Απομαγνητοφώνηση Συνέντευξης Τύπου Σίμου Κεδίκογλου, βουλευτή Ευβοίας, υπεύθυνου τομέα ΜΜΕ, στα τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης με θέμα: η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στη Μόσχα και οι προοπτικές που ανοίγονται και για την Εύβοια, η οποία παραχωρήθηκε τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.
«Ο σχέσεις με τη Ρωσία είναι εξόχως σημαντικές για να έχουμε ένα καλύτερο αύριο, γιατί πέρα από το μνημόνιο και πέρα από όποιες δανειακές συμβάσεις, αν δεν χτυπηθεί η ρίζα του
κακού, που είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα εδώ και 20 χρόνια καταναλώνει πιο πολλά απ’ όσα παράγει και εισάγει περισσότερα απ’ όσα εξάγει, εάν δεν αντιστραφεί αυτό δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας κάτι που γίνεται με δύο τρόπους: την αύξηση των εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων. Ιδανικός εταίρος της Ελλάδας και στους δύο αυτούς άξονες είναι η Ρωσία. Δυστυχώς οι ελληνορωσικές σχέσεις τα δύο τελευταία χρόνια είχαν καταστραφεί από την κυβέρνηση Παπανδρέου και αυτό πραγματικά δεν το λέω με κομματικά κριτήρια ή για τη στείρα πολιτική αντιπαράθεση. Είναι άξιο απορίας ποιου τα συμφέροντα εξυπηρετήθηκαν με την «κατάψυξη» στην οποία έβαλε τις ελληνορωσικές σχέσεις ο Γιώργος Παπανδρέου και οι Υπουργοί του ακυρώνοντας τις ενεργειακές και αμυντικές συμφωνίες που είχαν υπογραφεί.
κακού, που είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα εδώ και 20 χρόνια καταναλώνει πιο πολλά απ’ όσα παράγει και εισάγει περισσότερα απ’ όσα εξάγει, εάν δεν αντιστραφεί αυτό δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας κάτι που γίνεται με δύο τρόπους: την αύξηση των εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων. Ιδανικός εταίρος της Ελλάδας και στους δύο αυτούς άξονες είναι η Ρωσία. Δυστυχώς οι ελληνορωσικές σχέσεις τα δύο τελευταία χρόνια είχαν καταστραφεί από την κυβέρνηση Παπανδρέου και αυτό πραγματικά δεν το λέω με κομματικά κριτήρια ή για τη στείρα πολιτική αντιπαράθεση. Είναι άξιο απορίας ποιου τα συμφέροντα εξυπηρετήθηκαν με την «κατάψυξη» στην οποία έβαλε τις ελληνορωσικές σχέσεις ο Γιώργος Παπανδρέου και οι Υπουργοί του ακυρώνοντας τις ενεργειακές και αμυντικές συμφωνίες που είχαν υπογραφεί.
Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα καθώς η συμπεριφορά των Υπουργών της κυβέρνησης Παπανδρέου προς τους Ρώσους ομολόγους τους ήταν προσβλητική έως εχθρική. Συγκεκριμένα, συνέβησαν περιστατικά πρωτοφανή στα διπλωματικά δεδομένα με ακυρώσεις επισκέψεων κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή , για άρνηση απάντησης σε επιστολές και προσκλήσεις.
Αυτή η ανεξήγητη συμπεριφορά που οδήγησε τις ελληνορωσικές σχέσεις στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, ακόμα και στον ψυχρό πόλεμο οι σχέσεις Αθήνας-Μόσχας δεν ήταν τόσο ψυχρές ήταν επιζήμια για το εθνικό μας συμφέροντα.
Καταβάλλαμε μεγάλη προσπάθεια με το σχεδιασμό του Αντώνη Σαμαρά για να μπορέσουμε καταρχάς να «ξεπαγώσουμε» τις ελληνορωσικές σχέσεις και να πείσουμε τους Ρώσους, ότι δεν είναι όλος ο πολιτικός κόσμος «αμερικανάκια» όπως η κυβέρνηση Παπανδρέου. Έγιναν πολλές κινήσεις το τελευταίο εξάμηνο
Είχαν προηγηθεί επισκέψεις στη Μόσχα και με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ κ. Αβραμόπουλο, όπου υπογράψαμε συμφωνία συνεργασία μεταξύ των κομμάτων Ενωμένη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν και της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ο πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς με την ομιλία του στη ΔΕΘ έστειλε το μήνυμα ότι στις προτεραιότητές του είναι να αναπτύξει σε όλα τα επίπεδα τις ελληνορωσικές σχέσεις.
Τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης στη Μόσχα ξεπέρασαν τις καλύτερες προσδοκίες μας. Σε ότι αφορά τους Δυτικούς συμμάχους , Ευρωπαίους και Αμερικανούς, δεν τους αρνούμαστε, δεν αρνούμαστε τη Δύση αλλά αν είναι ειλικρινείς φίλοι της Ελλάδας θα θέλουν το καλό της και το συμφέρον της είναι να αναπτύξει τις σχέσεις και με τη Ρωσία.
Στη Μόσχα είχαμε σειρά από συναντήσεις εκτός από τη συνάντηση με τον κ. Πούτιν, με τον πρόεδρο της GAZPROM, τον επιτελάρχη του Κρεμλίνου, την πρόεδρο της Γερουσίας η οποία είχε θητεύσει ως πρέσβειρα στην Αθήνα και έχει ισχυρότατα φιλελληνικά αισθήματα, καθώς και με τον Πατριάρχη της Ρωσίας, ο οποίος δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τη διοργάνωση ημερίδας, που σχεδιάζεται για τον ερχόμενο Μάιο για τον Άγιο Γιάννη το Ρώσο στη Βόρεια Εύβοια. Αυτό που έγινε σαφές είναι, ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας εκτός από τον ενεργειακό και στον τουριστικό τομέα. Η πρόταση μάλιστα του Αντώνη Σαμαρά να χορηγηθεί 10ετής άδεια παραμονής στη χώρα σε όποιον αλλοδαπό αγοράσει κατοικία στην Ελλάδα έγινε πρώτη είδηση στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Αυτό σημαίνει ότι θα δοθεί νέα ώθηση στην αγορά ακινήτων , θα πάρει μπροστά η οικοδομή και τα συναφή επαγγέλματα και για την Εύβοια συνεπάγεται ότι θα έχει καλές προοπτικές. Σημαντικό είναι το πεδίο συνεργασίας και στα αγροτικά προϊόντα. Η Ρωσία είναι ιδανική αγορά για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και όπως έχω ξαναπεί δεν θα πρέπει να στοχεύουμε μόνο στην αγορά της Μόσχας που είναι κορεσμένη και εξόχως ανταγωνιστική, αλλά και στη ρωσική περιφέρεια, τη Σιβηρία, τη Νότια και Βόρεια Ρωσία, όπου τα προϊόντα μας μπορούν να έχουν προνομιακή είσοδο.
Να δούμε, όμως, τι μπορεί να σημαίνει για την Εύβοια η ανάπτυξη της συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας. Στον ενεργειακό τομέα χαρήκαμε που ακούσαμε, ότι απέτυχαν τα σχέδια της κυβέρνησης Παπανδρέου και ο αγωγός South Stream παραμένει «ζωντανός» η κατασκευή του οποίου ξεκινά το Δεκέμβριο του 2012 και η Ελλάδα θα πρέπει να καταστήσει σαφή της θέση της. Ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τον αγωγό και η Ρωσία έχει δεσμεύσει ήδη τις απαραίτητες ποσότητες, 63 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου κατ’ έτος για τον αγωγό αυτό.
Το παιχνίδι των αγωγών έχει κριθεί σε ένα μεγάλο βαθμό από την εξασφάλιση των ποσοτήτων. Οι αγωγοί της Τουρκίας για τους οποίους ενδιαφέρεται να προταχθούν η Αμερική, δεν έχουν εξασφαλίσει τα απαραίτητα συμβόλαια, όπως έκανε η Ρωσία. Συνεπώς η πίεση της Ουάσινγκτον δεν θα πρέπει να είναι τόσο έντονη. Είναι ξεκάθαρο ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα φθάσουν στη Δύση και το θέμα είναι με πόσους δρόμους θα γίνει αυτό. Ο βόρειος αγωγός έχει ήδη συμφωνηθεί και η Γερμανία παίρνει ήδη τις ποσότητές της μέσω Βιέννης και δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος θα αρνηθεί ένα μέρος του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου να περνάει και από την Ελλάδα, γιατί να τη θέλει γονυπετή. Τα σχέδια προχωράνε, πρότειναν μάλιστα την κατασκευή εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής στη Δυτική Ελλάδα για την εξαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στη Νότια Ιταλία και όταν τους ρωτήσαμε γιατί δεν τα κατασκευάζεται στην Ιταλία μας απάντησαν ότι το έχουν μελετήσει και θα είναι μικρότερο το κόστος. Με τη χάραξη που υπάρχει οι ποσότητες φυσικού αερίου θα περνάνε δίπλα από την Εύβοια, μπορούμε να ελπίζουμε σε αναζωογόνηση της βιομηχανικής δραστηριότητας στα Οινόφυτα με την εκμετάλλευση της καθαρότερης και φθηνότερης ενέργειας αλλά υπάρχουν και άλλες χρήσεις για την ευρύτερη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος Χαλκίδας από τα Ψαχνά μέχρι την Ερέτρια τα Λουκίσια και την Αυλίδα.
Πολύ υποσχόμενος είναι και ο τουριστικός τομέας, πρέπει όμως να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Εύβοια, όπου έχουμε , όπως επανειλημμένα έχω υπογραμμίσει, τον καλύτερο πρεσβευτή της Ελλάδας στη Ρωσία στον τόπο μας, τον Άγιο Γιάννη το Ρώσο. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα ακόμα καλύτερα και σχεδιάζουμε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αγίου Ιωάννη του Ρώσου στη Μόσχα, στο οποίο μου έκαναν την τιμή να με ανακηρύξουν επίτιμο πρόεδρο, να διοργανωθεί ημερίδα για την Ορθοδοξία ως γέφυρα ψυχική- πνευματική μεταξύ των δύο λαών, αλλά και για την ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας, κάτι που βλέπει θετικά ο Μητροπολίτης μας και θα έχει επίσης την υποστήριξη του Πατριάρχη της Μόσχας. Ο θρησκευτικός- προσκυνηματικός τουρισμός είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, που η Εύβοια δεν έχει αξιοποιήσει επαρκώς.
Στη Μόσχα σε πολικές θερμοκρασίες 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι περίμεναν 25 ώρες να προσκυνήσουν την Αγία Ζώνη, υπάρχει λοιπόν ισχυρό κίνητρο σε αυτό το λαό αρκεί να προβάλλουμε τα δικά μας πλεονεκτήματα κατάλληλα. Στη βόρεια Εύβοια μπορεί να περάσει το σύνθημα στον τουρισμό θεραπεία ψυχής και σώματος σε συνδυασμό με τις ιαματικές πηγές και πάντα μέσω συνεργασιών.
Εδώ, καλωσορίζω την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου της Εύβοιας που στο πνεύμα της επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά και του μηνύματος που έστειλε πρώτο διοργανώνει ημερίδα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ευβοϊκών επιχειρήσεων με επίκεντρο τη ρωσική αγορά. Πρέπει να υπάρχει εκτός συνέχεια σε επιχειρηματικό επίπεδο. Η πολιτική βούληση πρέπει να μεταφράζεται σε επιχειρηματική πράξη, σε οικονομική συνεργασία. Ο κατάλληλος φορέας να το κάνει αυτό είναι το Επιμελητήριο .Ελπίζω το παράδειγμα του Επιμελητηρίου της Εύβοιας να το ακολουθήσουν και άλλα Επιμελητήρια σε όλη την Ελλάδα.
Το Επιμελητήριο της Μόσχας για παράδειγμα και ακόμα περισσότερο το Επιμελητήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι ο απαραίτητος φορέας συνεργασίας σε κάθε δραστηριότητα μέσα στη ρωσική Επικράτεια από τα Σοβιετικά χρόνια τα Επιμελητήρια είχαν αυξημένο ρόλο που στην Ελλάδα ακόμα τον αναζητούν.
Να κλείσω και με τον τομέα των αγροτικών προϊόντων, όπου για τους αγρότες μας τώρα φθάνει το τέλος της εποχής των επιδοτήσεων, το οποίο στην Ελλάδα δυστυχώς δεν το είδαμε σωστά ο καθένας θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του για το πώς το αντιμετωπίσαμε και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Πάνω απ’ όλα όμως πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον που είναι στην ενίσχυση της εξαγωγικής μας δραστηριότητας. Είναι αμαρτία από το Θεό καρπεροί κάμποι , όπως της Εύβοιας, να μην καλλιεργούνται και πραγματικά η ρωσική αγορά είναι ένα ιδανικό πεδίο για τα προϊόντα μας. Συνεπώς, υπάρχει ενδιαφέρον και για τις επιχειρήσεις μας που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα. Βέβαια θα πρέπει να προσαρμοστούν, να προετοιμαστούν κατάλληλα και νομίζω ότι αυτός είναι ο σκοπός της ημερίδας του Επιμελητηρίου της Εύβοιας και γνωρίζω ότι θα υπάρξει συμμετοχή από ειδικούς τόσο σε θεσμικό επίπεδο δηλ. εμπορικούς Ακολούθους και εκπροσώπους των κυβερνήσεων , αλλά και σε πρακτικό επίπεδο από επιχειρηματίες που ήδη κινούνται σε αυτή την αγορά.
Και για δομικά υλικά όπως είναι η πλάκα της Καρύστου, που δυστυχώς δεν είναι γνωστή στη Ρωσία, θα μπορούσε να βρεθεί τρόπος να εισέλθει στη ρωσική αγορά. Εμείς πρέπει να πάμε την Ελλάδα εκεί.
Το επόμενο βήμα μετά τη διοργάνωση της ημερίδας θα πρέπει να είναι, και είμαι πρόθυμος να βοηθήσω με κάθε δυνατό τρόπο, η επίσκεψη των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων στη Μόσχα, η στενότερη συνεργασία του Επιμελητηρίου της Εύβοιας με το Επιμελητήριο της Μόσχας και στη συνέχεια, γιατί όχι, ένα roadshow των ευβοϊκών προϊόντων σε 4-5 πόλεις της Ρωσίας, που μπορεί να είναι άγνωστες για τους περισσότερους Έλληνες, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι σαν αγορές είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες» .
Ακολουθούν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων:
Γρηγορίου Ναντίν (eviaportal):
(…εκτός μικροφώνου) Εσείς στην ημερίδα θα κάνετε χαιρετισμό, η εισήγησή σας η δική σας σε αυτούς που θα πάρουν μέρος δηλ…
Κεδίκογλου Σ: Εγώ το μόνο που θα κάνω στην ημερίδα θα είναι να χαιρετίσω. Σκοπός αυτής της συνέντευξης Τύπου είναι να διαδοθεί το νέο σκηνικό, που μπορεί να διαμορφωθεί σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο.
Γρηγορίου Ν: Ναι, που μπορεί θεωρητικά ακούγονται αυτά.
Κεδίκογλου Σ: Ναι σε θεωρητικό επίπεδο. Από τη θεωρία ξεκινάμε για να περάσουμε στην πράξη. Δεν θα πρέπει πρώτα να ενημερωθεί ο κόσμος;
Γρηγορίου Ν: Εντάξει, εγώ το κατάλαβα ότι οι προοπτικές που δημιουργούνται και για την Εύβοια , όπως λέτε εδώ πέρα ότι θα ήταν κάτι δεδομένο.
Κεδίκογλου Σ: Για την Εύβοια, όταν θα είμαστε κυβέρνηση, μπορώ να σας πω ότι υπάρχει δεδομένο ενδιαφέρον για τις εγκαταστάσεις στο Νομό από το εργοστάσιο του Αλιβερίου ή το λιμάνι της Κύμης, αλλά όσο δεν είμαστε κυβέρνηση δεν μπορώ να μιλήσω για το συγκεκριμένο κυβερνητικό σχεδιασμό. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι η Εύβοια έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιήσει ειδικά σε μία εποχή που το μείζον είναι η αύξηση των εξαγωγών και η προσέλκυση των επενδύσεων. Έχουμε χάσει πολλά χρόνια και πολλές ευκαιρίες και δεν θα σταματήσω να φωνάζω ότι δεν μπορώ να βλέπω έναν τόπο σαν τον δικό μας με τον πλούτο και τα πλεονεκτήματα που έχει και οι άνθρωποί του να μην μπορούν να τα αξιοποιήσουν. Είναι χρέος όλων μας, ο καθένας στον τομέα του να κινητοποιήσει αυτό το δυναμικό.
(….εκτός μικροφώνου)
Κιβωτός Χρ.(space tv): κ. Κεδίκογλου με όλη αυτή την ιστορία που βιώνει ο ελληνικός λαός καλό είναι οι εκπρόσωποι της Βουλής να δίνουν καμία συνέντευξη όπως εσείς και το λέω γιατί θέλω να τονίσω την πρωτοβουλία σας. Στο δια ταύτα είπατε ότι θέλετε με την πολιτική σας να ενισχύσετε τις εξαγωγές και την επιχειρηματικότητα, όμως η παραγωγή στην Ελλάδα δεν αναπτύσσεται, αντίθετα συρρικνώνεται σε όλους τους τομείς. Το θέμα είναι, μπορεί η ΝΔ να μην είναι κυβέρνηση είναι όμως στη Βουλή και θέλω να ακούσω τις θέσεις της ως προς την ανάπτυξη της παραγωγής, γιατί αύξηση εξαγωγών χωρίς παραγωγή δεν γίνεται και αυτή τη στιγμή καταφέραμε να συρρικνώσουμε την παραγωγή στον πρωτογενή, δευτερογενή τομέα ακόμα και στον τριτογενή που είναι οι παροχές, ακόμα και εκεί συρρικνώσαμε την παραγωγή.
Κεδίκογλου Σ: ότι είμαστε μία σχεδόν αμιγώς καταναλωτική κοινωνία είναι κοινό μυστικό και οι ευθύνες για αυτό ανήκουν σε όλους. Η ΝΔ πιστεύει στο επιχειρείν δεν το διώκει, δεν αντιμετωπίζει τον έμπορο ως ύποπτο είμαστε το κατεξοχήν κόμμα της επιχειρηματικότητας. Όταν προσδοκάς από τις ελληνικές επιχειρήσεις να γίνουν πρότυπο, όταν περιμένεις ο Έλληνας εξαγωγέας να γίνει κοινωνικό πρότυπο δεν τον βαραίνεις με φόρους, δεν μπορείς να έχεις στην Ελλάδα φορολόγηση της τάξεως του 40% τη στιγμή που στη Βουλγαρία η φορολόγηση είναι 15% και στην Τουρκία 10% ή δεν μπορεί ο Έλληνας εξαγωγέας να ανταγωνιστεί τον Ιταλό ή τον Γάλλο , όταν πληρώνει ΦΠΑ και ενάμιση χρόνο μετά δεν του αποδίδεται τη στιγμή που ο Ιταλός δεν έχει ΦΠΑ, ενώ στον Γάλλο που έχει του αποδίδεται μέσα σε ένα μήνα. Με ποια μέσα θα μπορέσει ο Έλληνας εξαγωγέας να ανταγωνιστεί τους ξένους;
Κιβωτός Χρ: Αυτά είναι γνωστά σε όλους, πρακτικά η ΝΔ πως θα τα αντιμετωπίσει;
Κεδίκογλου Σ: η ΝΔ έχει πει ότι θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές στις επιχειρήσεις, θα ενεργοποιήσει τον αγροτικό κόσμο. Θα πρέπει να περάσουμε στην εποχή του αγρότη επιχειρηματία. Είναι σημαντικό να δοθούν στους αγρότες μας τα κατάλληλα μέσα, η σωστή ενημέρωση , το άνοιγμα των κατάλληλων, να αλλάξει το πνεύμα λειτουργίας του κράτους και να γίνει αντιληπτό, ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι υπηρέτης του πολίτη και όχι το αντίστροφο και όλα αυτά σε ένα δύσκολο σκηνικό που όλοι το αναγνωρίζουμε, γιατί είχαμε κινδυνέψει να γίνουμε βαρέλι δίχως πάτο και τα τελευταία δύο χρόνια ήταν καταστροφικά. Υπάρχουν δυνατότητες, υπάρχει παράθυρο ελπίδας μπορούμε να αρχίσουμε να λειτουργούμε διαφορετικά, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον και κοιτάζοντας να ενεργοποιήσουμε όλο το δυναμικό μας σήμερα περισσότερο από ποτέ. Από εκεί και πέρα σε κυβερνητικό επίπεδο πρέπει να φύγουν όλες αυτές οι στρεβλώσεις που δεν επέτρεπαν την αξιοποίηση του δυναμικού μας.
