Σιγά δήμαρχε παρεκτρέπεσαι και εκτιθεσε..
Ποιος είδε το Δήμαρχο Στυλίδας και δεν τον φοβήθηκε στην επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας...
Θέμα ήταν μια μεγάλη επένδυση αιολικού πάρκου στη Σκύρο.Να σημειωθεί ότι οι αντιδράσεις δεν στρέφονται κατά της κατασκευής αιολικού πάρκου στο νησί, αλλά στο μέγεθος του έργου που σχεδίαζαν καλόγεροι και εταιρεία.
Ο Απόστολος Γκλέτσος υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει η επένδυση παρά τις αντιδράσεις της δημοτικής αρχής Σκύρου και ότι ο ίδιος παρακαλάει την εταιρεία που θα κάνει την επενδυση, αμέσως μετά να πάει και στη Στυλίδα με το σκεπτικό ότι τέτοιες κινήσεις βοηθούν όχι μόνο τους Δήμους αλλά ολόκληρη τη χώρα.
Πάνω στην κουβέντα τα αίματα άναψαν...
Δείτε το βίντεο τουLamiaReport:
Όπως ομως αναφέρει σε άρθρο του στην “Ελευθεροτυπία” ο καθηγητής των ΤΕΙ Πειραιά Μανώλης Ξανθούλης την επένδυση επεδίωκαν η Μονή Μεγίστης Λαύρας στην οποία υπάγεται το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου της Σκύρου με κοινοπραξία που έχει συστήσει (95% η Μονή και 5% η εταιρεία ΕΝΤΕΚΑ).
Το πλάνο προέβλεπε την κατασκευή 111 ανεμογεννητριών ύψους 135 μέτρων η καθεμία στην κορυφογραμμή του βουνού Κόχυλα που έχει κηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ), Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ), Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά της Ελλάδας (ΣΠΠΕ), δηλαδή ένας από τους πιο σημαντικούς βιότοπους της Ελλάδας και ίσως της Ευρώπης.
Η Διεύθυνση Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απεφάνθη πως οι επιπτώσεις στη μορφολογία του νησιού, στη χλωρίδα και πανίδα θα ήταν “μόνιμες και μη αντιστρεπτές”, καθώς η υποδομή θα παραμείνει και μετά την απόσβεση της επένδυσης (20-25 χρόνια).
Απέναντι στις αιτιάσεις υπέρ του έργου, ο κ. Ξανθούλης επισημαίνει πως το έργο θα δημιουργήσει μόνο 4 ως 7 μόνιμες θέσεις εργασίας στη Σκύρο, το ρεύμα από τους αιολικούς σταθμούς δεν θα δίνεται δωρεάν στους κατοίκους του νησιού, το ακριβές ύψος του ποσού που θα καταλήξει στην τοπική κοινότητα παραμένει “θολό” και σίγουρα δεν ξεπερνάει αυτό που αποφέρουν οι αγροτουριστικές δραστηριότητες που θα υποβαθμίζονταν και οι επιπτώσεις στο φυσικό τοπίο και την πανίδα (πχ σκυριανό αλογάκι, μαυροπετρίτης) θα ήταν ολέθριες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου