Δημόσιο διάλογο με θέμα «Μετάβαση σε μια πράσινη Ελλάδα [2010-2020]» άνοιξε το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία περιβάλλοντος και πολιτισμού...
...(ΕΛΕΤ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης του Παντείου Πανεπιστημίου (ΕΚΕΠΕΚ).
Ο διάλογος, που θα διαρκέσει πολλούς μήνες, διεξάγεται ηλεκτρονικά στη ιστοσελίδα http://www.diavouleusi.eliamep.gr/ όπου υπάρχει δυνατότητα ανάρτησης σχολίων από κάθε ενδιαφερόμενο. Για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελλάδας «πέρα από πολιτικά συνθήματα και συμβολικές αναφορές», όπως επισημαίνει το ΕΛΙΑΜΕΠ, θα συζητήσουν πανεπιστημιακοί, εμπειρογνώμονες, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και του επιχειρηματικού κλάδου με ειδική γνώση στις πολιτικές της πράσινης ανάπτυξης.
Ο δημόσιος διάλογος αρθρώνεται σε τρεις άξονες, εξηγεί το ΕΛΙΑΜΕΠ, τον οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό. Όπως επισημαίνει το Ίδρυμα, η Ελλάδα «δεν έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει τη μετεξέλιξη της μεταβιομηχανικής οικονομίας στην πράσινη οικονομία της αειφορίας» Για την επίτευξη ικανοποιητικής παραγωγικότητας και οικονομικής αποδοτικότητας με την ενεργή συμμετοχή των κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων είναι αναγκαίος ο σχεδιασμός μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης στρατηγικής, επισημαίνει το Ίδρυμα και προσθέτει ότι η Ελλάδα «καλείται να σχεδιάσει προσεκτικά την μετάβαση στο μοντέλο της αειφόρου ανάπτυξης και να επιλέξει με σοβαρότητα τους τομείς που μπορούν να την οδηγήσουν εκεί με βάση το τρίπτυχο προώθηση επιλεκτικής ανταγωνιστικότητας, καινοτομία, εξοικονόμηση πόρων».
Σε αυτό το πλαίσιο και με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, οι συμμετέχοντες στο διάλογο καλούνται να υποβάλλουν ουσιαστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις πολιτικής στους τομείς της ενέργειας, της πρωτογενούς παραγωγής, της επιχειρηματικότητας, της οικιστικής πολιτικής, της πολιτικής μεταφορών και της πολιτικής διαχείρισης των δασικών και υδάτινων πόρων.
Κύριος σκοπός της πρωτοβουλίας του ΕΛΙΑΜΕΠ είναι αφενός η γόνιμη παράθεση και ανταλλαγή θέσεων πάνω στα εξειδικευμένα ζητήματα της πράσινης ανάπτυξης, αφετέρου η ανάδειξη εύχρηστων και αποτελεσματικών εργαλείων για την υλοποίησή συγκεκριμένων προτάσεων πολιτικής. Επισημαίνει τέλος το ΕΛΙΑΜΕΠ οι προτεινόμενες πολιτικές και τεχνολογικές προτεραιότητες για την Ελλάδα «θα κωδικοποιηθούν σε μια Συνθετική Έκθεση με τη μορφή ενός Πρωτότυπου και Χρηστικού Οδηγού για την εφαρμογή πράσινων πολιτικών».
Με βάση το σύνολο των προτάσεων που θα κατατεθούν, η επιστημονική επιτροπή που έχει συσταθεί θα επιδιώξει να συγκεντρώσει τις προτεινόμενες πολιτικές και τεχνολογικές προτεραιότητες για την Ελλάδα και να κωδικοποιήσει τους βασικούς τρόπους υλοποίησης τους σε μια Έκθεση. Η Εκθεση θα αποσταλεί στους καθ’ύλη αρμόδιους και άμεσα εμπλεκόμενους φορείς στοχεύοντας :
(1) να συμβάλλει στο χτίσιμο ενός μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού,
(2) να διευκολύνει το διοικητικό συντονισμό και τις δια-θεσμικές συνεργασίες και
(3) να προτείνει νέα, εύχρηστα και αποτελεσματικά εργαλεία πολιτικής.
Θα οργανωθεί και μια υποστηρικτική εκδήλωση για την παρουσίαση των βασικών πορισμάτων.
www.eliamep.gr/eliamepnews/important/dimosios-dialogos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου