Επί δικαίων και αδίκων θα πέσει για μια ακόμα φορά ο πέλεκυς των έκτακτων φορολογικών μέτρων, αφού όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του Ε. Βενιζέλου, το έκτακτο χαράτσι στα ακίνητα- που θα κλιμακώνεται από τα 0,50 ευρώ έως τα 10 ευρώ ανά τ.μ.- δεν θα διαφοροποιείται ούτε με τη παλαιότητα του οικήματος ούτε με το είδος του δηλαδή εάν πρόκειται για μονοκατοικία ή διαμέρισμα.
Το κερασάκι στη τούρτα είναι, βέβαια, ότι το νέο Τέλος δεν αντικαθιστά το ΕΤΑΚ του 2009 και τον ΦΑΠ του 2010, καθώς όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, το διπλό εκκαθαριστικό για ΕΤΑΚ και ΦΑΠ θα έρθει κανονικά στους υπόχρεους ιδιοκτήτες, οι οποίοι στη συνέχεια μαζί με χιλιάδες άλλους ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν μέσω της ΔΕΗ και το νέο χαράτσι!
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών που πρόκειται να λάβουν τη μορφή νομοθετικής διάταξης, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, ως βάση υπολογισμού για την επιβολή του νέου Έκτακτου Τέλους θα ληφθεί η τιμή ζώνης και όχι η αντικειμενική αξία του ακινήτου. Ποια είναι η διαφορά; Η αντικειμενική αξία του κάθε ακινήτου- που λαμβάνεται υπόψιν για τη φορολόγηση κάθε μορφής μεταβίβασης- προκύπτει αφού συνυπολογιστούν με ειδικούς συντελεστές στη τιμή ζώνης κάθε περιοχής, ο όροφος που βρίσκεται μια κατοικία, το εάν είναι μονοκατοικία και βέβαια η παλαιότητα του κάθε ακινήτου. Επειδή όμως για το Έκτακτο Τέλος δεν θα συνυπολογίζονται όλες αυτές οι παράμετροι, θα έχουμε το απίστευτο φαινόμενο να επιβαρύνονται με το ίδιο ακριβώς Τέλος ένα ισόγειο διαμέρισμα 30ετών και μια νεόδμητη πολυτελής μονοκατοικία, επειδή βρίσκονται στον ίδιο δρόμο και έχουν την ίδια τιμή ζώνης! Αυτή η αδικία δεν αφορά, βέβαια, μόνο στα Βόρεια Προάστια αλλά σε όλες τις περιοχές, καθώς είναι προφανές ότι ανάλογες αδικίες θα υπάρξουν και στις αποκαλούμενες «λαϊκές» συνοικίες, όπου τη τελευταία 7ετία προστέθηκαν πολλά νεόδμητα δίπλα σε κατοικίες της προηγούμενης 20ετίας ή 30ετίας.
Αδικίες θα υπάρξουν και λόγω της μη αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών τη τελευταία 4ετία, με αποτέλεσμα περιοχές που αναπτύχθηκαν και απέκτησαν μεγάλη εμπορική αξία μέσα σ΄ αυτό το χρονικό διάστημα, να έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με λιγότερο αναπτυγμένες ή υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής.
Ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία συζητήθηκε και αποφασίστηκε το μέτρο- που είχε εισηγηθεί πρώτος ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αλλά είχε απορριφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και τη Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ως. αντιλαϊκό- είναι ότι δεν προβλέπει απάντηση ούτε στο τι θα γίνει με εκείνους τους ιδιοκτήτες που δεν έχουν τιμολόγιο ΔΕΗ αλλά άλλης εταιρίας ούτε στο τι θα γίνει με τους ρυθμισμένους ημιυπαίθριους χώρους, οι οποίοι ενώ λαμβάνονται υπόψιν από την εφορία ως τεκμήριο εισοδήματος, όλα δείχνουν ότι θα μείνουν στο απυρόβλητο του Έκτακτου Τέλους, αφού η βάση δεδομένων της ΔΕΗ δεν είναι ενημερωμένη με αυτά τα στοιχεία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τους υπολογισμούς που είχαν κάνει οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών όταν είχε εισηγηθεί το μέτρο ο Γ. Παπακωνσταντίνου, τα έσοδα από μια επιβολή Τέλους 3 ευρώ/ τ.μ. σε όλα τα δομημένα ακίνητα, μπορούσαν να φτάσουν τα 2,5 δις ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου