Φορολόγηση κάθε σπιθαμής ελληνικής γης απαιτεί η τρόικα, χωρίς να βρίσκει αντιστάσεις στα επίσημα όργανα της Πολιτείας. Ετσι, προτείνει να φορολογηθούν αγροτεμάχια που υπάρχουν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Κάτι ανάλογο δηλαδή με το χαράτσι της ΔΕΗ, που στην προκειμένη περίπτωση θα κληθούν να πληρώσουν όλοι οι Ελληνες που έχουν στην κατοχή τους χωράφια, ανεξάρτητα από την έκταση.
Τα σχέδια για φορολόγηση των αγροτεμαχίων θίγουν περισσότερο τους μικροϊδιοκτήτες, όσους δηλαδή ζουν στην περιφέρεια και έχουν μικρό ή μεγαλύτερο κλήρο.
Το κλιμάκιο των δανειστών της χώρας, που βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα και
κωδικοποιεί τις απαιτήσεις των τροϊκανών, όπως αυτές θα παρουσιαστούν μέσα από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα γίνει νόμος του κράτους από την επόμενη κυβέρνηση, τον Ιούνιο, απαιτεί την εφαρμογή της συγκεκριμένης φορολόγησης.
κωδικοποιεί τις απαιτήσεις των τροϊκανών, όπως αυτές θα παρουσιαστούν μέσα από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα γίνει νόμος του κράτους από την επόμενη κυβέρνηση, τον Ιούνιο, απαιτεί την εφαρμογή της συγκεκριμένης φορολόγησης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου προανήγγειλε χθες με δηλώσεις του ότι έρχονται αλλαγές στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Την ίδια ώρα, ο ίδιος έσπευσε να πάρει πίσω, από τηλεοράσεως, διάταξη που υπήρχε στο πολυνομοσχέδιο και με την οποία υπολογίζονταν ως τεκμήριο υπόγεια, πατάρια και σοφίτες που τακτοποιήθηκαν με πρόσφατη ρύθμιση. Ζήτησε από τη Ν.Δ. να επανέλθει στον διάλογο για το φορολογικό, για να εισπράξει αρνητική απάντηση από τον τομεάρχη Γ. Βρούτση.
Οσον αφορά τον φόρο στα αγροτεμάχια, θα προκύψει ως αποτέλεσμα της ενοποίησης όλων των φόρων στην ακίνητη περιουσία, που επίσης η τρόικα θέτει ως βάση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Τα σενάρια που εξετάζονται κατά τις πληροφορίες είναι δύο.
Το πρώτο περιλαμβάνει την ενοποίηση όλων των φόρων ακίνητης περιουσίας, που καταλήγουν στους δήμους, και έναν δεύτερο φόρο που θα καταλήγει στο κράτος. Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει την ενοποίηση όλων των φόρων μεταβίβασης περιουσίας (π.χ. κληρονομιάς, γονικής παροχής) και ταυτόχρονα τη δημιουργία ενός δεύτερου φόρου, αποκλειστικά για τη φορολόγηση της ατομικής ιδιοκτησίας (Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών). Στην τελευταία περίπτωση θα συμπεριληφθεί και ο φόρος στα αγροτεμάχια. Τα σχεδιαζόμενα θα περιληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα λάβει σάρκα και οστά μετά τις εκλογές.
Εκεί θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
*Περαιτέρω μείωση ή κατάργηση του αφορολογήτου. Υπενθυμίζεται ότι μέσα σε έναν χρόνο το αφορολόγητο μειώθηκε από τα 12.000 ευρώ αρχικά στα 8.000 ευρώ, για να καταλήξει από 1ης Ιανουαρίου 2012 στα 5.000 ευρώ.
*Μείωση των φορολογικών κλιμακίων από οκτώ σε τέσσερα ή τρία.
*Ενιαία αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή 20% σε εισοδήματα από ενοίκια.
*Επιβολή ενός, ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ από 19% έως 21% για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Εξαιρούνται μόνο οι ξενοδοχειακές και οι τουριστικές υπηρεσίες που θα υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή από 9% έως 11%. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα υπάρξει νέα αύξηση στις τιμές των βασικών προϊόντων (γάλα, ψωμί), αλλά και σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης.
*Κατάργηση των φοροαπαλλαγών, όπως είναι οι ιατρικές δαπάνες και τα ενοίκια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου