Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

11 Σεπτεμβρίου 2001 - Η μέρα που άλλαξε τον κόσμο (βίντεο)

Είναι μια μέρα που όλοι θυμόμαστε πού είμαστε, τι κάναμε, πώς νιώσαμε.
Είναι η μέρα, δέκα χρόνια πριν, που όλοι μας παγώσαμε κοιτώντας την τηλεόραση ή ακούγοντας το ραδιόφωνο, νιώθοντας -και δεν είχαμε άδικο- πως ό,τι θα ακολουθήσει θα είναι ακόμη χειρότερο.

8.19 το πρωί: Η Μπέτι Ονγκ, μια αεροσυνοδός από την πτήση 11 της American Airlines, καλεί την εταιρία και αναφέρει ότι «έχουμε έναν μαχαιρωμένο στο αεροπλάνο, το πιλοτήριο είναι κλειδωμένο και κανείς δεν απαντά από μέσα, νομίζω πως γίνεται αεροπειρατεία».

8.46 το πρωί: Εχουν περάσει

27 λεπτά από την αναφορά της Ονγκ και ήδη έχουν απογειωθεί άλλα δύο από τα μοιραία αεροπλάνα, όμως κανείς δεν μπορεί να υποψιαστεί ότι κάτι σοβαρότερο μπορεί να συμβαίνει. Εκείνο το λεπτό, η πτήση 11, ένα Boeing 767 150 τόνων, προσκρούει με 750 χιλιόμετρα την ώρα στο βόρειο από τους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, πυρπολώντας τον με 38.000 λίτρα κηροζίνης και ανάβοντας μια φωτιά που καίει ακόμη, δέκα χρόνια μετά. Το επόμενο τέταρτο είναι χαοτικό.

Στις 8.55 ενημερώνεται ο πρόεδρος Μπους, που ετοιμάζεται να διαβάσει παραμύθια στα παιδιά ενός δημοτικού σχολείου, οι Αρχές διαπιστώνουν ότι αεροπειρατείες έχουν συμβεί κι σε άλλα αεροπλάνα, δίνεται εντολή για απογείωση μαχητικών. Ολα είναι μάταια.

Στις 9 και 3 λεπτά, σε ζωντανή τηλεοπτικά αναμετάδοση, η πτήση 175 της United σκάει πάνω στο νότιο Δίδυμο Πύργο.

Στις 9.17 το κανάλι CBS μεταδίδει ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν ίσως είναι ο υπαίτιος των επιθέσεων. Στις 9.28 εκδηλώνεται αεροπειρατεία και στο 4ο αεροπλάνο, την πτήση 93 της United. Ηδη η 3η μοιραία πτήση, η Νο77 της American, έχει καταληφθεί από αεροπειρατές και κινείται πάνω από την Ουάσιγκτον, με αποτέλεσμα να εκκενωθεί ο Λευκός Οίκος. Δεν είναι όμως αυτό το κτίριο ο στόχος.

Στις 9.37 το κοντινό Πεντάγωνο θα χτυπηθεί στη δυτική του πτέρυγα από το αεροσκάφος που πετά σχεδόν σύρριζα με το έδαφος. Στις 9.56 καταρρέει ο νότιος Δίδυμος Πύργος, στις 10.03 προσκρούει η πτήση 93 στα χωράφια της Πενσιλβάνια ύστερα από εξέγερση των επιβατών και μάχη με τους αεροπειρατές, που χάνουν τον έλεγχο του αεροπλάνου.

Στις 10.28 καταρρέει και ο βόρειος Πύργος, ενώ μια λευκή στήλη καπνού και σκόνης υψώνεται πάνω από τη Νέα Υόρκη και μέσω τηλεόρασης πάνω απ’ όλο τον πλανήτη. Συνολικά 102 λεπτά μεσολάβησαν από το πρώτο χτύπημα μέχρι την τελευταία κατάρρευση, κάνοντας ακόμη ένα θλιβερό ρεκόρ (πέρα από το χειρότερο τρομοκρατικό χτύπημα που έχει γίνει ποτέ): Δισεκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν ζωντανά μια εποχή να τελειώνει και μια νέα να ανατέλλει πάνω στα ερείπια της.

