Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Κοινωνική διαβούλευση των Οικολόγων Πράσινων για τη γεωργία και τα τρόφιμα


Η Θεματική Ομάδα για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα των Οικολόγων Πράσινων διοργάνωσε την πρώτη μιας σειράς συναντήσεων σε όλη τη χώρα με φορείς από το συνεταιριστικό χώρο, τη βιολογική γεωργία, τα δίκτυα παραγωγών-καταναλωτών, τις κλαδικές παραγωγικές οργανώσεις, την επιστημονική κοινότητα, τις καταναλωτικές και οικολογικές οργανώσεις, την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, εκπρόσωποι των οποίων συμμετείχαν στην διαβούλευση για τη διαμόρφωση των θέσεων του κόμματος σε τοπικό και εθνικό επίπεδο καταθέτοντας τις απόψεις και ιδέες τους για όλα τα θέματα και προβλήματα που απασχολούν τον χώρο.

Το συντονισμό της συζήτησης έκανε ο Σπύρος Σγούρος,ο οποίος αναφέρθηκε στις βασικές θέσεις των Οικολόγων Πράσινων για την γεωργία και τα τρόφιμα: την κλιματική αλλαγή, την ασφάλεια των τροφίμων, την τοπικότητα, την βιολογική γεωργία, τα γενετικά τροποποιημένα και την βιοποικιλότητα.

Στην συνέχεια η Ελεάννα Ιωαννίδου, ως εκπρόσωπος της Εκτελεστικής Γραμματείας, σχολίασε πως ο πρωτογενής τομέας είναι βασικός πυλώνας για την βιώσιμη αναζωογόνηση της υπαίθρου, ιδιαίτερα κρίσιμος μάλιστα εξαιτίας της ζωτικής του σύνδεσης με τη διατροφή. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη για ένα άλλο μοντέλο γεωργίας που θα δίνει προτεραιότητα στην τοπικοποίηση και στη στενή σχέση παραγωγού και καταναλωτή.

Παρέμβαση έγινε και από τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλο, ο οποίος την ίδια μέρα στις Βρυξέλες, παρέδωσε τη θέση του ευρωβουλευτή στον Ν. Χρυσόγελο. Ο Μ. Τρεμόπουλος εστίασε στο αίτημα για μια άλλη γεωργία ως απάντηση στην κρίση, με έμφαση στην στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Έμφαση επίσης έδωσε στην ανάγκη να περάσουμε από τη διαμαρτυρία στην πράξη και να πούμε ένα μεγάλο όχι στη χημικοσυντηρούμενη γεωργία και ένα μεγάλο ναι σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης και αγροτικής πολιτικής.

Στην εκδήλωση έγινε τοποθέτηση της πλατφόρμας θέσεων των Οικολόγων Πράσινων για τον πρωτογενή τομέα και την συνοπτική παρουσίαση των πράσινων θέσεων για την γεωργία και τα τρόφιμα στο πλαίσιο της ανάδειξης ενός άλλου μοντέλου αγροτικής πολιτικής ο οποίος θα δώσει το στίγμα για μια συγκροτημένη απάντηση στην κρίση. Αφετηρία αποτελεί η εξασφάλιση της ανάγκης για επαρκή, ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα, και η ανάληψη δράσεων για την άρση της κλιματικής αλλαγής, μακριά από τις πρακτικές του παρελθόντος όπως η άσκηση της βιομηχανικής γεωργίας που χρησιμοποιεί με εντατικό και ανεξέλεγκτο τους φυσικούς πόρους, αναδεικνύοντας την βιολογική γεωργία ως πρότυπου γεωργίας. Η ανάδειξη της παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων σε τοπικό επίπεδο καθώς επίσης και η απευθείας σύνδεση παραγωγών - καταναλωτών αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα και βασική παράμετρο της βιώσιμης προσέγγισης της γεωργίας. Η εισαγωγή καινοτομίας μέσα από την προώθηση νέων μορφών γεωργίας και νέων μορφών συνεργασίας καθώς επίσης και ο καινούργιος ρόλος του γεωργού ως θεματοφύλακα της υπαίθρου αποτελούν σημεία στα οποία θα εστιάσει η πράσινη οπτική στη γεωργία. Παράλληλα η διατήρηση της βιοποικιλότητας και η αντίσταση στη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην γεωργία αποτελούν ιδιαιτέρως κρίσιμα ζητήματα τα οποία σε συνδυασμό με την ανάγκη επανα-προσανατολισμού της ΚΑΠ με καινοτόμες πράσινες λύσεις αποτελούν βασικές προτεραιότητες της πράσινης πλατφόρμας.

Στην συζήτηση που ακολούθησε το παρών έδωσε πλήθος φορέων και προσώπων και συγκεκριμένα:, η Πανελλήνια ΈνωσηΝέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) με τον επιστημονικό σύμβουλο της κο. Δ. Μιχαηλίδη, η ΓΕΣΑΣΕ (Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων), η οποία εκπροσωπήθηκε με την παρουσία του προέδρου της κο Θ. Παπακωνσταντίνου, η ΣΥΔΑΣΕ(Συνομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας) με εκπρόσωπο την κα. Φ. Μαγγανάρη, ο ΣΥΒΑΑ (Συλλόγος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής) εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του Φαβ. Ρουγγέρη, από τον αντιπρόεδρο κο Θ. Αρβανίτη, τον κο. Γ. Κεράνη και την κα Ι. Θεοδοσίου, επιστημονικούς συμβούλους. Από την τοπική αυτοδιοίκηση συμμετείχανο περιφερειακός σύμβουλος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κος. Θ. Μακρής, ο κος Γ. Μπίκος, γεωπόνος που διετέλεσε Αντινομάρχης Θεσσαλονίκης αρμόδιος σε θέματα γεωργίας και τώρα είναι Δήμαρχος Χαλκηδόνας, καθώς και η κα. Δ. Γωγάκου, που διετέλεσε νομαρχιακή σύμβουλος στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Συμμετείχαν επίσης από την πλευρά της επιστημονικής κοινότητας ο κος. Γ. Δαουτόπουλος, καθηγητής Αγροτικής Κοινωνιολογίας, στηΓεωπονική Σχολή του ΑΠΘ, ο κος Θ. Δημάκης μέλος του ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ, τα μέλη των Οικολόγων Πράσινων Οδ. Χιλτίδης και Γ. Φαρφάρας (εκπρόσωπο και του εντύπου Τα Εν Οίκω εν Δήμω) αναφέρθηκαν στη συμμετοχή τους σε πρωτοβουλίες πολιτών για τη δημιουργία αστικών λαχανόκηπων, ενώ από την πλευρά του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών Κοζάνηςπαραβρέθηκε ο κος Θ. Παπαγιώτας. Τέλος ο χώρος των βιοκαλλιεργητών εκπροσωπήθηκε από τους: οι Φ. Φούντη, Μ Σταματόπουλο, Δ. Φάκη, Δ. Λίτσα , Κ. Τσατσάρη, Δ. Παπαδόπουλο ενώ παραβρέθηκαν αρκετά μέλη των Οικολόγων Πράσινων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...