Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Χρειάζεται να πολεμήσουμ​ε τους ανεμόμυλου​ς;



«Στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ανεμογεννητριώνπαρατηρείται άνοδος της θερμοκρασίας του αέρα, πράγμα, που κατά τη γνώμη τωνεπιστημόνων, επιδρά αρνητικά στο κλίμα, τον πληθυσμό των ζώων και τωνφυτών», διαπιστώνει ο υψηλόβαθμος ειδικός του Ινστιτούτου Ενέργειας καιΟικονομίας Σεργκέι Κοντράτιεφ. «Οι κραδασμοί από τις ανεμογεννήτριες οδηγούνστο ότι στα ζώα, που ζουν σε κοντινή απόσταση καταγράφεται αυξημένη κόπωση, μεαποτέλεσμα να πεθαίνουν πρόωρα. Δεύτερον, δημιουργούν παράσιτα που επηρεάζουντην μετανάστευση των πτηνών, επειδή ο θόρυβος, που προκαλούν οι εγκαταστάσειςδυσκολεύει τη μετακίνησή τους και χάνουν τον προσανατολισμό τους στο χώρο.Επίσης μειώνεται η ταχύτητα του ανέμου, πράγμα που είναι επικίνδυνο
για τιςμεγάλες πόλεις, γιατί εκεί επιδεινώνεται ο εξαερισμός και η ανανέωση τηςατμόσφαιρας, επιτρέποντας τη συσσώρευση επιβλαβών ουσιών από βιομηχανίες καιαυτοκίνητα, κάτι που δεν ωφελεί το περιβάλλον. Τα αιολικά πάρκα επηρεάζουν τιςαλλαγές της ταχύτητας στη μετακίνηση των εναέριων μαζών, με αποτέλεσμα το κλίμανα μπορεί να γίνει περισσότερο ηπειρωτικό. Αλλά δεν μπορούμε να πούμεμονοσήμαντα ότι οι ανεμογεννήτριες είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον».

Οι ανεμογεννήτριες για τηνπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς στις ΗΠΑ, τηνΕυρώπη και την Ασία, αποτελούν σοβαρή οικολογική απειλή και μπορούν ναεπηρεάσουν την κλιματική αλλαγή στον Πλανήτη. Οι επιστήμονες άρχισαν να μιλούν γι’αυτό εντελώς πρόσφατα, αν και οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν την ενέργεια τουανέμου προ αμνημονεύτων χρόνων. Οι πρώτοι ανεμόμυλοι εμφανίστηκαν στις πόλειςτης Ευρώπης ήδη από τον 16ο αιώνα και μέχρι στιγμής χρησιμοποιούνται δραστήριαγια τη διάσωση του περιβάλλοντος από τις επιβλαβείς εκπομπές καυσαερίων. Ηέκρηξη της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη έγινε τη δεκαετία 1990-2000 και τοτελευταίο διάστημα οι επενδυτές άρχισαν να διαθέτουν χρήματα για την κατασκευήπάρκων αιολικής ενέργειας στις θαλάσσιες ακτές της Ευρώπης, στη Γερμανία, τηΜεγάλη Βρετανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία.

Για την υπεράσπιση των φυσικών πηγών παραγωγής ηλεκτρικήςενέργειας μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως είναι φθηνές και απλές στηνκατασκευή τους. Μία ανεμογεννήτρια είναι σε θέση να παράγει ποσότητες ενέργειαςεπαρκείς για την κάλυψη των αναγκών ενός ολόκληρου αγροκτήματος. Οιανεμογεννήτριες δεν απαιτούν τη χρήση όλο και ακριβότερων μορφών καυσίμων, ταοποία σπανίζουν στην Ευρώπη, που έχει ανάγκη από πηγές ενέργειας. Εκτός αυτού ηδημιουργία αιολικών πάρκων εξασφαλίζει νέες θέσεις εργασίας, μια εξαιρετικήπροοπτική σε μια περίοδο καθολικής κρίσης, που συνοδεύεται από ενοχλητικάποσοστά ανεργίας.  
http://greek.ruvr.ru/2012_05_15/74841283/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...