Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Το παρασκήνιο της Εργασιακής Εφεδρείας στους Δήμους


Πως η εργασιακή εφεδρεία εγινε εθελοντική μετάταξη
Όλα ξεκίνησαν όταν ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Πάρις Κουκουλόπουλος (εκ των πιο στενών πολιτικών φίλων του Ευάγγελου Βενιζέλου) δήλωσε ρητώς, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, στον Real Fm, ότι ξεκινά η εργασιακή εφεδρεία στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πως θα γίνουν ακόμα και απολύσεις.


Από την στιγμή εκείνη ξέσπασε συναγερμός παντού. Σε Δήμους, όπου τόσο η δημοτική αρχή όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση ρώταγαν
αν ο Δήμος τους είναι μέσα στο πλάνο των απολύσεων και φυσικά οι εργαζόμενοι στους Δήμους οποίοι κινητοποιήθηκαν. Σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες επικοινώνησε ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος με τον κ. Κουκουλόπουλο και συζήτησαν σε πολύ έντονο ύφος με τον κ. Μπαλασόπουλο σε έξαλλη κατάσταση να κλείνει το τηλέφωνο στον κ. Κουκουλόπουλο. 

Από το Υπουργείο υπήρξε μία πολύ προσεκτική "διαρροή" που έκανε λόγο για 15 Δήμους που θα μπουν στο πρόγραμμα Εργασιακής Εφεδρείας στους οποίους θα... συμμετάσχουν (ουσιαστικά πρόκειται για απόλυση)  2000 δημοτικοί υπάλληλοι. Μάλιστα "διέρρευσαν" πολύ προσεκτικά τους Δήμους Αχαρνών, Φυλής, Πειραιά και Ασπροπύργου. Πρόκειται για δύο Δήμους που έχουν δημάρχους που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και δύο Δήμους που έχουν δημάρχους που πρόσκεινται στη Ν.Δ. Από Δημάρχους που πρόσκεινται στη Ν.Δ. μας ειπώθηκε ότι είναι πάγια τακτική να αφήνει το Υπουργείο μία... διαρροή για να καταγράψει αντιδράσεις. Αξίζει να αναφέρουμε ότι την Πέμπτη η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών δίνει συνέντευξη τύπου στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους και το OTAnews θα είναι εκεί...
Αφού, λοιπόν,  έγινε ο χαμός αναγκάστηκε να δώσει διευκρινίσεις ο υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης. Μιλώντας στη ΝΕΤ,(σε κρατικό ΜΜΕ και προστατευμένο περιβάλλον)  ξεκαθάρισε ότι η εφεδρεία στους δήμους θα γίνει μόνο εάν δεν προχωρήσουν οι μετατάξεις. «Η εργασιακή εφεδρεία επιδιώκει με ομαλό τρόπο τη μείωση του δυναμικού της δημόσιας διοίκησης χωρίς να βρεθούν ξαφνικά στο δρόμο πολλοί άνθρωποι και δεν οδηγεί οπωσδήποτε στην απόλυση είπε. 

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών Π.Κουκουλόπουλου προσπάθησε με αποτυχία να τον καλύψει λέγοντας ότι ένα από τα μέτρα εξυγίανσης των δήμων είναι να μειωθεί το προσωπικό που τους επιβαρύνει και σημείωσε ότι είναι απόλυτα λογική η λύση να μετατεθεί το πλεονάζον προσωπικό από υπερχρεωμένους δήμους, σε δήμους που έχουν ανάγκη. «Αυτό που χρειαζόμαστε στους ΟΤΑ είναι να έχουμε μετατάξεις στο πλαίσιο της εξυγίανσης των υπερχρεωμένων, κυρίως, δήμων» είπε. Ο κ. Καστανίδης, διευκρίνισε ότι ο κ. Κουκουλόπουλος δήλωσε ότι όσοι εργαζόμενοι δεν δεχθούν τις μετατάξεις, τότε θα εφαρμόσουμε την εφεδρεία. «Δεν έχει προκύψει θέμα εφεδρείας στους Δήμους», είπε. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι άλλα είπε ο κ. Καστανίδης και άλλα ο κ. Κουκουλόπουλος.
Σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις προσανατολίζεται η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στην επέκταση της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ. Οι επόμενες κινήσεις θα αποφασιστούν από το Γενικό Συμβούλιο την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου. «Οι χθεσινές ανακοινώσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις μας ότι η κυβέρνηση και η τρόικα θα χρησιμοποιήσουν τον αντεργατικό θεσμό της εργασιακής εφεδρείας για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο» αναφέρει ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ. 

«Η επέκταση του θεσμού και στο χώρο των ΟΤΑ, για όσους υπαλλήλους δεν κάνουν μετάταξη, αλλά και η ανάλογη αντιμετώπιση του προσωπικού του στενού δημόσιου τομέα που, μετά τις προωθούμενες καταργήσεις οργανικών μονάδων Διευθύνσεων και Τμημάτων, μπορεί να θεωρηθεί ως πλεονάζον, αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης να καταστρατηγήσει ακόμη και το Σύνταγμα» συνεχίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...