Η αμείλικτη αλήθεια των αριθμών
2.977 ήταν -κατ’ εκτίμηση- τα θύματα της επίθεσης.
19 οι αεροπειρατές, οι περισσότεροι Σαουδάραβες.
200 τουλάχιστον σκοτώθηκαν πηδώντας στο κενό από ύψος δεκάδων ορόφων στους Δίδυμους Πύργους. 8 νεκροί ήταν παιδιά, το μικρότερο ένα κοριτσάκι 2,5 ετών, που το έλεγαν Κριστίν.
411 νεκροί ήταν πυροσβέστες, αστυνομικοί και νοσοκόμοι που έσπευσαν να βοηθήσουν.
6.294 οι τραυματίες που νοσηλεύθηκαν με διάφορα τραύματα. Πολλοί υποφέρουν ακόμη και σήμερα.
1.122 νεκροί δεν έχουν ακόμη αναγνωρισθεί δέκα χρόνια μετά. 70 εθνικοτήτων ήταν οι νεκροί, με τους Βρετανούς να έχουν τους περισσότερους μετά τις ΗΠΑ.
19.858 ανθρώπινα υπολείμματα συλλέχθησαν από τα ερείπια.
8 γειτονικά κτίρια εκτός από τους Δίδυμους Πύργους κατέρρευσαν ή κατεδαφίστηκαν αργότερα. Ανάμεσά τους και το ορθόδοξο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.
23 ξεθάφτηκαν ζωντανοί από τα ερείπια, έως και δύο μέρες μετά. 30.000 διαμερίσματα χρειάστηκε να καθαριστούν από τις ίνες αμιάντου που σκόρπισαν οι καταρρεύσεις στο Νότιο Μανχάταν.
40 δισεκατομμύρια δολάρια το ασφαλιστικό κόστος από την 11η Σεπτεμβρίου.
26 μέρες μετά τους Δίδυμους Πύργους οι ΗΠΑ βομβάρδισαν το Αφγανιστάν.
400% αυξήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου στη δεκαετία 2001-2011. 81% αυξήθηκαν οι αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ μεταξύ 2001-2010.
225.000 τουλάχιστον είναι οι νεκροί από τις επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν.
60% αυξήθηκαν οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες από το 2001 μέχρι σήμερα.
1,5 εκατομμύριο τόνοι ερειπίων ήταν το αποτέλεσμα της κατάρρευσης των Δίδυμων Πύργων.
73 νεκροί στους πολέμους που ακολούθησαν αναλογούν σε 1 νεκρό της 11ης Σεπτεμβρίου.
1.250.000 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν υπηρετήσει σε Ιράκ και Αφγανιστάν. 3 αραβικές χώρες αυτή τη στιγμή έχουν δυτικά στρατεύματα να πολεμούν στο έδαφός τους, κάτι που έχει να συμβεί από το Δεύτερο Παγκόσμιο.
46 χώρες έχουν αυτή τη στιγμή στρατεύματα στο Αφγανιστάν, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
4.000 πράκτορες του FBI ασχολούνται με την αντιτρομοκρατία, από 1.000 δέκα χρόνια πριν.
30 πόδια (9 μέτρα) είναι το βάθος στις λιμνούλες, στο σημείο των Δίδυμων Πύργων.
1.776 πόδια (532 μέτρα) είναι το ύψος τού υπό ανοικοδόμηση νέου κεντρικού Πύργου Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, που συμβολίζει το Ετος Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών.
1.362 πόδια (408 μέτρα) είναι το ύψος όπου βρίσκεται το παρατηρητήριο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου – στο ίδιο ύψος όπου έφθαναν οι Δίδυμοι Πύργοι.

Ο αμερικανός πρέσβης, Ντάνιελ Μπετ Σμιθ, μιλά στην Αλίκη Κοτζιά, και τον Τύπο της Κυριακής



«Οσο παραμένουμε σε επαγρύπνηση, οι τρομοκράτες θα αποτυγχάνουν στους σκοπούς τους»



Απόλυτα πεπεισμένος ότι η Αμερική πέτυχε ένα τεράστιο πλήγμα στην «Αλ Κάιντα» και τη διεθνή τρομοκρατία, στη διάρκεια των δέκα χρόνων που πέρασαν από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, δηλώνει στον «ΤτΚ» ο πρέσβης των ΗΠΑ, κ. Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ.
Οι ΗΠΑ θεωρούν πως όσα έγιναν, ασχέτως κόστους αυτά τα χρόνια, είχαν μοναδικό στόχο την πρόληψη μιας νέας 11ης Σεπτεμβρίου και παρακολουθούν με μεγάλη αισιοδοξία τις διεκδικήσεις των λαών του αραβικού κόσμου, μακριά από κάθε μορφής εξτρεμισμό.
Η Αμερική και οι σύμμαχοί της τιμούν σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Πιστεύετε πως οι ΗΠΑ πέτυχαν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας;
Οι φρικιαστικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και οι δολοφονίες χιλιάδων αθώων ανθρώπων, διαφόρων εθνικοτήτων και θρησκευτικών δογμάτων, έγιναν εναντίον όχι μόνο των ΗΠΑ, αλλά και εναντίον των αξιών και ιδανικών που η Αμερική μοιράζεται με την Ελλάδα και τους άλλους συμμάχους της. Την επαύριον των επιθέσεων, όλοι οι Αμερικανοί αισθανθήκαμε με συγκίνηση την υποστήριξη και την αλληλεγγύη όλου του κόσμου. Τη δεκαετία που πέρασε, κάναμε πολύ σημαντική πρόοδο στη διάλυση της «Αλ Κάιντα» και των βραχιόνων της.
Δεν θα τα είχαμε καταφέρει χωρίς την ισχυρή υποστήριξη των συμμάχων μας σε όλο τον κόσμο. Αυτή η παγκόσμια προσπάθεια εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας πρέπει να συνεχιστεί για να προληφθεί η τυφλή βία.
Οσο παραμένουμε σε επαγρύπνηση, οι τρομοκράτες θα αποτυγχάνουν στους σκοπούς τους.
Μεμονωμένα άτομα, κοινότητες και ολόκληρα έθνη έδειξαν ότι είναι ισχυρότερα από το φόβο και η διεθνής κοινότητα έδειξε ότι μπορεί να συνεργαστεί για να μειώσει τις δυνατότητες των τρομοκρατικών ομάδων.

Ο θάνατος του Μπιν Λάντεν και η Αραβική Ανοιξη θα οδηγήσουν τις ΗΠΑ σε μια διαφορετική στρατηγική στη Μέση Ανατολή;
Είναι σημαντικό να μην αναμιγνύουμε δύο διαφορετικά γεγονότα -τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και την απάντησή μας στην Αραβική Ανοιξη. Πραγματικά, πιστεύω ότι η πιο σημαντική πλευρά της Αραβικής Ανοιξης είναι ότι δεν έχει σχέση με την «Αλ Κάιντα» και με τον εξτρεμισμό γενικότερα. Οι λαοί της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής δεν εμπνεύσθηκαν από τη διεστραμμένη ιδεολογία της «Αλ Κάιντα», αλλά από τη δίψα για όσα οι ΗΠΑ και η Ελλάδα θεωρούν δεδομένα: το δικαίωμα της ειρηνικής πολιτικής αλλαγής με δημοκρατικά μέσα, το δικαίωμα της ατομικής ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και του σεβασμού των νόμων. Ο βίαιος εξτρεμισμός έχει παραμεριστεί και το μέλλον ανήκει σε όσους θέλουν να οικοδομήσουν και όχι να καταστρέψουν. Είμαι αισιόδοξος από τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, όπου οι λαοί ζητούν και επιτυγχάνουν την πολιτική αλλαγή και οι ιδεολογίες της βίας έχουν αγνοηθεί από τους νέους ανθρώπους οι οποίοι είναι αφοσιωμένοι στη διεκδίκηση του μέλλοντος των χωρών τους. Εμείς και οι σύμμαχοί μας θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να βοηθήσουμε εκείνους που ζητούν ένα ειρηνικό και δημοκρατικό μέλλον.

Πιστεύετε ότι το τεράστιο κόστος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, με τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, απειλεί την οικονομική σταθερότητα σε παγκόσμιο επίπεδο;
Αν και δεν υποβαθμίζω το κόστος που οι ΗΠΑ και οι άλλοι έχουν καταβάλει, σε σχέση κυρίως με τις ζωές όσων αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή κατά της τρομοκρατίας, δεν πιστεύω ότι το οικονομικό κόστος έχει απειλήσει την παγκόσμια οικονομία. Ολοι αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρές προκλήσεις σε οικονομικό επίπεδο σήμερα, αλλά θα ήταν λάθος να τα αποδίδαμε σε όσα βήματα έχουμε κάνει για να εδραιώσουμε την εθνική ασφάλεια. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας τα κόστη της ίδιας της τρομοκρατίας και να διερωτηθούμε πόσο πιο πολύ αξίζει για τη διεθνή κοινότητα η πρόληψη μιας δεύτερης 11ης Σεπτεμβρίου ή μιας ακόμη χειρότερης πράξης.

















































































































































































Πατήστε πάνω στο γράφημα για μεγέθυνση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...