Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Εκρηξη «μαύρου» χρήματος στην ενοικίαση


Εκρηξη του «μαύρου» χρήματος αναμένεται να επιφέρει η κατάργηση της φοροαπαλλαγής για τα ενοίκια που δίνουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, είτε για κατοικία είτε για επαγγελματική στέγη. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ήδη έχουν ξεκινήσει νέα «παζάρια» μεταξύ ιδιοκτητών ακινήτων και ενοικιαστών προκειμένου να μειωθούν τα ενοίκια αλλά να εκδίδεται και μικρότερη απόδειξη ενοικίασης αφού πλέον δεν θα είναι χρήσιμη για τους μισθωτές έτσι ώστε να πετύχουν μείωση του φόρου τους.

Απόδειξη
Μέχρι τώρα οι ενοικιαστές ζητούσαν απόδειξη για το ενοίκιο που κατέβαλαν ώστε να τη χρησιμοποιήσουν για την εφορία. Οι ιδιοκτήτες από την πλευρά τους ήταν αναγκασμένοι να γράφουν ολόκληρο το ποσό ή έπειτα από «παζάρια» να γράφουν μικρότερο ποσό σε αντάλλαγμα και μικρότερο ενοίκιο. Η κατάργηση της φοροαπαλλαγής θα προκαλέσει μεγάλη αύξηση των περιπτώσεων να πληρώνεται το ενοίκιο με «μαύρα», χωρίς δηλαδή να αναγράφεται το πραγματικό ποσό.

Ο ενοικιαστής, εφόσον δεν έχει φορολογική ελάφρυνση, θα ζητά να μειωθεί το πραγματικό ενοίκιο που πληρώνει και δεν θα απαιτεί απόδειξη, παρά μόνο για ένα μικρό ποσό ώστε να μην «προκαλεί» την εφορία. Από την άλλη, ο ιδιοκτήτης θα είναι προς το συμφέρον του να δίνει μικρή απόδειξη ώστε να δηλώνει και μικρότερα εισοδήματα στην εφορία.

Ετσι, το κράτος θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να εισπράττει πολύ λιγότερα από τη φορολόγηση των ενοικίων ακινήτων απ' ό,τι θα εξοικονομήσει από την κατάργηση της φοροαπαλλαγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...