Είναι πολύ εύκολο να διατυπώνει κανείς σκληρή κριτική για φορολογικά μέτρα που είναι από τη φύση τους δυσάρεστα για τους πολίτες. Δεν πρόκειται όμως περί αυτού. Πρόκειται για υπαρξιακά αναγκαίες σωστικές κινήσεις. Αυτό που χρειάζεται ο τόπος επειγόντως είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης προκειμένου αμέσως μετά να γίνουν όλες οι
αναγκαίες βελτιώσεις και να διαμορφωθεί η προοπτική την οποία αποζητά όλη η ελληνική κοινωνία. Είναι συνεπώς κρίμα να υπονομεύεται η συλλογική ψυχολογία της χώρας και να επικρατεί μια αίσθηση αδιεξόδου και αδικίας, χωρίς παράλληλα να αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη μιας ολοκληρωμένης αντιπρότασης που να είναι λιγότερο επώδυνη για τους πολίτες και ταυτόχρονα ασφαλής και όχι επικίνδυνη γι αυτούς και την εθνική οικονομία. Τις επόμενες μέρες στη Βουλή θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε όλες τις πικρές και σκληρές αλήθειες, έτσι ώστε ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη των επιλογών του», σημειώνει ο Ε. Βενιζέλος, ο οποίος παραδέχθηκε, πάντως, ότι τα μέτρα είναι και βαριά και άδικα σε πολλές περιπτώσεις.
Πέρα από το μπάχαλο με τις αποδείξεις, που τελικά μαζεύτηκε κακήν κακώς, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι την επόμενη χρονιά θα πρέπει ούτως ή άλλως να μαζέψουν περισσότερες αποδείξεις για χαμηλότερο αφορολόγητο και χωρίς να έχουν καν το μπόνους της μείωσης φόρου 10% για τις επιπλέον αποδείξεις που θα μαζέψουν. Αυτό είναι, βέβαια, το λιγότερο, καθώς όσο «σκαλίζει» κανείς τον Εφαρμοστικό, βρίσκει... μαργαριτάρια.
Ο Εφαρμοστικός φέρνει κατ' αρχήν βίαιες ανατροπές στο πλαίσιο των φοροαπαλλαγών, με αναδρομική ισχύ για τις δαπάνες που έγιναν από 1/1/2011, αφού οι εκπτώσεις από το εισόδημα γίνονται μείωση φόρου 20%, χωρίς να εξαιρούνται, μάλιστα, ούτε καν οι υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές των αυταπασχολούμενων! Στη περίπτωση, δε, που το εισόδημα υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ, η μείωση φόρου περιορίζεται στο 10%. Πλήρης είναι η ανατροπή ακόμα και για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας που είχαν συναφθεί πριν το 2003, αφού οι τόκοι δεν θα θεωρούνται πλέον έκπτωση από το εισόδημα αλλά θα μειώνουν τον φόρο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μισθωτού με εισόδημα 40.000 ευρώ, ο οποίος πλήρωσε για τόκους στεγαστικών δανείων 7.400 ευρώ. Ο αναλογών φόρος με βάση το ισχύον σύστημα, που προβλέπει έκπτωση από το εισόδημα του 100% των τόκων, εφόσον πρόκειται για δάνειο που είχε συναφθεί το 2002, διαμορφωνόταν στις 5.336 ευρώ, αλλά πλέον με την αλλαγή του πλαισίου που καθιστά τη δαπάνη των τόκων απλή μείωση φόρου, ο ίδιος φορολογούμενος θα επιβαρυνθεί με 6.520 ευρώ!
Σημαντικά αυξημένα είναι και τα νέα τεκμήρια, αφού η αύξηση φτάνει στο 37,5% για τα ακίνητα, στο 100% για τα Ι.Χ. έως το 60% για πισίνες και σκάφη αναψυχής. Και επειδή δεν πρέπει να έχει κανείς την εντύπωση ότι τα τεκμήρια αφορούν κάποιους... σκοτεινούς τύπους, αρκεί να αναφέρουμε ότι τα νέα τεκμήρια χρησιμοποιούνται ως βάση υπολογισμού για την έκτακτη εισφορά σε Ι.Χ. πάνω από 1.929 κ.ε. Έτσι ο ίδιος φορολογούμενος, αντί να πληρώσει εισφορά 280 ευρώ με βάση το παλιό τεκμήριο, θα πρέπει να πληρώσει 455 ευρώ!
Όσον αφορά, δε, στη κατανάλωση, εκτός του ότι αυξάνεται αιφνιδίως ο ΦΠΑ στο 23% για αναψυκτικά, χυμούς και ανθρακούχα νερά, καθώς και ο ΦΠΑ στο 23% για την εστίαση, αυξάνεται εντυπωσιακά ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης, μαζούτ, υγραέριο και μπαίνει για πρώτη φορά φόρος στο φυσικό αέριο, ενώ αυξάνεται και ο ελάχιστος φόρος στα τσιγάρα! Ειδικά όσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης, με βάση σχετική διάταξη, ο ΕΦΚ θα πρέπει έως το τέλος του 2013 να έχει φτάσει στο 80% του ΕΦΚ που θα ισχύει τότε στο πετρέλαιο κίνησης. Αν υποθέσουμε, λοιπόν, ότι παραμένει στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στα 412 ευρώ το χιλιόλιτρο, αυτό σημαίνει ότι ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης θα πρέπει να αυξηθεί κατά περίπου 33 λεπτά το λίτρο- συνυπολογίζοντας τον ΦΠΑ- μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Όσον αφορά στο εισόδημα, οι επιβαρύνσεις είναι πραγματικά μεγάλες , αφού η μείωση του αφορολογήτου προσθέτει βάρος 400 ευρώ για εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, με άμεση μάλιστα εφαρμογή καθώς θα ισχύσει για τις κρατήσεις φόρου από 1/7, ενώ προβλέπεται επίσης έκτακτη εισφορά για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, κεφαλικός φόρος στους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και κατάργηση του μπόνους της μείωσης φόρου κατά 10% για τις επιπλέον αποδείξεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου