Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Νέες διαστάσεις των βαλκανικών περιφερεια​κών προγραμμάτ​ων



Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βουλγαρία δείχνουν ότι νίκησε ο υποψήφιος από το κυβερνόν κόμμα «Πολίτεςγια την ευρωπαϊκή ανάπτυξη της Βουλγαρίας» (ΠΕΑΒ), πρώην υπουργός ΠεριφερειακήςΑνάπτυξης Ρόσεν Πλεβνελίεβ. Το θέμα συνεχίζει ο σχολιαστής Πιότρ Ισκεντέροφ.
Όπως εκφράστηκε το γερμανικό πρακτορείο DPA, η νίκη τουυποψήφιου του κυβερνόντος κόμματος «εδραιώνει την εξουσία του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ». Από την αποτελεσματικότητα της αξιοποίησης από μέρους της κυβέρνησης της ενισχυμένης επιρροής
...της, εξαρτάται άμεσα και η τύχη πολλών περιφερειακών προγραμμάτων. 


Η προφανής «τελμάτωση» με πρωτοβουλία της βουλγαρικήςκυβέρνησης κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, καθώς και ησκεπτικιστική στάση του πρωθυπουργού προς τον αγωγό φυσικού αερίου «Νότιορεύμα» έχουν προκαλέσει αμφιβολίες για την ικανότητα της Σόφιας να ακολουθήσειτις συμφωνίες που έχει συνάψει. 

Στο μεταξύ ακόμα καιστη μαστιζόμενη από κρίση Ελλάδα οι αρχές είναι διατεθειμένες να τηρούν αυστηράτις διεθνείς τους δεσμεύσεις. Αυτό επιβεβαιώθηκε αυτές τις μέρες από τονυπουργό Φυσικού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Αλλαγής Κλίματος ΓιώργοΠαπακωνσταντίνου. Τη στάση των τωρινών βουλγαρικών αρχών προς το σχέδιοΜπουργκάς-Αλεξανδρούπολης είχε επισημαίνει εύστοχα ο Αναπληρωτής πρωθυπουργόςΘεόδωρος Πάγγαλος. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι «κάθε φορά, που νικούν στηγειτονική Βουλγαρία πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες βρίσκονται υπό ισχυρή επιρροήτης Δύσης, ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης οδηγείται σε αδιέξοδο».Εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση στο βαλκανικό ενεργειακό πεδίο έχει τα δικά τηςσυμφέροντα, τα οποία, πρώτ΄ απ΄όλα, συνδέονται με την κατασκευή του αεριαγωγού«Nabucco». 

Η κυβέρνηση Μπόικο Μπορίσοφ ήδη πρόλαβε να υπογράψεισυμφωνίες για τη συμμετοχή της Βουλγαρίας και σ΄ αυτό το σχέδιο, κάνοντας τηχώρα του όμηρο των πολύπλοκων σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ. Στο θέμααναφέρεται η εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Σλαβολογίας της Ρωσικής ΑκαδημίαςΕπιστημών Μαρία Προσκούρινα:

- Ό,τι συμβαίνεισήμερα στην περιοχή των Βαλκανίων, κατά την άποψή μου, μας επιστρέφει πίσω,στην περίοδο του 19ου αιώνα με αρχές του 20ου αιώνα. Λες και ενώπιόν μας ηιστορία σταματά και αρχίζει μιά σκέτη πολιτική, η οποία δεν βασίζεται στησυλλογική μνήμη, ούτε στις παραδόσεις, ούτε στον πολιτισμό, αλλά σε εντελώςδιαφορετικά συμφέροντα. Αυτά τα συμφέροντα επιβάλλονται από την ΕΕ, τις ΗΠΑ καιάλλους παγκόσμιους παίκτες, που απαιτούν από τα βαλκανικά κράτη αναντίρρητηυπακοή, μεταξύ άλλων και στην επιλογή των οικονομικών και πολιτικών εταίρωντους. Όμως ως αντάλλαγμα κάθε άλλο παρά τους εγγυούνται την επίλυση τωνπροβλημάτων τους.

Η τυφλή υπακοή απόμέρους των βαλκανικών πρωτευουσών στις εντολές από τις Βρυξέλλες και τηνΟυάσιγκτον υποσκάπτει την πραγματοποίηση πολλών περιφερειακών προγραμμάτων καικάνει τις χώρες και τους λαούς της περιοχής ομήρους γεωπολιτικών διαμαχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...