Η κυβέρνηση, με πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, επιχειρεί να δημιουργήσει μηχανισμούς άμβλυνσης των οξύτατων προβλημάτων που προκαλεί καθημερινά η αντιλαϊκή πολιτική στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες
Το νομοσχέδιο, το οποίο έχει δοθεί προς διαβούλευση στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, περιλαμβάνει κυρίως τροποποιήσεις του «Καλλικράτη» αλλά και ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία κοινοτικής οδηγίας για ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής.
Από τις σημαντικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου είναι αυτές που αφορούν στο Πρόγραμμα «Αυτοδιοίκηση - Κοινωνική Συνοχή - Ισόρροπη Ανάπτυξη» και επιχειρούν το μοίρασμα της ανεργίας μέσω των προγραμμάτων αυτεπιστασίας αλλά και ζητήματα ρύθμισης των οικονομικών των δήμων - κυρίως των υπερχρεωμένων - που ο «Καλλικράτης» και η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική εξαθλίωσαν.
Μεταξύ άλλων το πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ περιλαμβάνει:
· Χρηματοδότηση έργων που έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα ''ΘΗΣΕΑΣ''.
· Χρηματοδότηση των δήμων για την εκτέλεση μικρών και μεσαίων έργων τοπικής σημασίας μέσω των διαδικασιών αυτεπιστασίας.
· Μέτρα οικονομικής εξυγίανσης των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, με ειδικότερα αντικείμενα: 1) Τη χρηματοδότηση δανείων των δήμων για την ισοσκέλιση των προϋπολογισμών τους, 2) τη χρηματοδότηση παρεπόμενων συμφωνιών δανειακών συμβάσεων των δήμων για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων τους, 3) τη χρηματοδότηση χρηματοοικονομικών διευκολύνσεων προς δήμους, οι οποίοι θα ενταχθούν στο Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης των ΟΤΑ.
Μέσω της αυτεπιστασίας επιχειρείται η εξασφάλιση φτηνής εργατικής δύναμης για μια σειρά έργα των δήμων (καθαριότητα, ύδρευση, παιδικοί σταθμοί και κοινωνικές δομές, έργα υποδομής και συντήρησης) και φυσικά το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων.
Πρόκειται για προγράμματα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή διακεκομμένης απασχόλησης που δε θα υπερβαίνουν τις 135 μέρες το χρόνο. Αυτά χρηματοδοτούνται κατά 50% από τον ΟΑΕΔ και 50% από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που θα παίρνουν οι δήμοι και θα τα αποπληρώνουν από τα έσοδα τους από φόρο ζύθου, από τον ΤΑΠ και τα τέλη διαφήμισης, δηλαδή από τη φορολόγηση της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.
Άλλωστε, για να μπορέσουν οι δήμοι να αποπληρώσουν τα δάνεια - με δεδομένες τις περικοπές στη χρηματοδότησή τους από το κράτος - θα προσφεύγουν στην αύξηση της φορολόγησης του λαού.
Είναι ολοφάνερο, πως, στο ζήτημα των οικονομικών των ΟΤΑ, η κυβέρνηση βγάζει από πάνω της την ευθύνη να καλύπτει από τον κρατικό προϋπολογισμό τις ανάγκες χρηματοδότησης των δήμων και των περιφερειών. Τους κατευθύνει στην κλασική μέθοδο του δανεισμού, ακόμη και για τον ισοσκελισμό των προϋπολογισμών τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος ΑΚΣΙΑ θα προέρχεται κυρίως από τα ίδια λεφτά των ΟΤΑ, τα οποία διαρκώς περικόπτονται.
Στο ίδιο νομοσχέδιο, ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο η κοινοτική οδηγία 2009/50, που προβλέπει αυστηρά ελεγχόμενη εισαγόμενη μετανάστευση με γνώμονα αποκλειστικά τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου.
Η Οδηγία, για τη χορήγηση της λεγόμενης «μπλε κάρτας», στοχεύει στην εισαγωγή ειδικευμένου εργατικού και επιστημονικού δυναμικού, με χαμηλότερους μισθούς και δικαιώματα και δεν εφαρμόζεται στους πολίτες τρίτων χωρών που έχουν ζητήσει άσυλο ή έχουν γίνει δεκτοί στην Ελλάδα ως εποχιακοί εργαζόμενοι.
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε αυτό το αντιδραστικό νομοσχέδιο. Οι δυνάμεις της θα το παλέψουν σε όλα τα επίπεδα.
Στις υποχρεώσεις μας είναι η ενημέρωση του λαού και η κινητοποίηση του για να αποτραπεί η ψήφιση του.
ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
ΧΡΟΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΝΤΟΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ (ΙΩΑΝΝΑ)
ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου