Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Ποιος θα βουλιάξει ποιον;

«Ο Γιάννης φοβάται το θεριό και το θεριό το Γιάννη». Η συγκεκριμένη λαϊκή ρήση αποτυπώνει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στην Ευρωζώνη σχετικά με ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Με απλά λόγια τα σενάρια εξόδου από το ευρώ προκαλούν τρόμο στους Έλληνες, καθώς είναι γνωστές οι τραγικές συνέπειες που θα υπήρχαν για την οικονομία και τη γενικότερη καθημερινότητα των πολιτών.  Από την άλλη πλευρά σε «αναμμένα κάρβουνα» βρίσκονται οι ευρωπαίοι.
Μπορεί να υπάρχουν κάποιοι στην Ε.Ε., με πρωτοπόρο τη Γερμανία που να διατείνονται πως οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν προετοιμαστεί πλέον για μια ελληνική χρεοκοπία, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Και αυτό διότι δεν υπάρχει κανείς στην Ευρώπη που να παραγνωρίζει το γεγονός ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ντόμινο, που θα παρασύρει σε κατάρρευση τους επόμενους ευάλωτους δημοσιονομικά κρίκους. Οι τελευταίες αρνητικές εξελίξεις στην Ισπανία, καταδεικνύουν πως μία ελληνική χρεοκοπία δεν θα είναι αναίμακτη. Η διάσωση της τέταρτης μεγαλύτερης ισπανικής τράπεζας, της Bankia, με τη μερική κρατικοποίησή της από την κυβέρνηση Ραχόι αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην κρίση χρέους. Ξεγυμνώνει τις έως τώρα προσπάθειες της Ευρώπης να περιχαρακώσουν την Ισπανία από την ευρω-κρίση.  Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος τα τελευταία 24ωρα οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν πως είναι προς όφελος της Ελλάδας να παραμείνει στο ευρώ. 
Ο πρόεδρος του Εurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτήρισε ανοησίες και προπαγάνδα τη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ ο Επίτροπος οικονομίας, Όλι Ρεν δήλωσε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του απερχόμενου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα κόστιζε στη Γαλλία 50 δισ. ευρώ, "εκτός των τίτλων που κατέχουν οι τράπεζες και των ασφαλειών που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους". Ο Μπαρουέν θεωρεί το ρίσκο "απολύτως απορροφήσιμο" από τα γαλλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ωστόσο ανησυχεί για την απειλή της μετάδοσης που θα σημαίνει η έξοδος μίας χώρας από την ευρωζώνη. "Αυτό θα δημιουργούσε πνεύμα αμφιβολίας και δυσπιστίας στους επενδυτές", είπε.  Καμπανάκι χτύπησε και η Fitch, προβλέποντας ότι εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, ως αποτέλεσμα της πολιτικής κρίσης στη χώρα ή της αποτυχίας να επιτευχθεί οικονομική σταθεροποίηση, αυτό θα επηρεάσει το αξιόχρεο και πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών. 
Ο οίκος αξιολόγησης εξήγησε ότι η έξοδος της Ελλάδας θα σήμαινε πως ο Fitch θα έθετε ολόκληρη την ευρωζώνη υπό παρακολούθηση και ότι εκείνες οι χώρες που έχουν ήδη αρνητική προοπτική θα αντιμετώπιζαν άμεσο κίνδυνο υποβάθμισης.  Και το ερώτημα που γεννάται είναι: Είναι τελικά διαχειρίσιμο το κόστος μίας ελληνικής χρεοκοπίας; Άνθρωποι που έζησαν από κοντά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, έχουν προειδοποιήσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην πιέσουν στα άκρα την Ελλάδα. Διότι μια μικρή «αστοχία» στις πιέσεις μπορεί να προκαλέσει την άτακτη χρεοκοπία της χώρας με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ευρωζώνη αλλά και την παγκόσμια οικονομία. «Πολιτικά είναι πολύ ευχάριστο να είναι κανείς σκληρός, αλλά αν μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία οδηγήσει σε επέκταση της κρίσης στην ευρωζώνη, οι συνέπειες για την Ευρώπη στο σύνολό της και για την παγκόσμια οικονομία θα είναι οδυνηρές», έχει τονίσει ο Νιλ Κασκάρι, αναλυτής της Pacific Investment Management ο οποίος προ τετραετίας ήταν σύμβουλος και στενός συνεργάτης του τότε υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Χένρι Πόλσον.
της Αμαλίας Κάτζου
axiaplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...