Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Β.Αποστολου: αρνητική εξέλιξη για την Χαλκίδα η τσιμεντοποίηση της Δάριγκ


Δήλωση του Βαγγέλη Αποστόλου για την  τσιμεντοποίηση  ΔΑΡΙΓΚ  και της αρνητικές εξελίξεις για τη πόλη της Χαλκίδας. Αναλυτικά: 
Με αφορμή τη γνωστοποίηση της απόφασης της Γενικής Διοίκησης Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας για την  τσιμεντοποίηση  ΔΑΡΙΓΚ  :
« Αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την πόλη, αλλά αναμενόμενη,  η απόφαση της κ. Γερακούδη για την επαναφορά  της χρήσης   που είχε το γήπεδο ΔΑΡΙΓΚ πριν την τροποποίησή του από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) της Χαλκίδας  . Το ίδιο αρνητική αλλά μη αναμενόμενη και η στάση της Δημοτικής αρχής της πόλης , η οποία δια της σιωπής της( δεν γνωμοδότησε ως όφειλε παρά τις σχετικές προσκλήσεις) συναίνεσε ουσιαστικά στην τσιμεντοποίηση του συγκεκριμένου χώρου


Αυτό όμως  που προκαλεί μεγάλη  απορία δεν είναι  τόσο  η  μη έγκαιρη γνωστοποίηση της παραπάνω απόφασης (έχει δημοσιευτεί  στο Φ.Ε.Κ. από τον Οκτώβριο  του 2011) όσο ότι συμπίπτει χρονικά με την απόφαση του Δήμου να αποσύρει το ενδιαφέρον του για το συγκεκριμένο χώρο , χωρίς προηγούμενα ο Δήμαρχος να ενημερώσει το Χαλκιδέϊκο λαό για τις σχετικές εξελίξεις .

Με τη γνωστοποίηση της αρ. 3063/2009 απόφασης του ΣτΕ με την οποία ακυρωνόταν ο κοινωφελής χαρακτήρας που προέβλεψε η σχετική τροποποίηση του Γ.Π.Σ. για το γήπεδο του ΔΑΡΙΓΚ , λόγω αδυναμίας του Δήμου να απαλλοτριώσει το  συγκεκριμένο χώρο , ο Δήμαρχος Χαλκιδέων είχε πει : «η Δημοτική Αρχή θα κινηθεί για να διατηρήσει την έκταση των 55 στρεμμάτων χαρακτήρα κοινωφελούς σκοπού , προς όφελος των πολιτών και να μην τσιμεντοποιηθεί.»

Η υπηρέτηση  της  δέσμευσης αυτής , όπως εξάλλου είχα τονίσει και τότε , περνούσε  μέσα από διαδικασίες, που θα αποθάρρυναν τη διεκδίκηση του χώρου από ιδιωτικά συμφέροντα. Μια τέτοια διαδικασία ήταν  η συμμετοχή του Δήμου στους πλειστηριασμούς που θα ακολουθούσαν ενώ παράλληλα θα προωθούσε πολεοδομικές  ρυθμίσεις στη περιοχή που θα ελαχιστοποιούσαν  τη τσιμεντοποίησή του .

Δυστυχώς ο Δήμος έκτοτε δεν έπραξε τίποτε το ουσιαστικό , πλην  μιας συμμετοχής για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους στους πρώτους πλειστηριασμούς, με αποτέλεσμα μετά την κατάργηση από την παραπάνω απόφαση  της πολιτιστικής χρήσης και την επαναφορά της χρήσης για κατοικίες και καταστήματα , να απειλείται πλέον ο χώρος από τσιμεντοποίηση , πόσο μάλλον τώρα που ο Δήμος έχει αποσύρει και το ενδιαφέρον  για την αγορά του .  

Επειδή πρόκειται για τον τελευταίο χώρο που έχει απομείνει στη πόλη με δυνατότητες κάλυψης αναγκών κοινωφελούς χαρακτήρα  και η τιμή εκκίνησης του ερχόμενου πλειστηριασμού δεν προβλέπεται να ξεπεράσει τα 7 εκατ. ευρώ , ποσό που μπορεί να βρεθεί είτε από τον προϋπολογισμό , είτε από δανεισμό , είτε από την αξιοποίηση της περιουσίας του , γι΄ αυτό οφείλει άμεσα ο Δήμος να επανεξετάσει την τελευταία του αρνητική απόφαση για το χώρο και να επαναφέρει το ενδιαφέρον του .
Αν σ΄ αυτήν τη διαδικασία κρίνει απαραίτητη την κινηματική συμμετοχή των πολιτών της Χαλκίδας είναι σίγουρο ότι αρκετοί συμπολίτες μας θα ανταποκριθούν .

                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...