Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Στον «αέρα» πολεοδομικά σχέδια


Σε εκκρεμότητα βρίσκονται 420 Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια σε όλη τη χώρα, όπως επισημαίνει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής στο πόρισμά της που έδωσε χθες στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με το πόρισμα, παρατηρείται υστέρηση σε πολλούς τομείς της περιβαλλοντικής πολιτικής ενώ διαπιστώνεται ότι το περιβάλλον σε πολλές περιπτώσεις δεν προστατεύεται με άλλοθι την οικονομική κρίση. Μεταξύ άλλων στο πόρισμα, αναφέρεται ότι:
Εκκρεμούν οι εγκρίσεις 420 Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, ορισμένα εκ των οποίων θα πρέπει να αναθεωρηθούν μετά και τον «Καλλικράτη». Με βάση τις εκτιμήσεις του ΤΕΕ (Ιανουάριος του 2011) μόνο το 7,73% των (καποδιστριακών) δήμων διαθέτουν ΓΠΣ. Επιπλέον, μόνο 7 Καλλικρατικοί Δήμοι διαθέτουν ΓΠΣ που καλύπτει το σύνολο της γεωγραφικής του έκτασης.

Από τις 2.000 αναγκαίες πολεοδομικές μελέτες σε επίπεδο επικράτειας, έχουν ολοκληρωθεί -την τελευταία εικοσαετία- οι 950 (δηλαδή οριακά το 50%), ενώ από τις 2.000 πράξεις εφαρμογής που έπρεπε να έχουν εκπονηθεί και κυρωθεί, έχει ολοκληρωθεί μόλις το 20%.

Παρατηρείται αδυναμία είσπραξης των προστίμων που επιβάλλονται για διάφορες περιβαλλοντικές παραβάσεις. Σύμφωνα με έρευνα του ΥΠΕΚΑ υπολογίζεται ότι το 71% των προστίμων έχουν εισπραχθεί. Δηλαδή το 29% ή ένα στα τρία πρόστιμα δεν έχει εισπραχθεί.

Εκφράζονται έντονες επιφυλάξεις για τις τροποποιήσεις της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας με την τακτική των κοινών υπουργικών αποφάσεων που ουσιαστικά παρακάμπτουν τον υπερκείμενο σχεδιασμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...