πυκνός, κάθεται κοντά στην επιφάνεια του εδάφους.
Οι ανεμογεννήτριες ουσιαστικά δρουν σαν ανεμιστήρες και αναμειγνύουν τα στρώματα θερμού και ψυχρού αέρα, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η θερμοκρασία στο επίπεδο του εδάφους.
Όπως επισημαίνει ο Λίμινγκ Ζου του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης, η μελέτη αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή του Τέξας και τα ευρήματα πιθανώς δεν ευσταθούν σε άλλες περιοχές με αιολικά πάρκα.
Τα ευρήματα, πάντως, βρίσκονται σε συμφωνία με προηγούμενη μελέτη του 2010, η οποία εξέταζε μια διαφορετική περιοχή των ΗΠΑ. Η νέα μελέτη είναι πιθανώς πιο αξιόπιστη, αφού βασίστηκε σε δορυφορικές μετρήσεις της θερμοκρασίας και όχι σε υπολογιστικά μοντέλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου