Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

«Ο ελληνικός λαός μας ζητάει να τα αλλάξουμε όλα»

Από την ομιλία του Συμεών Κεδίκογλου στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Το βράδυ του Σαββάτου μίλησε ο Συμεών Κεδίκογλου στην Ολομέλεια της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Ξεκίνησε αναφέροντας ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου προέκυψε από την ανάγκη σωτηρίας της χώρας και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο της. Χαρακτήρισε μη σοβαρή τη στάση στελεχών της Νέας Δημοκρατίας να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση που στηρίζουν την κυβέρνηση έχοντας μάλιστα στη σύνθεσή της τους δυο αντιπροέδρους της.

Ανέφερε ότι είναι καιρός να συζητήσουμε για την ουσία του προϋπολογισμού, λέγοντας αλήθειες, αφού αυτό απαιτούν οι καιροί.

Έκανε κριτική για το προηγούμενο διάστημα αναφέροντας ότι υπήρχαν μεν επιτεύγματα, τα οποία

όμως βασίστηκαν κυρίως στις θυσίες του ελληνικού λαού και όχι όσο θα έπρεπε στις διαρθρωτικές αλλαγές και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Τόνισε ότι τώρα είναι η ευκαιρία να ψηφισθεί και από τα δύο κόμματα ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα.

Εξέφρασε τον προβληματισμό του για το πώς θα μπορέσουμε να έχουμε την αύξηση των εσόδων, όπως προβλέπεται από τον Προϋπολογισμό, κατά 4 δισεκατομμύρια ευρώ, σε μια οικονομία που είναι κατά 5 δισεκατομμύρια μικρότερη από αυτήν που ήταν το 2011.

Στάθηκε ιδιαίτερα σε δύο ζητήματα διαφάνειας : Να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση μία διασταύρωση του πόθεν έσχες με τα ποσά όσων έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό και οι παραβάτες να τιμωρηθούν και αναφορικά με το θέμα του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών κ. Καπελέρη που εκλήθη από τον Οικονομικό Εισαγγελέα, ανεξάρτητα από την ουσία της υπόθεσης, η οποία προφανώς θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη, ο βουλευτής δήλωσε ότι «θα ανέμενα το λιγότερο μια παραίτηση για λόγους ευθιξίας ή εν πάση περιπτώσει μια επίσημη τοποθέτηση από το Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα.»

Τέλος, έκλεισε την ομιλία του κάνοντας έκκληση στον νέο Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Βορίδη να βάλει την υπογραφή που απομένει για να ξεκινήσει το Νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας, ένα έργο, του οποίου οι εκκρεμότητες που το ταλαιπωρούσαν το προηγούμενο διάστημα έχουν λυθεί.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αυτός ο Προϋπολογισμός μας βρίσκει στη δίνη μιας κρίσης πανευρωπαϊκής. Πολλά απ’ αυτά που λέγαμε πλέον δεν ισχύουν και πολλά από αυτά που σήμερα πούμε ίσως δεν ισχύουν όχι τους επόμενους μήνες αλλά τις επόμενες εβδομάδες. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο των πραγματικά πρωτοφανών πολιτικών εξελίξεων δημιουργήθηκε και η Κυβέρνηση Παπαδήμου, στην οποία θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχηθώ καλή επιτυχία. Πιστεύω ότι το να πετύχει αυτή η Κυβέρνηση σημαίνει ότι όλοι μαζί σαν χώρα θα πετύχουμε. Γι’ αυτό και θα έλεγα ότι το λιγότερο, δεν είναι σοβαρό αυτό που παρατηρώ από παρά πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, να κάνει αντιπολίτευση σε μια Κυβέρνηση που στηρίζει μάλιστα με δύο Αντιπροέδρους. Λέει την ίδια στιγμή ότι δεν είναι κοινοβουλευτικά στελέχη ακριβώς γιατί λίγες μέρες πριν ο ένας κοινοβουλευτικός παραιτήθηκε. Θα έλεγα ότι πρέπει όλοι μαζί να στηρίξουμε για τη σωτηρία της χώρας αυτή εδώ την Κυβέρνηση.

Σήμερα, λοιπόν, ας πούμε αλήθειες στον ελληνικό λαό, ας μιλήσουμε για την ουσία του Προϋπολογισμού. Ξέρω ότι το κλίμα είναι βαρύ. Είναι διαφορετικό το κλίμα από άλλους προϋπολογισμούς. Σήμερα, δύο χρόνια μετά το Μνημόνιο λείπει ίσως ο αρχικός ενθουσιασμός. Δεν μπορεί να είμαστε τόσο αισιόδοξοι. Δεν πρέπει όμως σήμερα να σταματήσουμε την προσπάθεια. Είναι σήμερα ακριβώς που πρέπει να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυνατά.

Οι παρεμβάσεις και τα μέτρα των δύο τελευταίων ετών δεν είναι αλήθεια ότι δεν έπιασαν τόπο. Το τεράστιο έλλειμμα του 2009, που ήταν στα 22 δισεκατομμύρια και έφτασε στα 5 δισεκατομμύρια αυτή τη χρονιά και προβλέπεται –ελπίζουμε- για πρώτη φορά να γίνει πλεόνασμα το 2012, δεν είναι μικρό επίτευγμα. Όμως, δεν ήταν εύκολο να συνειδητοποιήσουμε στην καθημερινότητά μας τι πετύχαμε ή τι θα παθαίναμε αν δεν είχαμε φτάσει εδώ. Οι θυσίες όμως είναι εδώ, είναι χειροπιαστές και αυτό έχει αφήσει το αποτύπωμά τους.

Πώς όμως επιτεύχθηκε αυτή η τεράστια προσαρμογή; Εδώ πρέπει να πούμε ότι αυτό έγινε χάρη στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, στη μεσαία τάξη, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους μισθωτούς. Δυστυχώς –και εδώ είναι η αυτοκριτική που πρέπει να κάνουμε- δεν έγινε στο βαθμό που θα θέλαμε μέσα από αλλαγές διαρθρωτικές, από εξυγίανση της οικονομίας, από αποκρατικοποιήσεις, από πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο δημοσιονομικής χαλάρωσης. Αυτό είναι σίγουρο. Και υπό τον κίνδυνο της επιδείνωσης των συνθηκών, της συγκυρίας, ακριβώς αυτό γίνεται πιο επιτακτικό.

Σε ένα διεθνές περιβάλλον που δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό είναι ακόμα περισσότερο σημαντικό η επίτευξη του πλεονάσματος. Λίγες μέρες πριν το διακύβευμα είναι αν θα παραμείνουμε μέσα στην Ευρωζώνη. Σήμερα υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων, που δεν ξέρουμε αύριο πώς θα έχει διαμορφωθεί η Ευρωζώνη, πρέπει να πούμε ότι μπορεί η Ευρωζώνη να μείνει όπως είναι, όμως είναι απολύτως βέβαιο ότι μας συμφέρει να μας περιλάβει.

Ακούω πολλούς να μιλάνε για παραδείγματα άλλων χωρών και να λένε: «Η κρίση δεν είναι μόνο σε μας. Δείτε για παράδειγμα την Ιταλία». Ναι, αλλά πέρα από το γεγονός για παράδειγμα που είπαν και οι Financial Times, ότι μια χώρα που είναι στο G7 ακόμα και αν φύγει από το ευρώ, αυτό δεν θεωρείται πιστωτικό γεγονός γι’ αυτούς που έχουν πουλήσει τα CDS της ώστε να αναγκαστούν να πληρώσουν τα ασφάλιστρα κινδύνου. Η Ιταλία είναι μια χώρα που παράγει τα πάντα. Εμείς αυτή τη στιγμή τι παράγουμε; Άρα, λοιπόν θεωρώ ότι το πρώτιστο είναι να αλλάξουμε ακριβώς το παραγωγικό μας μοντέλο και γι’ αυτό δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι αυτή η κρίση είναι ένα θέμα που θα ξεπεραστεί μέσα σε ένα ή δύο έτη.

Ας δούμε τώρα τη δημοσιονομική βελτίωση. Πώς γίνεται αυτή; Όπως ξέρουμε, είτε με τον εξορθολογισμό των δαπανών είτε με την αύξηση των εσόδων. Στα έσοδα, αν συγκρίνουμε τα δικά μας ποσοστά δαπανών και εσόδων επί του ΑΕΠ με τα αντίστοιχα της Ευρωζώνης, βλέπουμε ότι, ενώ το ποσοστό των δαπανών το πιάνουμε ακριβώς με τις θυσίες, όπως ανέφερα, του ελληνικού λαού, η απόσταση των εσόδων Ελλάδας-Ευρωζώνης είναι σημαντική, περίπου πέντε μονάδες. Και σε αυτόν τον τομέα, λοιπόν, πρέπει να γίνουν πολλά.

Κάθε πέρυσι και καλύτερα όμως, αν δούμε τι έγινε στις εφορίες. Λέω χαρακτηριστικά ότι η χειρότερη χρονιά της τελευταίας πενταετίας ήταν το 2010, όπου για κάθε εκατό ευρώ βεβαιωμένα πρόστιμα έμπαιναν στα ταμεία μόλις 2,3 ευρώ. Αν θέλετε, με μια άλλη ανάγνωση, αρκεί να μπούμε στο site της Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, όπου λέει ότι για τα έσοδα που είναι βεβαιωμένα, γιατί έχουμε πια την Τράπεζα Πληροφοριών που πρέπει και στέλνεται προς τις εφορίες, αυτά τα έσοδα που θα έπρεπε να τα πιάσουμε στους επόμενους δύο μήνες, τελειώνοντας δηλαδή η χρονιά, θα πρέπει με το ρυθμό που πάμε, αν συνεχίσουμε έτσι, να έχουμε πεντακόσιες μέρες. Ερωτώ: Έχουμε, λοιπόν, αυτόν το χρόνο; Γι’ αυτό, λοιπόν, σε αυτήν την πραγματικότητα είμαι επιφυλακτικός για το πώς θα μπορέσουμε να έχουμε την αύξηση των εσόδων, όπως προβλέπεται από τον Προϋπολογισμό, κατά 4 δισεκατομμύρια, πώς δηλαδή αυτό θα γίνει από μια οικονομία που είναι κατά 5 δισεκατομμύρια μικρότερη από αυτήν που ήταν το 2011.

Σε αυτό ακριβώς το περιβάλλον θέλω να αναφερθώ και για την υπόθεση, που, όπως ξέρετε, απασχόλησε την κοινή γνώμη με τα πρόστιμα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και το ΣΔΟΕ για το λαθρεμπόριο καυσίμων. Ήταν σημαντική απώλεια εσόδων για το δημόσιο. Και, όπως ξέρετε, αντί να επιταχυνθεί η είσπραξη, αναβλήθηκε επ’ αόριστον μέχρι να γίνει νέα νομοθετική ρύθμιση. Είναι η γνωστή υπόθεση για την οποία ο Οικονομικός Εισαγγελέας κάλεσε τον κ. Καπελέρη, τον Γραμματέα, για να δώσει εξηγήσεις. Δεν μπαίνω στην ουσία της υπόθεσης. Προφανώς αυτό θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη. Αλλά θα ανέμενα το λιγότερο μια παραίτηση για λόγους ευθιξίας ή εν πάση περιπτώσει μια επίσημη τοποθέτηση από το Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα. Το θεωρώ σημαντικό.

Πράγματι έχουν γίνει και βήματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν λέω ότι δεν γίνονται. Και ιδιώτες επιστρατεύθηκαν και άρση του τραπεζικού απορρήτου είχαμε με την απόκτηση από το Υπουργείο των ονομάτων αυτών που είχαν μεγάλες καταθέσεις στο εξωτερικό. Και εδώ θα έλεγα: Ας κάνουμε επιτέλους μία διασταύρωση του πόθεν έσχες ή αυτών που δηλώνουν και των ποσών που έφυγαν έξω και οι παραβάτες να τιμωρηθούν. Και βεβαίως δίνονται στη δημοσιότητα καταστάσεις οφειλετών, συλλαμβάνονται πάρα πολλοί και ας θυμίσουμε ότι ο Οικονομικός Εισαγγελέας είναι ένας θεσμός, κύριε Υπουργέ, που εμείς τον βάλαμε -εννοώ η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ- με το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίσαμε. Αλλά όλα αυτά φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά, γιατί πρέπει να πάμε ακόμα πιο γρήγορα.

Δεν μένω στον ισχυρισμό Βουλευτή της Ελβετίας που ακούσατε ότι από το 2005 έχει προταθεί στην Κυβέρνηση να έρθει σε συμφωνία για τη φορολόγηση των καταθέσεων, γιατί, όταν κλήθηκε είπε: «Εγώ δεν έρχομαι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο». Εν πάση περιπτώσει όμως μένει η ρετσινιά ή μένει το ερώτημα: «Γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αγγλία, έκαναν γρήγορα αυτήν τη συμφωνία και εμείς ακόμα δεν τα έχουμε καταφέρει;». Αλλά θα πω αυτό που είπε ο κ. Σόϊμπλε, που νομίζω ότι την αξιοπιστία του δεν μπορούμε να την αμφισβητήσουμε, ότι έχει ζητήσει εδώ και δύο χρόνια να συνδράμει στο στήσιμο ενός αξιόπιστου φοροεισπρακτικού μηχανισμού και ακόμα αυτό δεν έχει συμβεί. Γιατί μας παίρνει, λοιπόν, καιρό ακόμα και για απλά θέματα;

Στα επιμέρους στοιχεία του Προϋπολογισμού σημειώνω, εκτός από το θεμελιώδες, δηλαδή την επίτευξη του πλεονάσματος, ότι έχουμε δεσμευθεί για όχι άλλα νέα μέτρα, νέες περικοπές σε αποδοχές και συντάξεις και για την πολύ σημαντική απορρόφηση του Ε.Σ.Π.Α., που προϋποθέτει όμως καλές στοχεύσεις, μεγάλη κινητοποίηση, κρίσιμες συμβάσεις, όπως για τους οδικούς άξονες. Και θα δώσω εγώ ένα παράδειγμα από το νομό μου για το Νοσοκομείο Χαλκίδος, όπου είναι όλα έτοιμα, μένει απλά η υπογραφή από τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για να προχωρήσει αυτό το έργο, να απορροφηθούν τα κονδύλια και θέλω με την ευκαιρία αυτή να κάνω έκκληση πραγματικά να προχωρήσει την υπογραφή για να έχουμε αυτό το σημαντικό έργο που είναι απαραίτητο για το Νομό μου.

Δεν μπορώ επίσης, μιλώντας για τα ασφαλιστικά ταμεία, να μην σχολιάσω κάτι που ειπώθηκε, την ανισότητα στο σύστημα. Δηλαδή, τα ταμεία της ΔΕΗ και του ΟΤΕ θα πάρουν επιδότηση το 2012 όση ήταν και το 2011, 1,15 δισεκατομμύρια, ενώ για το ΕΚΑΣ, που ξέρουμε ότι πηγαίνει σε κάποιες πραγματικά ευπαθείς ομάδες, θα δοθούν 175 εκατομμύρια λιγότερο. Πολλά θα μπορούσα να πω στο θέμα, αλλά δυστυχώς ο χρόνος πιέζει.

Όμως, θα ήθελα να πω, επειδή ακούγεται από κάποιες πλευρές να καταγγέλλουν τα δάνεια που παίρνουμε, τις εξαρτήσεις, τη μείωση της εθνικής κυριαρχίας, όμως όλα τα προηγούμενα χρόνια που παίρναμε αυτά τα δάνεια, που ήμασταν περισσότερο χρεωμένοι, που αυτό ήταν ουσιαστικά που μας οδήγησε στη μειωμένη εθνική κυριαρχία, δεν τους άκουσα να λένε κουβέντα. Και αν θέλετε, οι φωνές αυτές που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα σε κανέναν τομέα του δημοσίου, ακριβώς για να μην παταχθούν συνθήκες διαφθοράς, είναι αυτοί που μιλάνε για μείωση της εθνικής κυριαρχίας.

Επιτέλους, όμως, ο ελληνικός λαός μας ζητάει να τα αλλάξουμε όλα, να τα αλλάξουμε τώρα και ψηφίζω αυτόν τον Προϋπολογισμό, ακριβώς με την ελπίδα ότι θα εγκαινιάσουμε μία νέα πορεία με την ελπίδα ότι θα γίνει η αρχή για ένα πλεόνασμα στον Κρατικό Προϋπολογισμό και θα ξεκινήσουμε από νέες βάσεις.

Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...