Κιβωτός Χρ: κ. Κεδίκογλου να μη θεωρήσουμε ότι η ΝΔ χρησιμοποιεί την ελληνορωσική επαφή ως χαρτί για να πάρει τις εκλογές;
Κεδίκογλου Σ: Νομίζω ότι αν ήταν ένα χαρτί που παίρνει εκλογές θα το έπαιζαν πολλοί. Απαιτείται και υπευθυνότητα και προετοιμασία. Δεν γίνεσαι δεκτός στο Κρεμλίνο για προεκλογικούς λόγους. Πιστέψτε με.
Μπατσακούτσας Δ. (9,65 FM): κ Κεδίκογλου άκουσα με προσοχή την εισήγησή σας και μου δώσατε την εντύπωση ότι είστε ενός μηνός βουλευτής, σχόλιο είναι αυτό και γιατί το λέω αυτό, είστε πρόεδρος της ελληνορωσικής φιλίας πολλά χρόνια , είστε βουλευτής στο Κοινοβούλιο και με κυβέρνηση ΝΔ και αντιπολίτευση και έρχεστε τώρα να μας πείτε ότι υπάρχουν προοπτικές για τα ευβοϊκά προϊόντα και τις επιχειρήσεις και ρωτώ εγώ τόσα χρόνια που είστε βουλευτής με τόσες διασυνδέσεις, γνωριμίες και θεσμικό ρόλο έχετε κάνει κάτι για το Νομό και για τις ευβοϊκές επιχειρήσεις και η δεύτερη ερώτηση είναι πως θα με πείσετε εμένα ότι τώρα η ημερίδα του Επιμελητηρίου θα ανοίξει νέους δρόμους για τη μεγάλη χώρα τη Ρωσία γιατί το ξεχνάμε αυτό και καμιά φορά κάνουμε διαπιστώσεις, ευχολόγια.
Κεδίκογλου Σ: Συγνώμη αλλά θα πάρετε πληρωμένη απάντηση. Όλα αυτά τα χρόνια έχω κουραστεί να λέω τι πρέπει να κάνουμε. Το 2006 πήγα στη Μόσχα για να πουλήσω τα σύκα της Εύβοιας και ενίσχυσα την ελληνική αποστολή στην έκθεση τροφίμων. Το αν ο Συνεταιρισμός του Ταξιάρχη αρνήθηκε να υλοποιήσει τη συμφωνία που κλείσαμε με τη Ρωσία και έχασε μία μεγάλη ευκαιρία με αποτέλεσμα τώρα να έχουν μετανιώσει, γιατί θα είχαν μπει στη ρωσική αγορά εξασφαλίζοντας την πώληση της παραγωγής τους για τα επόμενα 10 με 15 χρόνια σε αυτό δεν ευθύνεται ο βουλευτής. Όταν τον συγκεκριμένο βουλευτή τον έχουν χρησιμοποιήσει με την καλή έννοια τα Επιμελητήρια όλης της Ελλάδας όλα αυτά τα χρόνια, αλλά το Επιμελητήριο της Εύβοιας δεν σκέφτηκε να τον χρησιμοποιήσει, δεν φταίει ο βουλευτής. Όταν σε πόσες συνεντεύξεις έχω πει ελάτε υπάρχει ο τρόπος και μέσα για να φέρουμε αποτελέσματα, χωρίς να εισακουστώ, ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, αυτό που ήρθε τώρα ο «κούκος» να πει, είναι ότι αν δεν ξυπνήσουμε τώρα που είμαστε στο χείλος του γκρεμού θα είμαστε όλοι άξιοι της τύχης μας.
Μπατσακούτσας Δ.: Δηλ. μας λέτε ότι έχετε κάνει πολλά αλλά δεν ανταποκρίθηκε η (εκτός μικροφώνου….)
Κεδίκογλου Σ.: Δεν υπήρξε ανταπόκριση , μπορείτε να ανατρέξετε σε δηλώσεις και συνεντεύξεις μου όλα αυτά τα 8 χρόνια. Και μην ξεχνάτε ότι και στις δύσκολες ώρες της Εύβοιας με τις πυρκαγιές ήταν η Ομογένεια της Ρωσίας που έστειλε αμέσως τη δεύτερη ημέρα των πυρκαγιών 200.000 ευρώ για την ανακούφιση των πρώτων πυρόπληκτων. Το καθοριστικό είναι εμείς τι κάνουμε στη συνέχεια, αν δεν υπάρχει fοllow up από τον επιχειρηματικό κόσμο, τότε συγνώμη αλλά είμαστε κούκοι μονοί.
Ντίνη Έφη (ράδιο Κόσμος, Πανευβοϊκό Βήμα, τα Νέα της Ερέτριας): Εγώ βλέπω τόση ώρα τους συναδέλφους να προσπαθούν να εκμαιεύσουν προφανώς την ερώτηση που θέλω να κάνω και εγώ κ. Κεδίκογλου. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις από τη ΝΔ και από εσάς τον ίδιο σε ό,τι έχει να κάνει με την ανάπτυξη της Εύβοιας στη Ρωσία;
Κεδίκογλου Σ.: Η ΝΔ ενεργεί κεντρικά για όλη την Ελλάδα, ο βουλευτής της ΝΔ στην Εύβοια κοιτάζει αυτό να υλοποιηθεί με συγκεκριμένους τρόπους στον δικό του τόπο.
Ντίνη Έφη: Τους τρόπους θέλουμε να μας πείτε.
Κεδίκογλου Σ.: Ο τρόπος είναι σε ό, τι αφορά την εξαγωγική δραστηριότητα είναι η διαπαιδαγώγηση των ευβοϊκών επιχειρήσεων για τα προαπαιτούμενα, για τους τρόπους εισόδου στη ρωσική αγορά, γιατί πραγματικά πιστεύουμε, ότι τα προϊόντα μας έχουν την ποιότητα, αλλά δεν έχουν την κατάλληλη τυποποίηση και πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί και σε επίπεδο εμφάνισης. Στον τουριστικό τομέα ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος αποτελεί το μεγαλύτερο δέλεαρ για το ρωσικό κοινό όσον αφορά στο θρησκευτικό τουρισμό, έχουμε, επίσης, τις ιαματικές πηγές και όλες τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας που δεν έχουν προβληθεί επαρκώς. Αυτό δεν θα το κάνει ο βουλευτής αλλά μπορεί να κατευθύνει τους αρμόδιους φορείς στις ενέργειες που χρειάζεται να γίνουν. Ο βουλευτής είναι εδώ για να προτείνει. Από εκεί και πέρα χωρίς την αντίστοιχη επιθυμία των αρμόδιων τοπικών φορέων δεν μπορεί να κάνει τίποτα.
Βούκενα Ματούλα (ΕTV): Θα πιαστώ από αυτό που είπατε πριν από λίγο. Ότι ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, δεν είναι η βασική μου ερώτηση, απλά πάνω σε αυτό θέλω να ρωτήσω, γιατί έξι « κούκοι» της Εύβοιας δεν παίζουν ομαδικό παιχνίδι και θα ήθελα βασικά να μου πείτε αν υπάρχουν κάποια σημεία εμπόδια στο μνημόνιο , στα μνημόνια που έχουν υπογραφεί που μπορεί να εμποδίζουν την ανάπτυξη των σχέσεων των ελληνικών επιχειρήσεων με χώρες πέραν της ΕΕ.
Κεδίκογλου Σ.: Κοιτάξετε το μόνο που υπάρχει αναφορικά με τους 6 «κούκους» είναι ότι ούτε οι 4 της Βοιωτίας, ούτε οι 8 της Λάρισας συνεργάζονται, ούτε αυτό είναι το προαπαιτούμενο. Ο καθένας μπορεί και πρέπει να κάνει την καλύτερη προσπάθειά του. Εγώ προσωπικά δεν έχω αρνηθεί τη συνεργασία σε οποιοδήποτε ζήτημα. Τα προβλήματα της Εύβοιας δεν έχουν χρώματα και κόμματα είναι κοινά και καλό θα ήταν να κάνετε την αντίστοιχη ερώτηση και στους υπόλοιπους.
Σχετικά με το μνημόνιο έχει τον εξής πρωτοφανή όρο. Ακόμα και ο Σάιλοκ, ο τοκογλύφος του Σαίξπηρ δεν είχε σκεφτεί τέτοιο όρο. Απαγορεύεται στον δανειζόμενο να δανειστεί από τρίτο ακόμα και για να πληρώσει το δανειστή του. Αυτός είναι ένας περιορισμός, ο μόνος που υπάρχει από το μνημόνιο, ο οποίος μπορεί να ξεπεραστεί αν χρειαστεί, αλλά το ζητούμενο είναι όχι ο νέος δανεισμός, αλλά να μπει στην ελληνική αγορά φρέσκο, καθαρό χρήμα δηλαδή όχι από δανεισμό, αλλά από εξαγωγές και επενδύσεις. Πολύ σημαντικό είναι να διαμορφώσουμε τα κατάλληλα σχέδια που μπορεί να είναι ελκυστικά σε έναν επενδυτή και αυτό αφορά περισσότερο τους Δήμους. Υπάρχουν περιπτώσεις όπως το οικόπεδο Κασταλία στην Αιδηψό που ανήκει στο Δήμο και μπορεί να γίνει ισχυρό δέλεαρ για έναν επενδυτή για κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας ή συνεδριακού κέντρου. Για να γίνει αυτό, όμως, απαιτείται προετοιμασία, μελέτες και διαγωνισμοί. Μου λέτε γιατί γίνεται αυτή η συνέντευξη Τύπου, όλα αυτά τα αγνοούμε. Περιμένουμε να μας έρθει ως «μάννα εξ ουρανού» η όποια οικονομική ενίσχυση. Αν δεν δουλέψουμε σωστά εμείς να προετοιμαστούμε κανείς δεν θα έρθει να μας σώσει.
Ντίνη Έφη: κ. Κεδίκογλου με τις εγγυήσεις όμως θα μας εμπιστευθούνε και οι Ρώσοι σε αυτή την κατάσταση;
Κεδίκογλου Σ.: Αυτό που με εντυπωσίασε κατά την επίσκεψη στη Μόσχα είναι το γεγονός ότι οι Ρώσοι πιστεύουν στην ελληνική οικονομία περισσότερο από τους Ευρωπαίους εταίρους μας και απόδειξη ήταν το άμεσο ενδιαφέρον τους να επενδύσουν ακόμα και στον ΟΣΕ που χάνει 2 εκατ. ΕΥΡΩ την ημέρα που δεν τον θέλει κανείς από τους Ευρωπαίους. Όταν κάποιος πιστεύει στην οικονομία σου και το αποδεικνύει τότε δεν θα το αξιοποιήσεις αυτό, έστω και ως διαπραγματευτικό ατού στις συνομιλίες με τους εταίρους; Είναι πάντα σημαντικό να μπορείς να πεις ότι έχεις και άλλη προσφορά.
Αγγελής Ν. (star99): κ. Κεδίκογλου είναι προφανές ότι τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά στη Μόσχα θα κεφαλαιοποιηθούν στο μέλλον. Το Επιμελητήριο και εδώ είναι η ερώτηση, πραγματοποιεί μία ημερίδα αξιοποιώντας τη δική σας εμπειρία, που απ’ ότι καταλάβαμε εστιάζει σε 4 τομείς: το real estate, δηλ. η προώθηση ακινήτων, τα δομικά υλικά, τα αγροτικά προϊόντα και ο θρησκευτικός τουρισμός. Θα μου επιτρέψετε να ανοίξω μία παρένθεση εδώ και να πω ότι θρησκευτικός τουρισμός δεν είναι μόνο ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος, αλλά είναι και η Αγία Παρασκευή, μια σπάνια παλαιοχρηστιανική εκκλησία, χτισμένη στα θεμέλια ενός αρχαίου Ναού που δεν προωθείται τόσο πολύ σε σχέση με το θρησκευτικό τουρισμό. Αναφορικά με τα αγροτικά προϊόντα θέλει πολύ δουλειά. Στο Ληλάντιο Πεδίο, στο Μπούρτζι, σήμερα δεν καλλιεργούν λάχανα και κουνουπίδια αλλά μεζονέτες, στο θρησκευτικό τουρισμό υπάρχει μία μαγιά και δυνατότητες τρομερής ανάπτυξης, ειδικά σε σχέση με τη Ρωσία. Υπάρχουν οι άλλοι δυο τομείς, το real estate και τα δομικά υλικά όπου οι παρεμβάσεις έπρεπε να γίνουν χθες. Θεωρείτε με την εμπειρία που έχετε ότι το Επιμελητήριο της Εύβοιας αξιοποιεί επαρκώς αυτή την ευκαιρία έτσι ώστε σε αυτή την ημερίδα να παρουσιαστούν project δηλ έτοιμες προτάσεις για έναν τομέα της οικονομίας που στηρίζει όλη την ελληνική οικονομία, την οικοδομή και τα δομικά υλικά , που στηρίζει το 80% της οικονομίας της Καρύστου ή θα πάνε κάποιοι άνθρωποι να ακούσουν προτάσεις και να φύγουν;
ΚεδίκογλουΣ.: Σκοπός της ημερίδας είναι να ενημερωθούν οι ευβοϊκές επιχειρήσεις για τον τρόπο παρουσίασης των σχεδίων όπως είναι για παράδειγμα το real estate στη ρωσική αγορά. Αυτή τη στιγμή και μόνο λόγω της εμπειρίας μου στη Ρωσία με έχουν πλησιάσει πάνω από 200 άνθρωποι που ενδιαφέρονται να προωθήσουν τα ακίνητά τους, αλλά αγνοούν τα βασικά και πρέπει, λοιπόν, να εξηγήσουμε το πώς θα γίνει η παρουσίαση των προτάσεών τους. Η αλήθεια είναι πως οι Ρώσοι είναι επιφυλακτικοί γιατί πολλές φορές αγόρασαν ακίνητα στην Ελλάδα και αντιμετώπισαν γραφειοκρατικά προβλήματα, ανακαλύπτοντας τελικά ότι δεν μπορούν να χτίσουν. Συνεπώς είναι απαραίτητο να μπορέσεις να κάνεις τον επίδοξο αγοραστή να νιώσει σιγουριά. Στην ημερίδα θα παρουσιαστεί το τι χρειάζεται για να προσελκύσεις έναν Ρώσο πελάτη ή συνεταίρο. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η επίσκεψη στη Μόσχα για όποιους πιστεύουν, ότι έχουν προετοιμαστεί. Για αυτό μίλησα και για ένα roadshow και ελπίζω να μπορεί να το υλοποιήσει το Επιμελητήριο της Εύβοιας που είναι ο αρμόδιος φορέας. Το να πάρει ο βουλευτής μαζί 10 επιχειρηματίες και να πάει έξω θα τον κατηγορήσουν και ίσως να έχουν και δίκιο. Ο βουλευτής θα ενισχύσει την παρουσία του Επιμελητηρίου. Θα μου ήταν εύκολο να το εκμεταλλευτώ προσωπικά, και να κάνω παιχνίδι, αλλά πρέπει να λειτουργούμε θεσμικά. Μία πρώτη εικόνα που έχω είναι ότι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση για συμμετοχή στην ημερίδα, και πραγματικά θα ακουστούν ενδιαφέροντα πράγματα. Από εκεί και όποιος πιστεύει ότι μπορεί θα τον βάλουμε στο γήπεδο να παίξει.
Ντίνη Έφη.: Πιστεύετε ότι είναι διαφορετικό το παιχνίδι εκεί σε σχέση με άλλες χώρες;
Κεδίκογλου Σ.: Πιστεύω πως ναι. Η Ρωσία δεν συγκρίνεται με καμία άλλη χώρα, είναι τεράστια αγορά. Οι Ρώσοι ίσως είναι ο τελευταίος λαός που πιστεύει ότι είμαστε απευθείας απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων. Έχουν σε μεγάλη εκτίμηση τα ελληνικά προϊόντα όπως είναι το λάδι για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να διαφημιστεί η ποιότητα, αλλά πρέπει να εξοικειωθεί ο Ρώσος καταναλωτής με το προϊόν. Δεν είναι κρίμα να εξάγουμε χύμα λάδι στην Ιταλία και να το επανεισάγουμε σε συσκευασίες νοθευμένο με ιταλικό λάδι κατώτερης ποιότητας και να το πληρώνουμε χρυσό; Μιλάγαμε για στρεβλώσεις, δεν είναι κάτι γενικό και αόριστο, υπάρχουν χειροπιαστά παραδείγματα. Έχεις ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, ότι είσαι γνωστός και αντιμετωπίζεσαι ευμενώς και είναι στο χέρι σου να το αξιοποιήσεις επιχειρηματικά, τα λεφτά του κανείς δεν στα χαρίζει μπορείς όμως να τα κερδίσεις. Ο παραγωγός της Εύβοιας, ο Έλληνας επιχειρηματίας μπορεί να το αξιοποιήσει. Για την αγορά ακινήτων θα ήθελα να πω ότι θα .είναι καθοριστική η υιοθέτηση του μέτρου για χορήγηση 10ετούς άδειας παραμονής στην Ελλάδα σε όποιον αγοράσει κατοικία αξίας άνω των 100.000-150.000 ευρώ.
Κορώνης Ευρ. (Evriposnews): Μία τέτοια κίνηση που κάνατε θα μας βρείτε στο πλευρό σας. Μία κίνηση σύσφιξης σχέσεων με μία άλλη μεγαλύτερη χώρα, μία μεγάλη δύναμη δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα. Αλλά σε αυτό που θα ήθελα να σταθώ είναι στο γεγονός ότι πριν μερικά χρόνια μερικοί που ζούσαμε στο εξωτερικό είχαμε την ιδέα να κάνουμε εξαγωγή ευβοϊκών προϊόντων στη Β. Αμερική. Βρήκαμε μικρή συμπαράσταση από τους Έλληνες στην Ελλάδα, ήταν δύσκολο να πείσουμε ότι υπάρχει ελπίδα, η δυνατότητα εξαγωγής των προϊόντων του Νομού στο εξωτερικό. Έγινε μία μικρή προσπάθεια και θα μπορούσαν τα προϊόντα της Εύβοιας να είχαν κατακλύσει όλη τη Βόρεια Αμερική δεν έγινε. Οι πρώτες παραγγελίες ήταν πάνω από 5,5 εκατ. Ευρώ και εκεί σταμάτησε. Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι θα είμαστε στο πλευρό σας σε μία έξυπνη κίνηση να εξαχθούν τα ευβοϊκά προϊόντα. Στο θέμα όμως του τουρισμού θέλω να κάνω μία παρατήρηση, γιατί υπάρχουν μεγάλα προβλήματα. Οι Ρώσοι είναι συνηθισμένοι να βρίσκουν καλύτερες υπηρεσίες που έχουν καθιερωθεί σε άλλες χώρες που επισκέπτονται, ενώ εμείς, πρέπει να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί και έπεσε στην αντίληψή μου είναι ότι ξενοδοχείο στη Β. Εύβοια δεν έχει ούτε internet. Πρέπει να γίνουν ενέργειες στο δικό μας σπίτι για να προσελκύσουμε τουρίστες.
