Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Άρθρο του Γιάννη Μανώλη στο "protagon.gr

Τι Τσίπρας, τι Καμμένος ...

Παρακολουθώντας τον τελευταίο καιρό τον αντιμνημονιακό αγώνα των δύο δημαγωγών, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσαν κάλλιστα να βρεθούν υπό την ίδια πολιτική στέγη. Τι και αν προέρχονται από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους, απευθύνονται στο ίδιο ακροατήριο. Στο ακροατήριο που πιστεύει ότι για όλα τα δεινά φταίνε οι κακοί Ευρωπαίοι που έβαλαν στο μάτι τον «εκλεκτό λαό».


Από τη μία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας την πάγια τακτική του αριστερού λαϊκισμού που τους καθιέρωσε ως κόμμα διαμαρτυρίας, επιδίδεται σε μία άνευ προηγουμένου επικίνδυνη ρητορική καταγγέλλοντας τους πάντες και τα πάντα. Ταυτόχρονα, κλείνει το μάτι σε οποιαδήποτε αντιδημοκρατική ενέργεια προκαλεί θόρυβο και φαντάζει στα μάτια του λαού ως αντιστασιακή – πατριωτική πράξη. Καταγγέλλει την νέα δανειακή σύμβαση, αλλά
δεν προτείνει καμία εναλλακτική. Μάλλον προτείνει την πρόσληψη 200.000 ανέργων στο δημόσιο, ώστε να μειωθεί η ανεργία. Ωστόσο, δεν μας λέει με τι πόρους θα πραγματοποιηθούν αυτές οι προσλήψεις, δεδομένου ότι η χώρα συνεχίζει να παράγει πρωτογενές έλλειμμα και δεν μπορεί να δανειστεί. Ο δημόσιος λόγος του κ. Τσίπρα, εκτός από προτάσεις επιστημονικής φαντασίας, εμπεριέχει και άμεσες ή έμμεσες απειλές προς όποιον δεν συμφωνεί με τις σκέψεις του. Η στοχοποίηση πολιτικών προσώπων είναι μία πάγια μορφή «πάλης» της καθεστωτικής αριστεράς.

Από την άλλη, ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα πατριδοκαπηλίας, με χαρακτηριστικά μίας άλλης εποχής. «Τα δάνεια είναι παράνομα», υποστηρίζει με σθένος ο επιφανής εκπρόσωπος του νέου ψευδό-πατριωτισμού. Παρόλα αυτά, δεν μας λέει τον τρόπο για το πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας χωρίς αυτά τα δάνεια, δεδομένου ότι για κάθε 100 ευρώ που παράγουμε τον μήνα χρειαζόμαστε 110 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών μας (χωρίς να υπολογίσουμε τα τοκοχρεολύσια). Πιο προκλητικό όλων, όμως, είναι το γεγονός ότι τόσο αυτός όσο και κάποιοι άλλοι σύντροφοι του αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια μέλη του ίδιου πολιτικού συστήματος και φέρουν μεγάλες ευθύνες για τη δημιουργία του χρέους και των ελλειμμάτων. Αλήθεια γιατί δεν ύψωσε το πατριωτικό του ανάστημα ο κ. Καμμένος όταν δανειζόμασταν για να διορίσουμε πολιτικούς φίλους; Γιατί δεν είπε, και συνεχίζει να μη λέει, κουβέντα για τη σαθρή δημόσια διοίκηση, που φιγουράρει στις πρώτες θέσεις στον κόσμο στη διαφθορά; Γιατί δεν «αγανάκτησε», ως γνήσιος πατριώτης, όταν υπήρχε σπατάλη δημοσίου χρήματος για εξαγορά προσώπων και συνειδήσεων; 

Καταγγέλλει τους πάντες, χωρίς ωστόσο να προτείνει τίποτα απολύτως. Η πολιτική του πλατφόρμα μάς λέει τι δεν θα κάνει, δεν αναφέρει λέξη για το τι θα κάνει ώστε να βγούμε από την κρίση. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι ένα ακόμη κίνημα διαμαρτυρίας που βλέπει στην κατάρρευση «παράθυρο ευκαιρίας».

Η δημαγωγική πατριδοκαπηλία του κ. Καμμένου είναι εξίσου επικίνδυνη με τον αριστερίστικο λαϊκισμό του κ. Τσίπρα. Και οι δύο επιχειρούν να διχάσουν τους Έλληνες σε αντιμνημονιακούς (πατριώτες) και μνημονιακούς (προδότες). Ωστόσο, κανένας δε μιλάει για την πραγματική πρόκληση. Για το πώς, δηλαδή, θα μεγαλώσουμε την πίτα, προκειμένου να μην εξαρτόμαστε από τους ξένους δανειστές.

*Ο Γιάννης Μανώλης είναι πολιτικός επιστήμονας.

6 σχόλια:

  1. Πες τα ρε Γιάννη! Πες τα γιατί μας έχουν πρήξει στις μπαρούφες εδώ στον νότο οι δήθεν Ανεξάρτητοι Έλληνες, στην πραγματικότητα Εξαρτημένοι Μαρκοπουλικοί! Ξεχνάνε το πάρτυ του αφεντικού τους στο Τουρισμού.

    Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κε Μανώλη είσαστε μεγαλύτερος 'κολοτούμπας' από τον Κο Σαμαρά, για τον οποίο λέγατε ότι είναι το ίδιο επικίνδυνος με τον Παπανδρέου σε συνέντευξη σας πριν από 2-3 μήνες. Τώρα όμως 'τρέχετε' να μαζέψετε ψήφους για την ΝΔ προσδοκώντας μία θέση συμβούλου σε κάποιο υπουργείο μετά τις εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε ανώνυμε,
    ποιος σου είπε ότι άλλαξα άποψη; Ότι κάνω κριτική στον Καμένο, τον Τσίπρα, το ΠΑΣΟΚ, δεν σημαίνει ότι αγιοποιώ τον Σαμαρά!Δεν παίρνω τίποτα πίσω από αυτά που έχω πει! Ο Σαμαράς ήρθε στη θέση τη δική μου (ότι δηλαδή το μνημόνιο είναι επίπονο μεν, αλλά δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική). Αν νομίζεται ότι με καλύπτει ο κ. Σαμαράς, απαντάω ευθέως ότι όχι δεν με καλύπτει και τον θεωρώ και αυτόν επικίνδυνο!Αλλά μη μου βγάζετε και αντισυστημικούς τον Καμένο, τον Μαρκόπουλο και την παρέα τους; Έχω δηλώσει ότι από τα υπάρχοντα κόμματα μόνο η Δημιουργία Ξανά και η Δράση μου κάνει! Από εκεί και πέρα υπάρχουν πρόσωπα τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ, τα οποία τα θεωρώ σοβαρά και άξια! Δεν ξέρω αν σας κάλυψα! Και δεν προσδοκώ καμία θέση συμβούλου! Από αυτό το μετερίζι πέρασα και 2 φορές μάλιστα!
    Giannis Manolis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κε Μανώλη ποιος είπε ότι είμαι υπέρ κάποιου συγκεκριμμένα?
    Στηρίζετε και εσείς στην πάραπάνω απάντηση σας ότι το μνημόνιο είναι επίπονο μεν, αλλά δεν υπήρχε άλλη εναλλακτικη !
    Ας υποθέσουμε ότι έχετε δίκιο και δεν είστε 'κολοτούμπας'! Εσείς τι προτείνετε ? Ποια κυβέρνηση θα μας οδηγήσει πολιτικά σε έξοδο από την κρίση ? Κυβέρνηση συνργασίας δικομματική ή τρικομματική, κυβέρνηση ΝΔ, κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ? Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική (με τα μειονεκτήματα του Σαμαρα) πέρα από την ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε ανώνυμε,
    εγώ σου προτείνω να ρίξεις μία ματιά στη "Δημιουργία Ξανά"! Είναι μία κίνηση από νέα και άφθαρτα άτομα που δεν έχουν εμπλακεί ξανά με την πολιτική! Ακόμη, λένε τα πράγματα με το όνοματα τους, χωρίς να ρίχνουν το ανάθεμα δεξιά - αριστερά! Έχουν συγκεκριμένη πρόταση για το πώς θα βγούμε από την κρίση, χωρίς να χρησιμοποιούν πατριωτικές κορώνες! Δυστυχώς όμως, η συγκεκριμένη κίνηση δεν θα πιάσει περισσότερο από 1%, γιατί ο λαός έχει μάθει να παραμυθιάζεται και δεν του αρέσει η αλήθεια! Δεν αγαπάει την ευθύνη η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας! Όπως παραμυθιάστηκε το "81 με το ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο! Όπως παραμυθιάστηκε το 2009 με το "λεφτά υπάρχουν", όπως παραμυθιάστηκε (και εγώ μαζί) ότι η ΝΔ είναι κάτι διαφορετικό (εγώ πιστεύω ότι η ΝΔ έχει μετατραπεί τα τελευταία 20 χρόνια σε γαλάζια εκδοχή του ΠΑΣΟΚ).
    Με ρωτάτε τη κυβέρνηση προτιμώ! Σας απαντώ ότι με το υπάρχον πολιτικό δυναμικό δεν έχω καμία προσδοκία! Θα σας έλεγα ότι μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με επικεφαλής ένα σοβαρό άτομο και με την στήριξη των περισσότερων, αν όχι όλων, των πολιτικών δυνάμεων είναι μονόδρομος! Κανένα κόμμα από μόνο του δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα σε αυτή την φάση! Και η ΝΔ να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, που δεν το βλέπω, μετά από 6 μήνες θα καταρρεύσει! Δυστυχώς, στον ορίζοντα δεν φαίνεται κάποια χρυσή εφεδρεία του στυλ Κωνσταντίνος Καραμανλής ή Ελευθέριος Βενιζέλος!
    Από εκεί και πέρα, κατά τη γνώμη μου χρειαζόμαστε νέο σύνταγμα, ώστε να ορίσουμε τους κανόνες του παιχνιδιού από την αρχή! Το συγκεκριμένο σύστημα, άρα και το σύνταγμα που ορίζει το πλαίσιο του, έχει χρεοκοπήσει! Το νέο σύνταγμα πρέπει να ορίσει απλούστερους και ξεκάθαρους κανόνες, οι οποίοι πρέπει να γίνουν αποδεκτοί από όλους! Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο δηλαδή. Για να έχει επιτυχία αυτό το εγχείρημα πρέπει όλοι να αλλάξουμε νοοτροπία και να δημιουργήσουμε μία νέα συλλογικότητα. Να μη ζητάμε μόνο από τους άλλους να αλλάξουν, αλλά να γίνομαι εμείς οι ίδιοι η αλλαγή! Άλλωστε, αν δεν αλλάξουμε εμείς, πώς θα αλλάξει η Ελλάδα; Το αλλάζουμε παραπέμπει πρωτίστως στην νοοτροπία μας, που υποστηρίζει ότι για όλα τα δεινά φταίνε οι άλλοι!
    Αυτά πιστεύω εγώ αγαπητέ μου! Και πάλι σου δηλώνω ότι είμαι ευρωπαϊστής και υποστηρίζω με σθένος την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μου.
    Γιάννης Μανώλης

