Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

«Καταγίδα» περικοπών έως το 2015

Κλείσιμο οριστικά 200 εφοριών έως το Δεκέμβριο- Όλοι οι φόροι θα πληρώνονται στις τράπεζες.

Πρόσθετα μέτρα 3,3 δισ. ευρώ θα πάρει η κυβέρνηση το 2012, προκειμένου να εξασφαλίσει τη μείωση του ελλείμματος στα επιθυμητά επίπεδα παρά τη βαθύτερη ύφεση. Συνολικά, ώς το 2015 θα χρειαστεί να ληφθούν μέτρα 14,3 δισ. ευρώ. Παρ' όλα αυτά η τρόικα εκτιμά τώρα ότι το 2012 δεν θα υπάρξει τελικά πρωτογενές πλεόνασμα (πλεόνασμα μετά την αφαίρεση των τόκων) όπως στόχευε ο προϋπολογισμός, αλλά πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 1% του ΑΕΠ ή περίπου 2,2 δισ. ευρώ, καθώς η ύφεση θα είναι πιο βαθιά, ως αποτέλεσμα και των νέων περικοπών των μισθών.
Μάλιστα, η κυβέρνηση δίνει διαβεβαιώσεις ότι είναι έτοιμη να πάρει πρόσθετα μέτρα αν χρειαστεί, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων, κόβοντας και άλλες δαπάνες από εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και μισθούς και κοινωνικές μεταβιβάσεις.
Πρωτογενές πλεόνασμα θα έχουμε, σύμφωνα με το Μνημόνιο, για πρώτη φορά το 2013. Η τρόικα έδωσε παράταση στο πρόγραμμα κατά 1 χρόνο, ώς το 2015, έτσι ώστε να γίνει με πιο ομαλό τρόπο η προσαρμογή.
Στη διάρκεια αυτής της περιόδου όμως θα χρειαστεί να ληφθούν συνολικά μέτρα ίσα με το 5% του ΑΕΠ (11 δισ. ευρώ), πέραν των 3,3 δισ. ευρώ του 2012, με έμφαση στην περικοπή των δαπανών.
Στις περικοπές πρώτοι παίρνουν σειρά οι δημόσιοι υπάλληλοι, των οποίων θα μειωθεί ο αριθμός κατά 15.000 φέτος (με απολύσεις και συνταξιοδοτήσεις) και κατά 150.000 ώς το τέλος του προγράμματος. Μείωση θα υποστούν και οι αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων που ανήκουν στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια.
Επίσης, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 2012, περικόπτονται κατά 400 εκατ. ευρώ οι δημόσιες επενδύσεις, κατά 300 εκατ. ευρώ τα εξοπλιστικά προγράμματα, κατά 1,1 δισ. ευρώ οι φαρμακευτικές δαπάνες.
Στην περίοδο 2013-2015 αναμένεται να κλείσουν φορείς του Δημοσίου που θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση 3,2 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχο ποσό υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθεί από τις περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων, οι οποίες θα αποφασιστούν με βάση έκθεση που θα υποβληθεί ώς το τέλος Ιουνίου.

Φορολογικό. Νέο γύρο καταργήσεων φοροαπαλλαγών επιτάσσει το Μνημόνιο στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο θα ψηφιστεί έως τον Ιούλιο, με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Από την επιτυχία του στοιχήματος διεύρυνσης της φορολογικής βάσης συναρτάται η δυνατότητα μείωσης συγκεκριμένων φόρων, ενώ προαναγγέλλεται κατάργηση 200 εφοριών έως το τέλος του έτους και πληρωμή των φόρων μόνο στις τράπεζες.
Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει:
- Αντικατάσταση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων από απλούστερη νομοθεσία
- Κατάργηση πολλών φοροαπαλλαγών και προνομιακών καθεστώτων (πρόσφατα το ΔΝΤ είχε συστήσει για παράδειγμα κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου)
- Απλοποίηση του ΦΠΑ και της φορολογίας ακινήτων. Στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ και ενοποίηση όλων των φόρων στα ακίνητα.
Παράλληλα, η κυβέρνηση δεσμεύεται για εκτεταμένες αλλαγές στο σύστημα είσπραξης των φόρων και συνολικά της φορολογικής διοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται:
- Κλείσιμο 200 εφοριών έως το τέλος Δεκεμβρίου. Νωρίτερα, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, όλοι οι φόροι θα πληρώνονται στις τράπεζες.
- Ενοποίηση των μηχανισμών είσπραξης φόρων και εισφορών
- Αξιολόγηση και πρόσληψη 1.000 ελεγκτών έως τον Απρίλιο, αξιολόγηση των υφιστάμενων ελεγκτών και καθιέρωση κριτηρίων αποδοτικότητας. Οι προϊστάμενοι που δεν πιάνουν τους στόχους θα αντικαθίστανται.

Τράπεζες. Με κοινές μετοχές οι οποίες θα φέρουν αυστηρά περιορισμένα δικαιώματα ψήφου μόνο σε στρατηγικής σημασίας αποφάσεις και μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η επιχειρηματική αυτοτέλεια των διοικήσεων των τραπεζών υπογραμμίζεται με έμφαση στο Μνημόνιο, αλλά οι τεχνικές λεπτομέρειες - σε ποια ακριβώς θέματα θα έχει δικαίωμα ψήφου το Δημόσιο - παραπέμπονται για το τέλος Μαρτίου. Μετά το PSI και τις ανάγκες πρόσθετων κεφαλαίων που θα προκύψουν εξαιτίας της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock, η Τράπεζα της Ελλάδος θα προσδιορίσει πόσα κεφάλαια χρειάζεται κάθε τράπεζα. Εως το τέλος Απριλίου θα προσδιοριστούν τα κεφάλαια που χρειάζονται και θα δοθεί περιθώριο στις διοικήσεις τους να τα βρουν το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση στα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι τράπεζες θα πρέπει να καταφέρουν να αντλήσουν ένα ελάχιστο - απομένει να προσδιοριστεί επακριβώς - ποσοστό κεφαλαίων από την αγορά. Να πληρώσουν δηλαδή οι σημερινοί μέτοχοι των τραπεζών.
Για όσες τράπεζες κριθούν μη βιώσιμες ή δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα αναγκαία εποπτικά κεφάλαια, προβλέπεται σπάσιμο σε «καλή» και «κακή» τράπεζα με τρόπο τέτοιον ώστε να διασφαλίζονται απολύτως τα συμφέροντα των καταθετών αλλά και του Δημοσίου. Ειδική αναφορά γίνεται στην Αγροτική Τράπεζα για την οποία σημειώνεται ότι εξετάζονται διάφορα εναλλακτικά σενάρια τα οποία δεν περιγράφονται.
Ειρήνη Χρυσολωρά Ελενα Λάσκαρη
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...