Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

«Πράσινο φως» για το Φυσικό Αέριο στη Εύβοια


Οι νέες επενδύσεις για τη δημιουργία των 3 ΕΠΑ υπολογίζονται σε 156 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσουν περί τις 1.500 θέσεις εργασίας.(http://notios-evoikos.blogspot.com/2011/09/blog-post_1262.html)
To «πράσινο φως» για να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για τις τρεις νέες Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) στη Στερεά Ελλάδα-Εύβοια, τη Θράκη και τη Μακεδονία

έδωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ύστερα από καθυστέρηση 7 χρόνων, από τότε τουλάχιστον που είχαν ανακοινωθεί για πρώτη φορά.



Οι ιδιώτες επενδυτές θα αποκτήσουν μερίδιο τουλάχιστον 35% και το μάνατζμεντ των ΕΠΑ, ενώ η ΔΕΠΑ διατηρεί πλειοψηφικό ποσοστό, που σε πρώτη φάση τουλάχιστον θα είναι μεγαλύτερο από το 51%, που έχει σήμερα στις τρεις υφιστάμενες ΕΠΑ, στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία.

Αλλη σημαντική διαφορά είναι ότι στις υφιστάμενες ΕΠΑ ο επενδυτής έχει μερίδιο 49% και το μάνατζμεντ της εταιρείας. Δεδομένων όμως των έργων που ήδη έχει κατασκευάσει η ΔΕΠΑ στις περιοχές των νέων ΕΠΑ και του κινδύνου μεγάλης απομείωσης της αξίας τους κατά τη διαδικασία πώλησης των μετοχών λόγω της οικονομικής κρίσης, αποφασίστηκε να διατεθεί στους επενδυτές το 35% και όχι το 49%. Μάλιστα για το θέμα αυτό έχουν γίνει δύο μελέτες από την KPMG και την Κάντορ και έχει διαπιστωθεί ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες του κλάδου.

Οι όροι 
Με την απόφαση, που υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, προσδιορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη διενέργεια των διεθνών διαγωνισμών για τις τρεις νέες ΕΠΑ.

Σε πρώτο στάδιο θα γίνει η πρόσκληση για την προεπιλογή των ενδιαφερόμενων και σε δεύτερο στάδιο θα ακολουθήσει η πρόσκληση για τις προσφορές.

Τα βασικά κριτήρια στη διαδικασία προεπλογής αφορούν:
Tη δυνατότητα αυτών που διαγωνίζονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν με την προσφορά τους, ανάλογα με την οικονομική και τη χρηματοδοτική τους ικανότητα.

Την επιχειρηματική εμπειρία και την τεχνική εξειδίκευση των υποψήφιων επενδυτών
Την εμπειρία διαχείρισης, αποδοτικής και ασφαλούς λειτουργίας δικτύων διανομής φυσικού αερίου. Σε τρεις φάσεις θα διεξαχθεί η πρόσκληση για την υποβολή των προσφορών. Στο πρώτο στάδιο οι επιχειρήσεις αερίου που θα προεπιλεγούν θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν παρατηρήσεις επί των σχεδίων των συμβατικών τευχών. Στη συνέχεια θα οριστικοποιηθούν τα συμβατικά τεύχη, οι υποψήφιοι θα πρέπει να καταθέσουν τις δεσμευτικές οικονομικές προσφορές μαζί με το δεσμευτικό πενταετές επιχειρηματικό σχέδιο και θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των προσφορών, προκειμένου να γίνει η κατακύρωση, που είναι και το τελικό στάδιο του διαγωνισμού.

Η αξιολόγηση των οικονομικών προσφορών θα γίνει με συντελεστή βαρύτητας 80%, ενώ η αξιολόγηση του επιχειρηματικού σχεδίου με συντελεστή τουλάχιστον 20%.

Ποσότητες 
Επίσης, οι ποσότητες φυσικού αερίου που θα διακινεί ετησίως κάθε ΕΠΑ δεν θα μπορεί να υπερβούν το πλαφόν που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει οριστεί στα 165 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου για την ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδας-Εύβοιας, τα 130 εκατ. κυβικά μέτρα για την ΕΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας και τα 115 εκατ. κυβικά μέτρα για την ΕΠΑ Ανατολικής - Μακεδονίας-Θράκης.

imerisia.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...