Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Η χώρα με τους ευτυχισμέν​ους Ευρωπαίους​


Δανία: Τώρα που τρίζουν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπάρχει ένα ευρωπαϊκό κράτος το οποίο σε φορολογεί βαρύτατα αλλά σε φροντίζει σαν καλός πατέρας, ενώ η διαφθορά είναι άγνωστη λέξη και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα υπουργεία λειτουργούν καλύτερα και από ελβετικό ρολόι. Οι πολίτες του (έχουν μάθει να) ζουν υπό καθεστώς επαγγελματικής ισότητας και κοινωνικής ευθύνης και εμπιστεύονται τους πολιτικούς τους. Ολα αυτά, σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ, καθιστούν τη Δανία τη χώρα «με τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους της Γης» – εν μέσω των θυελλωδών ανέμων που έφερε η διεθνής οικονομική κρίση.

Η πρωτιά των Δανών στην ευτυχία επιβεβαιώθηκε επισήμως από τους ερευνητέςκαθηγητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια Τζον Χέλιγουελ, Ρίτσαρντ Λαγιάρντ καιΤζέφρι Σακς στην Εκθεση για την Παγκόσμια Ευτυχία 2005-2011 (World HappinessReport), η οποία εκπονήθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και παρουσιάστηκε στη ΔιεθνήΔιάσκεψη για την Ευτυχία, η οποία διεξήχθη πρόσφατα στο Μπουτάν. 

Οι ερωτήσεις-κλειδιά που τέθηκαν σε 1.000 κατοίκους (ηλικίας 15 ετών και άνω)από 156 διαφορετικά κράτη ήταν δύο: «Πόσο ικανοποιημένος είναι κάποιος από τοεπίπεδο ζωής στη χώρα του;» και «Πώς βλέπει τον εαυτό του ύστερα από πέντεχρόνια;». Μαζί με τις απαντήσεις προσμετρήθηκε και ο Δείκτης Αξιολόγησης τηςΖωής, που λαμβάνει υπόψη μια σειρά παράγοντες όπως η υγεία, η οικογένεια, ηεργασία, η ασφάλεια, καθώς και κοινωνικούς παράγοντες, όπως οι πολιτικέςελευθερίες και η διαφθορά. 

Στο «μίξερ» των ερευνητών μπήκαν και πρόσφατα στατιστικά δεδομένα σχετικά μετην ευτυχία από το Ινστιτούτο Γκάλοπ (GWP), την Παγκόσμια Ερευνα Αξιών (WVS),την Ερευνα Ευρωπαϊκών Αξιών (ΕΕΥ) και την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Ερευνα (ESS). 

Κάπως έτσι διαμορφώθηκε ο «συντελεστής ευτυχίας», ο οποίος μετρείται στηνκλίμακα από το 1 ως το 10. Με βάση λοιπόν την τελική βαθμολογία και σε κλίμακααπό το 0 ως το 10, η Δανία, η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Ολλανδία ξεπέρασανόλες τις άλλες χώρες, με μέσο όρο βαθμολογίας 7,6. Η Ελλάδα; Βρίσκεται στην 42ηθέση με 6,2 βαθμούς. 

Τι ανέβασε τη Δανία στην πρώτη θέση; Το γεγονός ότι στη χώρα αυτή τόσο οιάνδρες όσο και οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ισότιμα, η δομή των αμοιβών είναι ηίδια για όλους, ενώ το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι ένα από ταχαμηλότερα στον κόσμο. Σύμφωνα με την έρευνα, οι δανοί πολίτες εκτιμούν τηνπολιτική ελευθερία που υπάρχει στη χώρα τους, περιβάλλουν με εμπιστοσύνη τουςκυβερνώντες και απολαμβάνουν ένα καθεστώς που μπορεί να τους φορολογείτσουχτερά, αλλά παράλληλα τους φροντίζει μέχρι τελευταίας… ρανίδας. 

«Ο ορισμός της ευτυχίας, σύμφωνα με τους Δανούς, είναι το κράτος να αναλαμβάνειτα εκπαιδευτικά και ιατροφαρμακευτικά έξοδα του καθενός» επισημαίνει ο ΤζάστινΚράμερ, δημοσιογράφος της δανικής εφημερίδας «Copenhagen Post», προσθέτονταςότι «οι δανοί πολίτες μπορεί να πληρώνουν εξαιρετικά υψηλή φορολογία, αλλά δεντους πειράζει, γιατί αυτό που παίρνουν ως αποζημίωση από την κυβέρνησή τουςθεωρούν πως αξίζει μέχρι τελευταίου σεντ». 

Πάντως το αμερικανικό οικονομικό περιοδικό «Forbes» εκφράζει σκεπτικισμό γιατίστις πρώτες θέσεις, μαζί με τα πλουσιότερα κράτη, φιγουράρουν και λιγότεροανεπτυγμένες χώρες, όπως το Μπελίζ ή το Τουρκμενιστάν. «Η έκθεση δενυποστηρίζει επαρκώς το ενδεχόμενο κάποιοι άνθρωποι να είναι ευτυχισμένοι παράτην απουσία οικονομικής ανάπτυξης» γράφει χαρακτηριστικά. Ενα ακόμη ενδιαφέρονσυμπέρασμα της έρευνας είναι ότι η έλλειψη ισότητας μειώνει την ευτυχία. Το 70%των Αμερικανών πιστεύει ότι οι άποροι συμπολίτες τους έχουν την ευκαιρία ναξεφύγουν από τη φτώχεια τους, σε σύγκριση με ένα μόλις 40% των Ευρωπαίων πουπιστεύει το ίδιο. 

Επίσης ψυχική ισορροπία προσφέρει η ένταξη σε μια σταθερή (μονογαμική) σχέση.Πάντως «ζω καλά» δεν συνεπάγεται «είμαι ευτυχισμένος»: η άνοδος του βιοτικούεπιπέδου δεν αυξάνει την ευτυχία. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, ενώ το βιοτικόεπίπεδο έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία 50 χρόνια, τα επίπεδα ευτυχίαςπαρέμειναν στάσιμα. 

Τζάστιν Κράμερ, αμερικανός δημοσιογράφος της «Copenhagen Post» 
«Εδώ δεν χρειάζεσαι καν αυτοκίνητο…» 

«Οι Δανοί είναι ευτυχισμένοι επειδή έχουν μάθει να εκτιμούν όσα έχουν, χωρίς νααποζητούν διαρκώς περισσότερα» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ένας Αμερικανός που ζειδεκαετίες στην Κοπεγχάγη, ο Τζάστιν Κράμερ, δημοσιογράφος της εφημερίδας«Copenhagen Post». 



Ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά της ζωής στη Δανία; 

«Για έναν Αμερικανό σαν εμένα, που έφυγε από τις ΗΠΑ προκειμένου να μείνειμόνιμα στη χώρα καταγωγής της συζύγου του, η αλλαγή ήταν συνταρακτική. ΣτηνΚοπεγχάγη μπορεί κάποιος να ζήσει χωρίς ποτέ του να αγοράσει αυτοκίνητο: τόσοκαλές είναι οι συγκοινωνίες. Αυτό που κάνει τη διαφορά ωστόσο είναι το επίπεδοτης κοινωνικής πρόνοιας: όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση, αδιακρίτως, στις ίδιεςπαροχές και υπηρεσίες, κάτι που δεν συμβαίνει στην πατρίδα μου, όπου πρόσβασηέχουν μόνο τα πλουσιότερα στρώματα του πληθυσμού. Στα αρνητικά θα έβαζα τοέντονο εθνικιστικό – σχεδόν ακροδεξιό – αίσθημα πολλών Δανών απέναντι σεξένους, ειδικά Αραβες και μουσουλμάνους. Το κυρίαρχο αρνητικό της δανικήςκουλτούρας ωστόσο είναι η ομοιομορφία, αυτό που οι κάτοικοι ονομάζουν«janteloven»: κανένας δεν πρέπει να ξεχωρίζει από το πλήθος, κανένας δεν είναικατώτερος ή ανώτερος του διπλανού του, αλλά όλοι είναι ίδιοι απέναντι σε όλουςκαι όλα. Πάντως για μένα που έχω μεγαλώσει στις ΗΠΑ, η ζωή εδώ μου φαίνεταιπολύ καλύτερη». 

Εχετε συναντήσει πολλούς Δανούς που να δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό τους ωςτων πιο ευτυχισμένων πολιτών του κόσμου; 

«Δεν ξέρω αν είναι πιο ευτυχισμένοι, σίγουρα όμως μου φαίνονται πιοισορροπημένοι σε σχέση με πολίτες άλλων κρατών που έχω επισκεφθεί. Αναρωτιέμαιόμως: είναι όντως πιο ευτυχισμένοι ή απλώς έχουν χαμηλότερες απαιτήσεις από τηζωή τους; Δεν το λέω αρνητικά, αντιθέτως τους ζηλεύω γιατί έχουν καταφέρει κάτιπολύ σημαντικό: να μην αποζητούν διαρκώς κάτι περισσότερο από αυτό που έχουνκαταφέρει, αλλά να έχουν μάθει να εκτιμούν όσα έχουν».
www.typos.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...