    Υ.Γ.: Γνωρίζω ότι αυτά που λέω τα επικροτούν λίγοι και αυτό έχει κόστος για εμένα. Αλλά εδώ που φτάσαμε το μόνο όπλο που έχω είναι ο λόγος και η πένα μου! Οπότε, αυτά που πρεσβεύω θα τα λέω επώνυμα, θα τα λέω δημόσια και ας γίνομαι δυσάρεστος στην πλειοψηφία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Την προηγούμενη εβδομάδα υποστήριξα με το παραπάνω άρθρο ότι η γύμνια ρεαλιστικών προτάσεων φέρνει Τσίπρα και Καμένο στην ίδια κατηγορία, παρά το γεγονός ότι προέρχονται από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους. Σήμερα ο κόκκινος Πάνος τονίζει ότι μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαζόταν (http://www.24h.gr/section/politiki/i-germania-antimetopizei-tous-europaious-etairous-os-etaires). Βέβαια, αυτή η λυκοσυμμαχία θυμίζει κάτι από τη συνεργασία ΕΑΜ και ΕΔΕΣ για την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου. Τα μεθεόρτια γνωστά: η επιτυχημένη επιχείρηση συνοδεύτηκε από βίαιες και αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στα δύο αντικρουόμενα στρατόπεδα, που το καθένα εις το όνομα της πατρίδας διεκδικούσε το δικό του μερίδιο εξουσίας! Για αυτό μη σας φανεί περίεργο εάν ο προεκλογικός αρραβώνας των δύο φαιδρών πολιτικών προσώπων, συνοδευτεί με σφοδρή αντιπαράθεση μετά τις εκλογές!
    Γιάννης Μανώλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...