Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

"Πράσινο φως" για επενδύσεις 10 δισ. ευρώ σε αιολικά πάρκα

Μεταξύ άλλων, αιτήσεις έχουν κατατεθεί από τον όμιλο της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ για δύο πάρκα, στο Θρακικό Πέλαγος και στον Ευβοϊκό Κόλπο, από την Jasper Αιολική επίσης για δύο, ισχύος 220 MW και 275 MW

Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος προκειμένου να ξεμπλοκάρουν επενδύσεις συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Tο υπουργείο φέρεται να έχει ήδη έτοιμη τροπολογία η οποία θα αντικαταστήσει το άρθρο για τα υπεράκτια αιολικά στον νόμο 3851/2010. Πρόκειται για πλήρη αλλαγή της στρατηγικής που επέβαλε με τον προηγούμενο νόμο της Tίνας Mπιρμπίλη, παρά τις αντιδράσεις που διατυπώθηκαν τότε από τους επενδυτές του κλάδου.

H νέα ρύθμιση που προωθεί το YΠEKA τώρα τους δικαιώνει. Να σημειώσουμε ότι ήταν έντονη η αντίδραση κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου. Συμφωνα με εκτιμήσεις τα επενδυτικά σχέδια για υπεράκτια πάρκα ξεπερνούν σε ισχύ τα 3 GW. Μεταξύ άλλων, αιτήσεις έχουν κατατεθεί από τον όμιλο της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ για δύο πάρκα, στο Θρακικό Πέλαγος και στον Ευβοϊκό Κόλπο, από την Jasper Αιολική επίσης για δύο, ισχύος 220 MW και 275 MW, βόρεια της Κέρκυρας και κοντά στους Οθωνούς, από τον όμιλο Κοπελούζου για 216 MW, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, από τη City Electric Α.Ε. (RF Energy) για 500 MW στη Λέσβο, από τη Venergia Ενεργειακή Α.Ε., για 96 MW, στη θαλάσσια περιοχή των Διαποντίων Νήσων, καθώς και από την εταιρεία «Νησιώτικος Ανεμος Α.Ε.», για 350 MW, στο ΒΔ τμήμα της Κω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...