Κεδίκογλου Σ.: Σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα το είπα και πριν. Αντιμετωπίσαμε λάθος το καθεστώς των επιδοτήσεων. Εμείς οι πολιτικοί ερχόμασταν από τις Βρυξέλλες, κλείναμε το μάτι στους αγρότες και λέγαμε σας βγάλαμε 500 εκατ. Ευρώ, παρουσιάζοντάς το ως πολιτική μας επιτυχία, αφήνοντας παράλληλα τον αγρότη να πιστεύει, ότι αυτό θα είναι ένα μόνιμο εισόδημα, ενώ ήταν πρόσκαιρη ενίσχυση για να μετασχηματιστούνε. Αυτό βέβαια ποτέ δεν το εξηγήσαμε. Αποτέλεσμα ήταν να μην ενδιαφέρονται για εξαγωγές γιατί είτε καλλιεργούσαν το χωράφι, είτε όχι τα ίδια χρήματα έπαιρναν. Αυτό που συνέβη ήταν εγκληματικό. Οδήγησε στη συρρίκνωση της παραγωγικής μας βάσης, και σήμερα βλέπουμε τα αποτελέσματα. Αυτή τη φορά πιστεύω ότι οι προσπάθειές μας θα έχουν διαφορετική τύχη. Στον τουριστικό τομέα είναι πρόβλημα το γεγονός ότι η Εύβοια δεν έχει πολλές μεγάλες καλές ξενοδοχειακές μονάδες, εννοώ ποιοτικές. Σιγά - σιγά όμως η αύξηση της τουριστικής κίνησης θα φέρει και βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται. Είναι ενθαρρυντικό ,όμως, ότι πολλοί νέοι ξενοδόχοι παραδείγματος χάρη στην Αιδηψό ήδη έχουν καταλάβει ότι η εποχή του κοινωνικού τουρισμού με τα κουπόνια και τα γνωστά παρατράγουδα, όπου πρόσφεραν μόνο τις στοιχειώδεις ανέσεις, τελείωσε και πρέπει να προσελκύσουν μεγαλύτερο αριθμό καλών πελατών, προσφέροντας ποιοτικότερες υπηρεσίες. Μάθαμε και τον όρο θερμαλισμός, που είναι η παροχή του συνόλου των θεραπευτικών υπηρεσιών και προϊόντων, που έχουν σχέση με τα ιαματικά λουτρά. Πρέπει να κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, να βελτιώσουν την ποιότητα των ξενοδοχείων τους και να διευρύνουν το φάσμα των υπηρεσιών τους, έτσι θα αυξηθεί η τουριστική κίνηση και θα οδηγηθούμε σε επενδύσεις, όπως στην κατασκευή νέων μονάδων καλύτερης ποιότητας ή στη βελτίωση των υφιστάμενων. Στην Ερέτρια υπάρχουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες αλλά καμία δεν είναι πέντε αστέρων.
(…εκτός μικροφώνου)
Συνέχεια ομιλίας Σίμου Κεδίκογλου:
Στο θέμα της υποδομής του οδικού δικτύου οι μελέτες του κεντρικού οδικού άξονα ολοκληρώνονται μετά από 20 χρόνια προσπαθειών. Ουσιαστικά η δουλειά έγινε τα τελευταία 4 χρόνια. Τα 100 εκατ. Ευρώ, που απαιτούνται από δημόσιες δαπάνες είναι δύσκολο να εξευρεθούν. Θα πρέπει να προταχθεί η κατασκευή της σήραγγας, που θα άρει πολλά από τα προβλήματα και επίσης να δούμε το Λιμάνι του Μαντουδίου, που μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση και πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα γιατί πλέον ο κεντρικός βόρειος οδικός άξονας γίνεται ζήτημα όχι μόνο της Β. Εύβοιας αλλά και των Σποράδων, γιατί αυτός θα είναι ο κύριος δρόμος επικοινωνίας με την Ελλάδα. Ο Άγιος Κωνσταντίνος με τη διαδρομή των 3,5 ωρών με πλοίο είναι εκτός από χρονοβόρος και οικονομικά ασύμφορος.
Βούκενα Μ. κ. βουλευτά επικεντρώνεστε στη Βόρεια Εύβοια εδώ και τόση ώρα. Η Νότια Εύβοια τι είναι. Είναι κάτι ξεχωριστό;
Κεδίκογλου Σ.: Μα είναι διαφορετικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Μιλάμε για τη Β. Εύβοια γιατί εκεί είναι ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος και εκεί είναι ένα κίνητρο για προσέλκυση Ρώσων τουριστών.
Βούκενα Μ. : Με αυτή την αφορμή μπορούμε όμως να τους πάμε και προς τα κάτω, να δούνε ότι έχει και άλλα πράγματα η Εύβοια.
Κεδίκογλου Σ.: Δεν ολοκλήρωσα, η περιοχή της Ερέτριας έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για απόκτηση κατοικίας. Είναι σε μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο των Σπάτων και γνωρίζω ότι ήδη έχουν αγοράσει οικόπεδα εκεί και κατασκευάζουν κατοικίες. Συνεπώς άλλα είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ερέτριας και η εγγύτητά της στην Αθήνα, όπου μπορεί να αξιοποιηθεί και το Νησί των Ονείρων, άλλα είναι τα πλεονεκτήματα της Καρυστίας με πρώτο και κύριο η εξαγωγή προϊόντος της πλάκας της Καρύστου, αλλά και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει εγγύτητα, γιατί μέσω Ραφήνας είναι μιάμιση ώρα μέχρι το αεροδρόμιο. (… εκτός μικροφώνου). Είναι δύο περιοχές που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την εγγύτητά τους με το αεροδρόμιο των Σπάτων σε σχέση με την αγορά ακινήτων. Στην περιοχή της Κύμης πρέπει να αξιοποιηθεί το λιμάνι, που είναι το κοντινότερο στη Μαύρη Θάλασσα, είναι φυσική έξοδος. Εκεί να θυμόμαστε πως φθάσαμε στη σημερινή κατάσταση. Το 1986 το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε την πρωτοφανή απόφαση απαγόρευσης σε πλοίο πλην του σκυριανού να δένει στο λιμάνι. Ένα λιμάνι να διώχνει πλοία δεν έχει ξανασυμβεί. Ας μη ξεχνάμε πως φθάσαμε εδώ. Από τότε βγήκε το λιμάνι της Κύμης από τις ακτοπλοϊκές γραμμές και για να ενταχθεί ξανά απαιτείται δεκαπλάσια προσπάθεια.
Μπατσακούτσας Δ.: (εκτός μικροφώνου… ερώτηση για τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης και για την ανάγκη στήριξής τους). Μέχρι τώρα δεν έχω δει φως και δεν στηριχθήκαμε. Επίσης έχουμε πρόβλημα με το 30% της κρατικής διαφήμισης. Έχετε από την πλευρά σας να μας πείτε κάτι;
Κεδίκογλου Σ.: Για το 30% της κρατικής διαφήμισης είναι θέση και στο πρόγραμμά μας. Άλλωστε αυτό το μέτρο αποφασίστηκε επί κυβέρνησης δική μας και επίσης ήταν δικό μας λάθος που δεν εφαρμόστηκε. Αυτό θα πρέπει να υλοποιηθεί. Με τη συρρίκνωση όμως της κρατικής διαφήμισης δεν είναι αρκετό αυτό για να σωθούν τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης.
Μπατσακούτσας Δ. :έχουμε πληρώσει ΦΠΑ και έχουμε να λαμβάνουμε από την κρατική διαφήμιση. Πρόσφατα δύο εταιρείες του ΟΠΑΠ μπήκαν στο άρθρο 99. Θέλουμε να το πάρετε ζεστά, κάτι να κάνετε. Καμία κυβέρνηση δεν θέλει τα περιφερειακά μέσα γιατί δεν τα ελέγχει ακούμε μόνο ευχολόγια και διαπιστώσεις(…εκτός μικροφώνου)
Κεδίκογλου Σ.: Πρέπει να ξέρετε ότι είμαι σε στενή συνεργασία με τις τρεις Ενώσεις σας, κάτι που είναι μειονέκτημα, γιατί αν οι τρεις γινόντουσαν μία θα ήταν πιο αποτελεσματικές, καθώς πολλές φορές είναι δύσκολο να βρεις πεδίο συνεννόησης. Γι’ αυτό προσπαθώ να είμαι σε συνεργασία με όλους και νομίζω ότι κανένας δεν έχει παράπονο και για τις προτάσεις τους που έχουμε υιοθετήσει ή έχουμε συνθέσει στις δικές μας προτάσεις. Όταν, μάλιστα, συναντήθηκα με την ΠΟΕΣΥ και μου έθεσαν το θέμα του καθεστώτος του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, και μιλάω για το ενιαίο μισθολόγιο και για τους όρους λειτουργίας των Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης έκανα κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Συγκέντρωσα 160 υπογραφές από βουλευτές όλων των κομμάτων και σταματήσαμε την προσπάθεια Βενιζέλου να εξισώσει τον βουλευτή με τον υπάλληλο.
Για έναν βουλευτή που είναι στην αντιπολίτευση και δεν είναι σε υπουργικό θώκο, πιστεύω ότι ήταν ένα καλό αποτέλεσμα και τουλάχιστον η ΠΟΕΣΥ έχει να το λέει. Εγώ λειτουργώ μαζί με τους θεσμικούς σας φορείς και δεν υπάρχει κανένα παράπονο ούτε ότι δεν συνεργάζομαι, ούτε ότι δεν τους βλέπω. Αν τα φέρει ο Θεός και έχω αυξημένα καθήκοντα τότε θα με δείτε και από θέση ευθύνης.
Εισήγηση Συνέντευξης Τύπου
Οι προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά και του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν, αποτελώντας αφετηρία για την αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες είχαν μπει στην «κατάψυξη», καθώς η κυβέρνηση Παπανδρέου έκανε ό, τι μπορούσε για να τις καταστρέψει, ακυρώνοντας όλες τις συμφωνίες που είχαν υπογραφεί.
Στόχος της ΝΔ είναι, εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας στις ερχόμενες εκλογές, να υπάρξουν πρωτοβουλίες για οικονομική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα: ενέργεια, τουρισμό, εξαγωγές και κυρίως στην προσέλκυση επενδύσεων.
Η Νέα Δημοκρατία θα αναθερμάνει τις ελληνορωσικές σχέσεις και θα προωθήσει την ανάπτυξη των οικονομικών και επενδυτικών συνεργασιών. Στις προθέσεις μας είναι να αναβιώσουμε όχι μόνο τη διακρατική συνεργασία, αλλά να ενθαρρύνουμε την αλληλεπίδραση και σε ιδιωτικό επίπεδο με τη συμμετοχή των ρωσικών εταιρειών, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Ελλάδα .
Είναι σημαντική η διαπίστωση , ότι οι Ρώσοι υπολογίζουν την Ελλάδα σαν στρατηγικό εταίρο κάτι που αποδεικνύεται και από τις προτάσεις που παρουσίασαν, αλλά και από το γεγονός ότι υποδέχθηκαν τον Αντώνη Σαμαρά ως επόμενο πρωθυπουργό, προσδοκώντας στην αναζωογόνηση της συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας.
Συγκεκριμένα, έχει σημασία να τονίσουμε ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της κατασκευής της νότιας διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, που αναμένεται να ξεκινήσει πριν το τέλος του 2012, αντί της άνοιξης του 2013, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική πλευρά θα λάβει όλες τις σοβαρές αποφάσεις που απαιτούνται. Παράλληλα, επανήλθε και το ζήτημα του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, που έχει παγώσει λόγω της αρνητικής στάσης της Βουλγαρίας, αλλά συνεχίζει να ενδιαφέρει τη ρωσική πλευρά, όπως και το θέμα της συμμετοχής σε διαγωνισμούς ιδιωτικοποιήσεων ιδιαίτερα σε σημαντικές υποδομές, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, πιθανώς και σιδηροδρόμους.
Επίσης, ενδεικτική του θετικού κλίματος και εντυπωσιακή ήταν η πρόταση που τέθηκε κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΣ της Gazprom, που αφορά στην ιδέα για κατασκευή δύο εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής στη Δυτική Ελλάδα για να εξάγεται ηλεκτρικό ρεύμα στην Ιταλία.
Η GAZPROM, πέραν των αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, ενδιαφέρεται για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της ΔΕΠΑ, της ΔΕΦΑ, αλλά και της ΔΕΗ. Ταυτόχρονα υπάρχει ενδιαφέρον ιδιωτών επενδυτών για τις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ιδιαίτερα για τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει για τους Ρώσους και ο τουριστικός τομέας, ενώ θα πρέπει να τονισθεί η απήχηση που είχε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης η πρόταση Σαμαρά για παροχή 10ετούς άδειας παραμονής σε όποιον Ρώσο αποκτήσει τουριστική κατοικία στην Ελλάδα. Σε ότι αφορά τους Δυτικούς συμμάχους μας, Ευρωπαίους και Αμερικανούς, φυσικά και δεν τους αρνούμαστε, όμως εάν είναι ειλικρινείς φίλοι της Ελλάδας, δεν μπορούν να αρνηθούν το καλό της. Ακόμα και οι δανειστές μας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν θετικά κάθε κίνηση που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να έχει ανάπτυξη για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Εκτός κι αν το μόνο που θέλουν είναι μία Ελλάδα γονυπετή
''Στα δύσκολα καταλαβαίνεις ποιοι είναι οι πραγματικοί σου φίλοι και στην Ελλάδα θεωρούμε ότι οι Ρώσοι είναι πραγματικοί μας φίλοι και τώρα τους χρειαζόμαστε. Ποτέ δεν είχαμε την επιτυχία που θέλαμε, ανοίγαμε πόρτες που τις αφήναμε να ξανακλείσουν. Αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί».
Τώρα δίνονται ευκαιρίες και δημιουργούνται προοπτικές για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας κάτι που θα επιτευχθεί με την αύξηση των εξαγωγών και την προσέλκυση των επενδύσεων.
«Οι εξαγωγές μας είναι θέμα εθνικής ανεξαρτησίας» και η ρωσική αγορά είναι προνομιακή για τα ελληνικά προϊόντα.
Προς την κατεύθυνση αυτή και μέσα από τις συνεργασίες των Επιμελητηρίων υπάρχει η δυνατότητα να παρουσιαστούν επενδυτικές ευκαιρίες και να προβληθούν τα ελληνικά προϊόντα. Παρά την κρίση στην Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που υπάρχουν.
Σημαντική είναι η πρωτοβουλία που ανέλαβε το Επιμελητήριο της Εύβοιας για τη διοργάνωση ημερίδας στις 20 Φεβρουαρίου με θέμα: «Εξωστρέφεια και Προώθηση των Προϊόντων και των Υπηρεσιών της Εύβοιας στην αγορά της Ρωσίας».
Το ενδιαφέρον που έχει ήδη εκδηλωθεί από τοπικές επιχειρήσεις είναι εντυπωσιακό. Ανάλογες πρωτοβουλίες πρέπει να αναλάβουν επιμελητήρια σε όλη την Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου