Η κρίση χρέους που μαστίζει την Ελλάδα αποτελεί απότοκο πολλών δεκαετιών σπατάλης, κακοδιαχείρισης και δομικών στρεβλώσεων, με πιο ευάλωτους θεσμούς έναντι της διαφθοράς τη Δικαιοσύνη, τις επιχειρήσεις και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης".
Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει η Έρευνα Αξιολόγησης του Εθνικού Συστήματος Ακεραιότητας, την οποία συνέταξε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Διεθνής Διαφάνεια- Ελλάς" και παρουσίασε σήμερα.
Η έρευνα, που διενεργείται για πρώτη φορά στη χώρα μας, βασίστηκε στην αξιολόγηση 13 θεσμών στην Ελλάδα: της Νομοθετικής, της Εκτελεστικής και της Δικαστικής εξουσίας, του Δημόσιου τομέα, των διωκτικών αρχών, των εκλογών, του Συνηγόρου του Πολίτη, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των φορέων καταπολέμησης της διαφθοράς, των πολιτικών κομμάτων, των ΜΜΕ, της Κοινωνίας των Πολιτών και των επιχειρήσεων.
Η έρευνα εντοπίζει ουσιαστικές αδυναμίες σε καίριους πυλώνες της ελληνικής κοινωνίας, καθώς οι εννιά από τους παραπάνω θεσμούς έλαβαν βαθμολογία κάτω από τον μέσο όρο.
Τη χαμηλότερη βαθμολογία έλαβαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που λειτουργούν σε καθεστώς έντονης πολιτικοποίησης, η Δικαιοσύνη, που επηρεάζεται σημαντικά από την εκάστοτε κυβέρνηση και ο επιχειρηματικός τομέας, λόγω της αδιαφανούς λειτουργίας των μη εισηγμένων εταιρειών.
Στον αντίποδα βρίσκονται οι εκλογές, που αποτελούν μια από τις πλέον αδιάβλητες και λιγότερο αμφισβητούμενες διαδικασίες, και ο Συνήγορος του Πολίτη, θεσμός που εισήχθη στην Ελλάδα προκειμένου να συμβάλλει στην καταπολέμηση των εκτεταμένων φαινομένων κακοδιοίκησης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου