Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

'Eρευνες χωροθέτησης των αιολικών πάρκων από τη Κομισιόν


Ζητήματα στρατηγικής προσέγγισης αναφορικά με την επιλογή εγκατάστασης των αιολικών πάρκων στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον επίτροπο Περιβάλλοντος, κ. Γιάνες Ποτόσνικ στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας υπογραμμίζεται η σημασία της καταλληλότητας της θέσης, του σχεδιασμού και της λειτουργίας των αιολικών πάρκων, θέτοντας ως κύριο στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων που θα έχουν στη βιοποικιλότητα, αλλά και η επίτευξη των στόχων προστασίας του δικτύου Natura 2000.


Ο Επίτροπος καλεί τις ελληνικές αρμόδιες αρχές να εξασφαλίσουν ότι οι αντίστοιχες αιτήσεις και άδειες των έργων συμμορφώνονται πλήρως με τις σχετικές διατάξεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ε.Ε.

Ολα αυτα μετά την παρέμβαση του ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή


ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεχτεί την ανάγκη «στρατηγικού σχεδιασμού», καθώς και εκπόνησης «αναλύσεων ευαισθησίας» ανά περιοχή πριν τη χωροθέτηση αιολικών πάρκων σε περιοχές Natura 2000, επισημαίνει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος. Όπως τονίζει, στην Ελλάδα επιτρέπεται χωροθέτηση αιολικών πάρκων σε όλο το δίκτυο Natura 2000 (πλην των οικοτόπων προτεραιότητας) και στα μεταναστευτικά περάσματα των πουλιών.

Η ρύθμιση στηρίχτηκε σε ελλιπέστατη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, χωρίς πρωτογενή πληροφορία, ανάλυση ευαισθησίας ή δέουσα αξιολόγηση εναλλακτικών λύσεων. Παρά την καταρχήν θετική αύξηση του εθνικού στόχου από 18% σε 20% για το μερίδιο ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας το 2020, η Ελλάδα δεν διαθέτει ουσιαστική εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων ούτε ουσιαστικό χωροταξικό σχεδιασμό για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων που να διασφαλίζει πλήρη περιβαλλοντική προστασία.

Έτσι, παρά τα σοβαρά στοιχεία για κινδύνους περιβαλλοντικών βλαβών, οι αρχές εκδίδουν συχνότατα άδειες εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε ευαίσθητες περιοχές Natura 2000. Παράδειγμα αποτελούν δύο αιολικά πάρκα, ισχύος 14,45 MW και 7,2 MW, σε Ζ.Ε.Π. της Κρήτης με αποικίες του προστατευόμενου Όρνιου (Gyps fulvus) και η περιοχής «Σκύρος Όρος Κόχυλα», που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη στην Ελλάδα αποικία προστατευόμενου Μαυροπετρίτη (Falco eleonorae). Όπως επισημαίνει, στην Ελλάδα, μόνο στην Κρήτη διατηρούνται ακόμα τέτοιες υγιείς αποικίες (περίπου 150 ζευγάρια), ενώ υπάρχουν προβλέψεις θανάτωσης έως και 3 ατόμων κάθε έτος, με σοβαρότατες επιπτώσεις στην κατάσταση διατήρησης των τοπικών πληθυσμών του είδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...