Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Τα χλωρά μαζί με τα ξερά



Ξεκινά από Σεπτέμβριο του 2012, όπως όλα δείχνουν, η λειτουργία 5 αγροτικών Λυκείων, σε αντίστοιχες περιφέρειες της χώρας, που θα έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν εμπράκτως τα τοπικά τους προϊόντα. Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις προέρχονται από τους κτηνοτρόφους. Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων μπαίνουν στο ίδιο «τσουβάλι»
....και πετυχημένα αγροτικά ινστιτούτα και οργανισμοί και διάσπαρτες αποψιλωμένες δομές κι εγκαταλειμμένοι γεωργικοί σταθμοί.


Τέσσερις σε έναν

Το νομοσχέδιο, για συγχωνεύσεις των τεσσάρων οργανισμών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΘΙΑΓΕ, ΟΠΕΓΕΠ, ΟΓΕΕΚΑ - ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΛΟΓΑΚ) σ' έναν ενιαίο Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό (ΕΓΟ) «ΔΗΜΗΤΡΑ», συζητήθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο για πρώτη φορά, ενώ επίκεινται τουλάχιστον μετακινήσεις εργαζομένων, στους οργανισμούς που συγχωνεύονται.

Προς το παρόν δεν τίθεται θέμα απολύσεων, αφού ήδη, όπως έχει παραδεχτεί κι ο αρμόδιος υπουργός, υπάρχει έλλειψη προσωπικού.

Διαμαρτυρίες υπάρχουν από πλευράς ερευνητών και προσωπικού του ΕΘΙΑΓΕ, αλλά οι μεγαλύτερες αντιδράσεις προέρχονται απ' όλους τους κτηνοτρόφους, που ζητούν να μη συγχωνευθεί ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ).

Για την άμεση σύσταση του οργανισμού, ο Κ. Σκανδαλίδης παρουσίασε σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα υπογραφεί κι από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Αμέσως μετά τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ανακοινώθηκε πως θα οριστεί προσωρινό διοικητικό συμβούλιο και θα μεταφερθεί όλο το προσωπικό των συγχωνευόμενων φορέων στο νέο φορέα.

Ετσι, ορισμένα από τα αγροτικά ερευνητικά ινστιτούτα, που ήταν τελείως αποψιλωμένα από προσωπικό, και λόγω μακροχρόνιας υποχρηματοδότησης και εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων, κλείνουν. Πάνω από 10 χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει να προσληφθεί ερευνητής ανθοκομίας στο ινστιτούτο Αμπέλου, Ανθοκομίας και Λαχανοκομίας Ηρακλείου και η ειδικότητα αυτή είναι σαν να μην υπάρχει. Η ερευνητική μονάδα για τον πολλαπλασιασμό των κάπρων ήταν άγνωστη ακόμη και στους ίδιους τους χοιροτρόφους, οι οποίοι αγοράζουν χοίρους για αναπαραγωγή από το εξωτερικό. Επίσης, καλώς συγχωνεύονται ινστιτούτα, που είχαν ίδιες θεματικές ενότητες.

Από 52 μένουν 11

Ομως, καταργούνται και πετυχημένα ινστιτούτα (Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, Ιχθυοκαλλιεργειών Καβάλας κ.ά.). Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν ότι τα αγροτικά ινστιτούτα δημιουργήθηκαν σε περιοχές με διαφορετικά μικροκλίματα, ιδιαιτερότητες εδαφών και νερού.

Από 52 ερευνητικές μονάδες και γεωργικούς σταθμούς πολυδιασπασμένους πανελλαδικά, παραμένουν ή δημιουργούνται 11 θεματικά ινστιτούτα εφαρμοσμένης αγροτικής έρευνας σε: Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Τρίπολη, Λαμία, Λάρισα, Πάτρα, Ιωάννινα, Κοζάνη, Κομοτηνή, Ηράκλειο. Καθένα αναλαμβάνει δυο τομείς αγροτικής έρευνας και λειτουργεί από ένα εργαστήριο.

Εξάλλου, από Σεπτέμβριο του 2012, θα λειτουργήσουν αγροτικά Λύκεια τριετούς φοίτησης: Γαλακτοκομίας - Τυροκομίας (Ιωάννινα), Αγροτικών Μηχανημάτων - Ζωοτεχνίας (Λάρισα), Επιχειρηματικής Γεωργίας, Αγροτικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας - Πρότυπη Γεωργική Σχολή «Ανδρέας Συγγρός» (Αθήνα), Αμπελουργίας, Οινοτεχνίας και Οινοτουρισμού (Νεμέα Κορινθίας), Μεσογειακών και Υποτροπικών Καλλιεργειών και Θερμοκηπίων (Μεσσαρά Ηρακλείου Κρήτης). Δίνεται η δυνατότητα σε κάθε Περιφέρεια με προεδρικό διάταγμα να έχει 1 δημόσιο αγροτικό τεχνολογικό Λύκειο. Ξεχωριστή πρόβλεψη θα έπρεπε να υπάρξει όμως για τις νησιωτικές περιφέρειες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...