Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Ο Συμεών Κεδίκογλου για τον Ιαματικό Τουρισμό και την προοπτική του στο νομό μας

Αρθρο του βουλευτή που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παλμός της Βόρειας Εύβοιας»:

Η ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού αποτελεί και αυτή δυστυχώς ακόμα μια πτυχή της στρεβλής ελληνικής πραγματικότητας: γραφειοκρατία και υπερβολικά μεγάλος αριθμός δικαιολογητικών για τις αδειοδοτήσεις, υψηλό κόστος των μελετών που απαιτούνται και που οι φορείς αδυνατούν να καταβάλουν, ενώ τα νομοθετικά πλαίσια παραμένουν επί της ουσίας ανενεργά.

Αυτό που χρειάζεται είναι ένα νέο ολοκληρωμένο νομοσχέδιο με απλοποιημένες διαδικασίες και παραχώρηση των πηγών στην τοπική αυτοδιοίκηση σε συνεργασία και με την επιχειρηματική κοινότητα.

Δεν νοείται προσπάθεια να σώσουμε τη χώρα από την πτώχευση και να γυρίζουμε την πλάτη σε ένα αγαθό που είναι θησαυρός.

Ας δούμε και το παράδειγμα της Ιταλίας όπου τα λουτρά ανήκουν αποκλειστικά στους δήμους, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση και την ανάπτυξή τους. Μάλιστα υπάρχει τρομερός ανταγωνισμός μεταξύ των δήμων, καθώς στην Ιταλία ο ιαματικός τουρισμός αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο του εθνικού τουρισμού.

Για τις ιαματικές πηγές Αιδηψού ειδικότερα, έχω καταθέσει ερώτηση στον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού προκειμένου για την παραχώρησή τους στο δήμο, ενώ σε επικοινωνία που είχα στο παρελθόν του είχα εκφέρει την άποψή μου ότι η Εύβοια είναι ίσως ο μοναδικός νομός που μπορούν να αναπτυχθούν όλα τα είδη του εναλλακτικού Τουρισμού, δηλαδή ιαματικός στην Αιδηψό, θρησκευτικός στον Άγιο Ιωάννη Ρώσσο, καταδυτικός στην Κάρυστο, κοκ.

Το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί από το Υπουργείο για Αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του ντόπινγκ, των προσυνεννοημένων αγώνων περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για τον ιαματικό τουρισμό. Σε κάθε περίπτωση, κατά την επεξεργασία του παραπάνω νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή και στην ολομέλεια της Βουλής, θα καταθέσω και θα επισημάνω τις προτάσεις μου σε συνεννόηση με τον Δήμο και την τοπική κοινωνία.



Πρέπει όμως να επισημανθεί ότι δεν αρκεί μόνο η παραχώρηση και η χρήση από το Δήμο δεν αποτελεί πανάκεια. Χρειάζεται σχέδιο από την πλευρά του Δήμου και της Δημοτικής Αρχής. Χρειάζεται η συνεργασία και με άλλους τοπικούς φορείς, όπως και με την Περιφέρεια. Χρειάζεται να υπάρξει συνεννόηση με την επιχειρηματική κοινότητα, με δημιουργικούς, παραγωγικούς νέους επιχειρηματίες, έτσι ώστε να δημιουργηθεί η αναπτυξιακή προστιθέμενη αξία, να δημιουργηθεί εισόδημα αλλά και θέσεις εργασίας. Έτσι θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε από το μοντέλο τουρισμού μέσω κουπονιών ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία είναι χρήσιμα, αλλά δεν είναι αρκετά και να προσελκύσουμε τουρίστες με υψηλότερο εισόδημα για μεγαλύτερο διάστημα και γιατί όχι για όλο το χρόνο. Αυτονόητες προϋποθέσεις είναι βέβαια ότι έχουν επιτευχθεί βασικές υποδομές και υπηρεσίες, όπως καθαριότητα, βιολογικός καθαρισμός, αποχέτευση κ.λπ. Ό,τι νέο δημιουργηθεί θα πρέπει να είναι, αν όχι κερδοφόρο, τουλάχιστον όχι ελλειμματικό.

Γι’ αυτό νοοτροπίες του παρελθόντος και ρουσφετολογικές προσεγγίσεις δεν έχουν θέση.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, αυτά που πιστεύω ότι πρέπει να επιτύχουμε και στα οποία θα στρέψω και τις δικές μου ενέργειες αποτελούν το τρίπτυχο:

- βελτιωμένο και όσο γίνεται ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τον ιαματικό τουρισμό

- ενεργοποίηση των Δημοτικών αρχών και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης για να διεκδικήσουν την παραχώρηση και τη χρήση των ιαματικών πηγών που ανήκουν σήμερα στην κεντρική διοίκηση προς όφελος της τοπικής οικονομίας

- ολοκληρωμένο σχέδιο από τις δημοτικές αρχές και συνεργασία με την επιχειρηματική κοινότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...