Η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη στην παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου στον κόσμο κατέχοντας το 20% της παγκόσμιας παραγωγής, και οι οικονομικοί αναλυτές της χώρας εκτιμούν ότι αυτό είναι ένα από τα προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν την ταραγμένη οικονομία αυτής της μεσογειακής χώρας.
Αν και δεν είναι ένα προϊόν υψηλής τεχνολογίας ή μεγάλης καινοτομίας, εντούτοις το ελαιόλαδο είναι ένα αγαθό που αναζητά ευκαιρίες
....για να βελτιώσει το μερίδιο που του αντιστοιχεί στην αγορά.
....για να βελτιώσει το μερίδιο που του αντιστοιχεί στην αγορά.
Ο σκοπός των Ελλήνων παραγωγών σήμερα είναι να εμφανίσουν το προϊόν τους πιο σοβαρά στις αγορές του εξωτερικού σε μια εποχή που η Ελλάδα αναζητά ένα νέο οικονομικό μοντέλο.
Προς το παρόν οι καλλιεργητές αναζητούν άνοιγμα αγοράς στις ΗΠΑ, στην Δυτική Ευρώπη, την Αυστραλία και την Κίνα, σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.
Στην Αυστραλία
Η ελληνική εταιρεία της Κρήτης Creta Farms αυτή τη στιγμή προσπαθεί να ενισχύσει την επιρροή της προς την αυστραλιανή αγορά, με ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνική κοινότητα, η οποία αριθμοί πολλά μέλη στην μακρινή ήπειρο.
«Η Αυστραλία η οποία είναι έκτη σε γεωγραφικούς όρους, αποτελεί μια πραγματική πρόκληση για την Creta Farms, δεδομένου ότι ο πληθυσμός είναι περίπου 30 εκατομμύρια και η ελληνική κοινότητα είναι πολύ ισχυρή.
Υπάρχει μια ταχεία αύξηση του ελαιολάδου τα δύο τελευταία χρόνια που έφτασε το 20%», δήλωσε ο πρόεδρος της Creta Farms Μανώλης Δαρμαζάκη, στο περιοδικό Wick Marketing.
Στις ΗΠΑ
Εκτός από την Αυστραλία, η αγορά των ΗΠΑ αποτελεί επίσης μια στοχευμένη επέκταση των εξαγωγών ελληνικού ελαιολάδου. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσπαθεί να συνάψει συμβάσεις για ειδική εταιρική σχέση με το Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων και της Επιτροπής για την οικονομική και εμπορική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Μάλιστα, ξεκίνησε μια εκστρατεία για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων με ανάλογο διαφημιστικό υλικό.
Στην Κίνα
Οι έλληνες ελαιοπαραγωγοί επιδιώκουν να επεκτείνουν την παρουσία τους στην κινεζική αγορά, η οποία τα τελευταία χρόνια δείχνει αυξημένο ενδιαφέρον για αυτό το μεσογειακό προϊόν.
Αυτή τη στιγμή οι τρεις μεγάλοι εισαγωγείς ελαιολάδου στην Κίνα είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα καθώς εταιρείες των χωρών αυτών καλύπτουν το 90% των εισαγωγών των πρώτων υλών στη χώρα.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, οι εισαγωγές ελαιολάδου στην Κίνα κατά την περίοδο 2009-10 αυξήθηκαν κατά 60%.
Πάνω από 20.500 τόνους εισήχθησαν στην Κίνα, το 90% των οποίων προέρχεται από τις χώρες της ΕΕ, δηλαδή από την Ισπανία 42%, Ιταλία 39%, Ελλάδα 7% και Πορτογαλία 1%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου