Σύμφωνα με τα στοιχεία των εμπορικών τραπεζών, τα οποία επικαλείται πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές των οικιστικών ακινήτων έχουν καταγράψει πτώση 13% περίπου κατά μέσο όρο από το 2009 μέχρι σχετικά πρόσφατα.
Όμως, τα στοιχεία των τραπεζών δεν βασίζονται αποκλειστικά σε αγοραπωλησίες που έλαβαν χώρα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αφού συνυπολογίζουν επίσης τις εκτιμήσεις των μηχανικών που συνδέονται με εγγραφή εξασφαλίσεων επί ακινήτων για άλλα δάνεια κ.τ.λ.
Επιπλέον, όλοι κατανοούμε, συμπεριλαμβανομένων των μηχανικών που κάνουν τις εκτιμήσεις των ακινήτων για λογαριασμό των πιστωτικών ιδρυμάτων, ότι οι τράπεζες δεν θα ήθελαν να δουν τις τιμές των σπιτιών που έχουν προσημειώσει να υποχωρούν σε μεγάλο βαθμό, καθότι αυτό συνεπάγεται κεφαλαιακές επιβαρύνσεις για εκείνες.
Θεωρούμε λοιπόν ότι οι εκτιμήσεις των μεσιτών που παραπέμπουν σε συγκριτικά πολύ μεγαλύτερη υποχώρηση των τιμών από το 2009 μέχρι σήμερα είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.
Αν η πτώση των τιμών ανέρχεται στο 15%, ή 20%, ή 30%, ή περισσότερο είναι συζητήσιμο και προφανώς θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την τοποθεσία, την ποιότητα, το μέγεθος, την ηλικία του ακινήτου κ.τ.λ.
Πάντως, οι τιμές των διαμερισμάτων στην Ελλάδα δεν έχουν καταγράψει μείωση της τάξης του 50% και περισσότερο κατά μέσο όρο, που παρατηρείται στην Ιρλανδία από το 2007 μέχρι σήμερα.
euro2day.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου