Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

"Να στηθούν κρεμάλες στη Βασ. Σοφίας"

Κρεμάλες από τη Βασιλίσσης Σοφίας ως τις στήλες του Ολυμπίου Διός ζητά να στηθούν ο τέως μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, σε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί.
Μιλώντας στο traveltimes.gr και τον Πάνο Μπαΐλη, o ιεράρχης που προκάλεσε σοκ όταν παραιτήθηκε από τη θέση του μητροπολίτη στα 70 του χρόνια και χωρίς να έχει προβλήματα υγείας, χαρακτηρίζει αναγκαίο κακό τη συγκυβέρνηση και δηλώνει ότι ο χωρισμός κράτους-εκκλησίας δεν γίνεται λόγω του φόβου της Πολιτείας να προχωρήσει.
Ερωτηθείς για το πώς μπορούμε να βγούμε από τη σημερινή κατάσταση, ο κ. Χρυσόστομος δεν μασάει τα λόγια του.

"Θα πρέπει να φτιαχτούν κρεμάλες από τη Βασιλίσσης Σοφίας ως τις στήλες του Ολυμπίου Διός ώστε να κρεμαστούν: ένας δεσπότης, ένας εισαγγελέας, ένας υπουργός, ένας μηχανικός, ένας γιατρός, ένας εφοριακός, ένας πανεπιστημιακός , ένας από κάθε σινάφι και πέντε δημοσιογράφοι. Η Εκκλησία κρέμασε ένας δεσπότη. Οι άλλες θέσεις περιμένουν τους υπόλοιπους", λέει χαρακτηριστικά, εννοώντας φυσικά όχι την εκτέλεση, αλλά την απογύμνωση με σκληρό τρόπο των παραπάνω από τις εξουσίες τους.

Όσον αφορά τον ρόλο της εκκλησίας στην κρίση, ο τέως μητροπολίτης Ζακύνθου, σημειώνει ότι η εκκλησία κάνει ό,τι μπορεί, αλλά δεν έχει να δώσει πολλά, ενώ δηλώνει αντίθετος σε κάθε προσπάθεια εμπλοκής της στην πολιτική.

Πάντως ο ίδιος, ερωτηθείς σχετικά δεν διστάζει να χαρακτηρίσει ως "αναγκαίο κακό" την κυβέρνηση, ενώ βρίσκει λογικές τις απαιτήσεις των δανειστών μας.

"Γιατί να μην υπάρχουν εγγυήσεις. Σου δίνουν χρήματα και πρέπει να τηρήσεις κάποιους όρους. Πρέπει να δεσμευτείς ότι θα τα επιστρέψεις", λέει χαρακτηριστικά.

"Η Πολιτεία δεν θα ανοίξει το θέμα"

Ο κ. Χρυσόστομος χαρακτηρίζει "παλιά καραμέλα" το ζήτημα του χωρισμού κράτους-εκκλησίας και εκτίμησε ότι η Πολιτεία και όχι η εκκλησία είναι αυτή που κωλυσιεργεί.

"Να θυμίσω σε όλους ότι όταν κάποτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε θέσει ζήτημα χωρισμού Εκκλησίας –Κράτους στον τότε αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ , τότε αυτός ( ο Σεραφείμ) του απάντησε: Αν θέλετε το συζητάμε τώρα. Ο Καραμανλής όμως δεν το συζήτησε. Εγώ πολλές φορές το έχω πεί ότι η Εκκλησία θα πρέπει μόνη της να θέσει το ζήτημα του χωρισμού. Όμως το θέμα δεν έχει ανοίξει από μια αδικαιολόγητη φοβία. Στη φοβία και την ανασφάλεια που νιώθει ο καθένας από μας οφείλεται αυτή η μη αντιμετώπιση του θέματος. Εκτιμησή μου είναι ότι η πολιτεία δεν θα ανοίξει το θέμα γιατί είναι αυτή που νομοθετεί τα πάντα για την Εκκλησία, από την εγκατάσταση του μητροπολίτη, ως τον διορισμό παπάδων. Ποιος θα απεμπολήσει αυτά τα δικαιώματα;" λέει χαρακτηριστικά.

Σωστό το "μαζί τα φάγαμε"

Ερωτηθείς για το πώς φτάσαμε ως εδώ, ο κ Χρυσόστομος σημειώνει ως βασική αιτία την ηθική έκπτωση, με "την οποία κανείς διεθνής οργανισμός δεν ασχολήθηκε και εκφράζει τη συμφωνία του με την περίφημη φράση "μαζί τα φάγαμε" του Θ. Πάγκαλου.

"Όταν κάποιος δημόσιος λειτουργός παίρνει μίζα για να καλύψει μια παρανομία για κάποιον για παράδειγμα που χρωστάει στην εφορία, και έχει κάλυψη πολιτική γι΄αυτό , αυτός δεν έχει συμμετοχή στο φαγοπότι;"

Ο κ. Χρυσόστομος υποστηρίζει ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με λιγότερα, αν και ως πρόεδρος της συνοδικής επιτροπής για τον θρησκευτικό τουρισμό, δηλώνει αισιόδοξος, καθώς πολλοί λαοί (κυρίως οι Ρώσοι) δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα θρησκευτικά μνημεία της Ελλάδας.

Τέλος, ο κ. Χρυσόστομος χαρακτηρίζει τον Γ. Παπανδρέου "ευγενή", ενώ για τον Αντώνη Σαμαρά δηλώνει ότι έχει τις προϋποθέσεις να πετύχει.

"Έχω γνωρίσει και τους τρεις Παπανδρέου. Τον Γεώργιο, τον Ανδρέα και τον Γιώργο. Μπορώ να πω ότι και οι τρεις ήταν ευγενείς και με καλές προθέσεις. Αλλά πολλές φορές οι συγκυρίες δεν είναι υπέρ των καλών προθέσεων. Κάποιες φορές χρειάζεται να χτυπήσεις και το χέρι στο τραπέζι. Παράδειγμα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το έκανε αυτό σε αντίθεση με τον νεότερο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...