Κίνδυνος να χαθούν εξεταστική και εξάμηνο στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, ενώ υπάρχουν κινητοποιήσεις και στα σχολεία.
Πληθαίνουν μέρα με τη μέρα οι φωνές πανεπιστημιακών που ζητούν να σταματήσουν οι καταλήψεις στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, ενώ την ίδια στιγμή στενεύουν τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν για να σωθεί το εξάμηνο.
Χθες, ο σύλλογος ΔΕΠ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στις κομματικές παρατάξεις, αλλά και στους φοιτητές που έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις.
Η κατάληψη των χώρων του πανεπιστημίου και η κατάργηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας από οποιαδήποτε οργανωμένη μειοψηφία ή και πλειοψηφία -τονίζουν οι καθηγητές του ιδρύματος- βρίσκεται εκτός του νομικού συστήματος της χώρας μας, στηριζόμενη μόνο σε ένα ιδιότυπο ελληνικό "εθιμικό δίκαιο".
"Αυτό που τώρα διακυβεύεται είναι το εάν οι κομματικές φοιτητικές παρατάξεις εις βάρος της σιωπηλής πλειοψηφίας θα συνεχίζουν να διαφεντεύουν τον πανεπιστημιακό χώρο, εξασφαλίζοντας για ολίγους και εκλεκτούς των ηγεσιών τους την αποκατάσταση στο διεφθαρμένο πελατειακό σύστημα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, το οποίο κατά τα άλλα αντιμάχονται!", αναφέρει ο σύλλογος ΔΕΠ του Οικονομικού Πανεπιστημίου.
Μάλιστα, σημειώνουν ότι η συνέχιση της κατάληψης προκαλεί ανυπολόγιστη ζημιά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών "ERASMUS", στο οποίο πρωταγωνιστεί το ίδρυμα υποδεχόμενο κατ΄ έτος έως και 250 αλλοδαπούς φοιτητές.
Οσον αφορά στο ενδεχόμενο απώλειας του εξαμήνου, οι καθηγητές αναφέρουν ότι στο πλαίσιο του ισχύοντος νόμου "τα χρονικά περιθώρια να αποφευχθεί η απώλεια είτε της εξεταστικής είτε του εξαμήνου είναι εντελώς οριακά, εάν δεν έχουν ήδη εκπνεύσει".
Ανάλογη πρωτοβουλία για ανοιχτά ΑΕΙ πήραν προχθές και καθηγητές του Αριστοτελείου, ζητώντας από τους θεσμικούς παράγοντες του ιδρύματος να συμβάλουν στην έναρξη των πανεπιστημιακών παραδόσεων και στη διεξαγωγή των εξετάσεων.
Εν τω μεταξύ χθες, η Διοικούσα Επιτροπή της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών τόνισε πως, παρά "τις επιφυλάξεις ή και αρνητικές εκτιμήσεις για τις πρόσφατες θεσμικές αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ακόμη και οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που θα κριθούν αρμοδίως, δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι για διακοπή της λειτουργίας των ιδρυμάτων.
Κλειστά παραμένουν 300 τμήματα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου