Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Διακομματική ομοφωνία στην εισήγηση του Σίμου Κεδίκογλου για την ενίσχυση των περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης

Διακομματική ομοφωνία υπήρξε στην εισήγηση του Σίμου Κεδίκογλου, βουλευτή Ευβοίας, υπεύθυνου τομέα ΜΜΕ της ΝΔ για την ενίσχυση των περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, οι βουλευτές όλων των κομμάτων συμφώνησαν και στην πρότασή του να προσκληθεί ο αρμόδιος

Υπουργός κ. Μόσιαλος σε επόμενη συνεδρίαση, προκειμένου να παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης και να κατατεθούν οι προτάσεις και ο προβληματισμός τους, ώστε να προχωρήσουν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίες για τη διαμόρφωση ενός υγιούς περιβάλλοντος δραστηριότητας για την επιβίωση των περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης.

Ο Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ψηφιακή τηλεόραση μπορούν να δώσουν ένα τέλος στην εποχή της ανομίας και κάλεσε τον κ. Μόσιαλο να φέρει το νομοσχέδιο το συντομότερο δυνατό.

Επεσήμανε ότι ο περιφερειακός Τύπος θα πρέπει να είναι ανεξάρτητος, αντικειμενικός και οικονομικά αυτάρκης, τονίζοντας ότι αποτελεί το βασικό πυλώνα ενημέρωσης για το τι συμβαίνει καθημερινά στον κόσμο.

Όπως είπε: « σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης αποτελούν αφενός το μοναδικό δίαυλο εναλλακτικής ενημέρωσης και αφετέρου το μοναδικό βήμα μέσα από το οποίο χιλιάδες πολίτες έχουν τη δυνατότητα να εκθέσουν τις απόψεις τους και να παρέμβουν στα τοπικά δρώμενα» και πρόσθεσε: «Τα Περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης είναι το βήμα ώστε να διακινούνται νέες ιδέες, να διαμορφώνονται ενεργοί πολίτες και να ανοίγονται νέοι ορίζοντες. Οφείλουν να αλλάξουν και εκείνα στρατηγική, να απαγκιστρωθούν από ποικιλόμορφες, πιθανές προνομιακές σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα ή ακόμα και εξαρτήσεις που μπορούν να αλλοιώσουν την αντικειμενικότητα τους. Οφείλουν να αναπτύξουν την ικανότητα της ανεξάρτητης επιβίωσης τους με την προϋπόθεση ότι η πολιτεία θα εγγυηθεί ένα υγιές περιβάλλον δραστηριότητας».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει πολύ χειρότερα από κάθε άλλο τομέα, τον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, με τη στρεβλή ανάπτυξη που είχαμε στο χώρο, εξαιτίας του αδιαφανούς τρόπου κατανομής της κρατικής διαφήμισης, αλλά και της ευρύτερης διαπλοκής, μπορεί να είναι και ευκαιρία για να εξυγιανθεί ο χώρος και να τεθεί το σωστό πλαίσιο λειτουργίας.

Συγκεκριμένα, τόνισε: « καθοριστικό είναι να υπάρχει διαφάνεια στα οικονομικά των μέσων μαζικής ενημέρωσης και επιτέλους, ο Έλληνας πολίτης έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιος πληρώνει για την ενημέρωση του. Μπορεί να υιοθετηθεί ένα πλαίσιο οικονομικής ενίσχυσης που θα έχει όμως αυστηρά μετρήσιμο ανταποδοτικό όφελος για την κοινωνία και τους πολίτες της και θα παρέχεται με διαφανείς όρους που θα ενισχύουν την απασχόληση, την ποιότητα και την υγιή επιχειρηματικότητα. Ένα τέτοιο πλαίσιο μπορεί να συνδυαστεί με την αξιολόγηση από πλευράς Υπουργείου, των μέσων, αναδεικνύοντας παράλληλα κάθε χρόνο τα κορυφαία μέσα ενημέρωσης της περιφέρειας που θα βραβεύονται για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν. Στην καθιέρωση ενός πλαισίου διαφάνειας, δεν μπορεί να υπάρχουν εφημερίδες χωρίς δημοσιογράφους και είναι καθοριστικός όρος για να έχουμε μια υγιή λειτουργία των μέσων ενημέρωσης».

Δεν παρέλειψε δε να επισημάνει τις ευθύνες που έχουν όλοι λέγοντας, ωστόσο, ότι είναι ευκαιρία να διορθώσουν τα λάθη του παρελθόντος και να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Αρκεί να αναπτυχθεί ένας διάλογος για την προοπτική των Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης με τη συμμετοχή των ιδιοκτητών, της Ένωσης Συντακτών, των κομμάτων και ίσως και των διαφημιστών, παρόλο που είναι κλάδοι με αντικρουόμενα συμφέροντα, αλλά η διαφήμιση πρέπει να είναι το κύριο έσοδο των Μέσων Ενημέρωσης.

Χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι στόχος τους είναι η αποτελεσματικότερη διαχείριση των χρημάτων του ελληνικού λαού και αυτό ισχύει και για την κρατική διαφήμιση και έκανε λόγο για περισσότερη διαφάνεια και έλεγχο του ποσοστού 70% - 30% μεταξύ αθηναϊκών και περιφερειακών μέσων από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ή από υπερκομματική Επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων

Ο Σίμος Κεδίκογλου στάθηκε ιδιαίτερα σε σειρά ζητημάτων, που πρέπει να αντιμετωπιστούν, προτείνοντας την επανεξέταση των πιθανών αδικιών που προέκυψαν από την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας. Προς την κατεύθυνση αυτή πρότεινε να υπάρξει πρωτοβουλία, η οποία θα βάζει τάξη στην επιχειρηματική διάσταση και θα θωρακίζει την ανεξάρτητη ενημέρωση των πολιτών.

Ένα ακόμα θέμα το οποίο έθιξε είναι η κατάργηση της ταχυδρομικής ατέλειας στα περιφερειακά μέσα, που δημιουργεί εντονότατα προβλήματα επιβίωσης τους και είναι επιτακτική η ανάγκη αλλαγής της διάταξης, γιατί ουσιαστικά - όπως είπε - οδηγεί στο θάνατο των περισσότερων τοπικών εφημερίδων.

Επιπλέον, στους άμεσους στόχους τους θα πρέπει να είναι και η προκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών, ώστε από τη μια μεριά να αλλάξει το καθεστώς αβεβαιότητας και από την άλλη να επωφεληθεί το κράτος δημιουργώντας έσοδα από την πώληση των αδειών.

Ο Σίμος Κεδίκογλου αναφερόμενος στο χαώδες εργασιακό περιβάλλον υποστήριξε ότι θα πρέπει να μπει τάξη, ώστε για όλους τους εργαζόμενους του χώρου των μέσων μαζικής ενημέρωσης να υπάρχει αρχή, μέση και τέλος και διαβεβαίωσε ότι Ν.Δ. θα πρωτοστατήσει, προκειμένου ο περιφερειακός Τύπος να είναι ανεξάρτητος, αντικειμενικός και οικονομικά αυτάρκης και θα υιοθετήσει κάθε πρωτοβουλία που θα κινείται σε αυτό το στόχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...