Το θέμα του νερού και της διαχείρισης του, ανοίγει για όλους τους Δήμους, με τον "εφαρμοστικό" νόμο. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εκποιήσει το ποσοστό που κατέχει στην Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ). Υποψήφιος αγοραστής είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η γαλλική εταιρεία, Suez. Κύριος ανταγωνιστής της στον χώρο της ταχύτατα αναπτυσσόμενης "βιομηχανίας νερού" είναι
.....η επίσης γαλλική Vivendi και η αμερικανική Bechtel, ενώ στο παιχνίδι έχουν μπει τα τελευταία χρόνια και μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων και αναψυκτικών όπως η Nestle, η Danone, η Coca Cola και η PepsiCo.
Το ακόλουθο άρθρο....
είναι μιας συντηρητικής γερμανικής εφημερίδας ( WELT ). Και περιγράφει ένα πολύ ενδιαφέρον γεγονός για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, καθώς οι αντίστοιχοι του Βερολίνου κατάφεραν τον Φεβρουάριο του 2011 μετά από αγώνες να κερδίσουν μια σημαντική απόφαση από τον Δήμο Βερολίνου για να εξαγοράσει την ιδιωτικοποιημένη εδώ και 12 χρόνια εταίρα ύδρευσης νερού.
Χαρακτηριστικό της ιστορίας της ιδιωτικοποίησης του νερού του Βερολίνου που ενδιαφέρει και τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ, είναι το γεγονός ότι από τα πρώτα πράγματα που έγιναν από την ιδιωτικοποίηση τότε ήταν πολλοί εργαζόμενοι των BWB να απολυθούν ( βερολινέζικη ΕΥΑΘ ).
Με ξεκάθαρη πλειοψηφία οι κάτοικοι του Βερολίνου ψήφισαν ότι απαιτούν να ανοιχτούν τα κρυφά συμβόλαια σχετικά με το νερό της εταιρίας που διαχειρίζεται την ύδρευση στο Βερολίνο.
Στον καυγά σχετικά με την δημοσιοποίηση ή όχι των συμβολαίων για την μερική ιδιωτικοποίηση της εταιρίας ύδρευσης του Βερολίνου (BWB), η κόκκινο-κόκκινη (SPD-LINKE) κυβέρνηση συνασπισμού του Βερολίνου υπέστη μια σοβαρή ήττα.
Όπως ενημέρωσε η κυρία Ροκμάνς 665.713 κάτοικοι του Βερολίνου ψήφισαν υπέρ την δημοσιοποίηση των συμβολαίων. Νούμερο που αντιστοιχεί το 98,2 % των συμμετεχόντων. Απαιτούνταν 616.571 ψήφους υπέρ από τους περίπου 2,4 εκατομμύρια Βερολινέζους. Η συμμετοχή έφτασε στο 27,5 %.
Η δημόσια επιχείρηση (το Βερολίνο αποτελεί ταυτόχρονα κρατίδιο και η επιχείρηση άνηκε τότε στο κρατίδιο ) πουλήθηκε μερικώς το 1999 από την τότε κυβέρνηση συνασπισμού των σοσιαλδημοκρατών (SPD) και συντηρητικών (CDU). 49,9 % των μετοχών αγοράστηκαν από τους επιχειρήσεις RWE (εταιρία που έχει τους περισσότερους πυρηνικούς αντιδραστήρες στη Γερμανία. Ενδιαφέρεται τώρα για την αγορά της ελληνικής ΔΕΗ, ) και Veolia. Από τότε η τιμή του νερού αυξανόταν συνεχώς. Όπως λέει η πρωτοβουλία πολιτών που ξεκίνησε το δημοψήφισμα, η τιμή του νερού αυξήθηκε από το 2001 κατά 35 % και αποτελεί τώρα μια από τις υψηλότερες τιμές για το νερό στις γερμανικές πόλεις.
Σε δήλωση του, ο Δήμαρχος της πόλης Βόβεραιτ υπογράμμισε, ότι το αποτέλεσμα υποστηρίζει την κυβέρνηση που στοχεύει την επαναγορά των κάποτε ιδιωτικοποιημένων μετοχών των BWB.
Ο υπουργός οικονομικών και πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου των BWB Harald Wolf (LINKE) δήλωσε, ότι το βασικό που απαίτησε το δημοψήφισμα, δηλαδή η δημοσιοποίηση των συμβολαίων εξαγοράς, εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση από το Νοέμβρη του 2010. Από τότε όλα τα συμβόλαια μπορούν να διαβαστούν στο ιντερνετ. Οι δημοσιοποίηση των συνολικά 700 σελίδων πραγματοποιήθηκε υπό την πίεση του δημοψηφίσματος. Η πρωτοβουλία πολιτών υποστηρίζει, ότι και τώρα υπάρχουν και άλλα κρυφά έγγραφα που δεν δημοσιεύθηκαν μέχρι στιγμής. (Για να καταλάβετε καλύτερα: η ΛΙΝΚΕ αντιστοιχεί με το ΣΥΝ, ο μεταφραστής )
Ο εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας, Θωμάς Ρούντεκ δήλωσε ότι "ήρθε η στιγμή να πάρουν στα σοβαρά την βούληση του λαού".
Ο Βολφ (LINKE) υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θέλει να χαμηλώσει τις τιμές του νερού. Γι 'αυτό το λόγο είναι αισιόδοξος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την επαναγορά των μετοχών με την RWE και για την αλλαγή των συμβολαίων με την Veolia.
Ήταν το πρώτο πετυχημένο δημοψήφισμα στο Βερολίνο.
Επιμέλεια-μετάφραση: Ralf Dreis - Γεωργιλάς Αθανάσιος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου