Αντί πινακίου φακής θα μπορούν να ενοικιάζονται στο εξής «φιλέτα» που αποτελούν περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, μετά την εισαγωγή σχετικής διάταξης στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, ολοκληρώνοντας έτσι τη «λεηλασία» της τεράστιας περιουσίας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.
Σύμφωνα με τη διάταξη, το μέτρο αφορά σε ακίνητα των Ταμείων και άλλων ΝΠΔΔ για τα οποία λήγει το προσεχές διάστημα η σύμβαση παραχώρησής τους, «προκειμένου να μη μένουν αυτά ανεκμετάλλευτα μετά την καθ' οιονδήποτε τρόπο λύση της σύμβασης και μέχρι την ολοκλήρωση νέας διαγωνιστικής διαδικασίας για εύρεση μισθωτή».
Με τη διάταξη αυτή γίνεται δυνατή «η κατάρτιση σύμβασης παραχώρησης της χρήσης ή εκμετάλλευσης των παραπάνω ακινήτων έναντι μηδενικού ή συμβολικού ανταλλάγματος διάρκειας μέχρι ενός κατ΄ ανώτατο όριο έτους».
Προτείνεται μάλιστα η κατάρτιση σύμβασης μίσθωσης να γίνεται με απευθείας ανάθεση, χωρίς να προηγηθεί διαγωνιστική διαδικασία, «για λόγους ταχύτητας και οικονομικής εκμετάλλευσης των ακινήτων που ανήκουν σε ΦΚΑ ή σε φορείς του Δημοσίου και ΝΠΔΔ και με δεδομένο ότι στις συμβάσεις μίσθωσης της παρούσας παραγράφου δεν συμβάλλεται ιδιώτης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.
Επισημαίνεται ότι η συνολική αξία των ακινήτων των ασφαλιστικών ταμείων ανέρχεται -με βάση τις αντικειμενικές αξίες και για το έτος 2009- στο 1,4 δισ. ευρώ, ενώ η εμπορική τους αξία μπορεί να αυξάνει και στο 100% τη συνολική αξία τους.
Κακή η διαχείριση
Από το σύνολο αυτό, τα 923 εκατομμύρια ευρώ τα απέφεραν μισθώσεις που βρίσκονται στην Αττική, ενώ το χαρτοφυλάκιο ακινήτων περιλαμβάνει κυρίως επαγγελματική στέγη, οικόπεδα, ξενοδοχεία, θέατρα, κινηματογράφους, νοσοκομεία αλλά και κατασκηνώσεις.
Ειδικότερα, η ακίνητη περιουσία 68 Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης περιλαμβάνει κατά ποσοστό 65,71% επαγγελματικούς χώρους, κατά 14,10% ξενοδοχεία, κατά 12,54% αγροτεμάχια και οικόπεδα, κατά 5,34% κινηματογράφους και θέατρα, κατά 1,40% νοσοκομεία και μόλις κατά 0,31% διαμερίσματα.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον Ν. 3918/2011, που ισχύει από τα μέσα Μαρτίου 2011, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων μπορεί να ανατίθεται σε εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, καθώς εκτιμάται ότι οι θεσμικοί επενδυτές και οι επαγγελματίες του real estate θα μπορούσαν να βγάλουν τα ασφαλιστικά ταμεία από το οικονομικό τέλμα, μέσω της εκμετάλλευσης των ακινήτων τους.
Ετσι, ενώ η αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους θα μπορούσε να αποτελέσει «σανίδα» σωτηρίας στη σοβαρή οικονομική κρίση και ειδικότερα στο επαπειλούμενο «κραχ» των Ταμείων, αφού -όπως εκτιμούν αναλυτές- η σωστή διαχείριση των ακινήτων θα μπορούσε να αποδώσει στα Ταμεία ακόμη και δεκαπλάσια έσοδα σε βάθος πενταετίας, επιλέχθηκε ο χειρότερος τρόπος.
Μια ρύθμιση που αναμένεται να δώσει τη χαριστική βολή στα περιουσιακά των Ταμείων, δεδομένου ότι η ρύθμιση θα «πιάσει» άμεσα το 18,51% (259 εκατ. ευρώ) που «βαίνει ακόμη προς αξιοποίηση», αλλά και 40,85% (572 εκατ. ευρώ) που εκμισθώνεται, αφού οι σημερινοί ενοικιαστές θα επιδιώξουν να επωφεληθούν του νέου καθεστώτος.
Πλήγμα στην αγορά
Πάντως, ανοίγει ο δρόμος για να βγουν στην αγορά ακίνητα των Ταμείων που μένουν αχρησιμοποίητα ή εγκαταλελειμμένα, όπως για παράδειγμα το 20% της ακίνητης περιουσίας του ΙΚΑ που παραμένει αναξιοποίητο. Αυτό αναμένεται να επιφέρει πλήγμα στην αγορά ακινήτων που υποφέρει ήδη από την κρίση, καθώς χιλιάδες ακίνητα θα βγουν στην αγορά έναντι εξευτελιστικού ή και μηδενικού τιμήματος, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα στην κτηματαγορά.
Από το υπουργείο Εργασίας
Πακέτο μέτρων για την αξιοποίηση της περιουσίας τους
Το υπουργείο Εργασίας έχει επεξεργαστεί πακέτο μέτρων, όπως την επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων που καταβάλλουν τα Ταμεία για να στεγάσουν τις υπηρεσίες τους, ενώ προωθείται σειρά μέτρων για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, όπως πώληση, χρονομίσθωση, ενοικίαση ή συνεκμετάλλευση.
Ηδη νομοθετικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο των ενεργειών για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας αυξάνουν τη μέγιστη διάρκεια εκμίσθωσης ακινήτων των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου από πέντε σε 12 έτη. Παράλληλα, προβλέπεται ρητά και στις περιπτώσεις μισθώσεων και εκμισθώσεων ακινήτων ΝΠΔΔ η δυνατότητα αναπροσαρμογής του μισθώματος με τη συνδρομή του άρθρου 388 ΑΚ, δυνατότητα η οποία υπήρχε στη νομοθεσία περί εμπορικών μισθώσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 34/1995.
65% επαγγελματικοί χώροι, 14% ξενοδοχεία, 12% αγροτεμάχια και οικόπεδα, 5,3% κινηματογράφοι και θέατρα, 1,4% νοσοκομεία και μόλις 0,3% διαμερίσματα περιλαμβάνονται στην ακίνητη περιουσία 68 Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης
ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου