Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Προτάσεις του Επιμελητηρίου Ευβοίας για την αναθεώρηση και τον Εκσυχρονισμό της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας.



Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Στο πλαίσιο της επικείμενης αναθεώρησης και του εκσυγχρονισμού της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας, με την παρούσα, σας θέτουμε τις ακόλουθες προτάσεις μας.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΗΣ ΚΕΕΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων το κορυφαίο Όργανο του Επιμελητηριακού Θεσμού, επιβάλλεται να ενισχυθεί, εις τρόπο τέτοιο που θα αναβαθμίσει τον θεσμό των Επιμελητηρίων, ο οποίος συνεχώς υποβαθμίζεται. Τα Επιμελητήρια και κυρίως η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων που είναι το ανώτατο όργανο μας θα πρέπει να συμμετέχουν και στον κοινωνικό διάλογο, να είναι οι κοινωνικοί εταίροι και να αποτελούν, αξιόπιστους συνομιλητές της κάθε κυβέρνησης. Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων θα πρέπει να έχει ουσιαστικότερο ρόλο στα οικονομικά δρώμενα της χώρας, αποτελώντας σημαντικότατο σύμβουλο και συνομιλητή της πολιτείας ως ο κατ΄ εξοχήν αντιπροσωπευτικότερος εκπρόσωπος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας της αγοράς και του επιχειρείν. Επίσης για την δημοκρατικότερη λειτουργία της ΚΕΕΕ, αλλά και για την ουσιαστικότερη και πιο αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των Επιμελητηρίων σε αυτή, θα πρέπει να ψηφίζουν για τις αποφάσεις της όλα τα μέλη των ΔΣ των Επιμελητηρίων της χώρας και όχι μόνο οι πρόεδροι και οι εκπρόσωποί τους.



Γενικότερα τα Επιμελητήρια θα πρέπει να συμμετέχουν σε κάθε κέντρο απόφασης που έχει σχέση με το οικονομικό γίγνεσθαι. Και όχι μόνο να συμμετέχουν, αλλά να έχουν και ρόλο πρωταγωνιστικό.

Τα Επιμελητήρια θα πρέπει να γίνουν Ενδιάμεσοι Φορείς Διαχείρισης Κοινοτικών Κονδυλίων. Να γίνουν οι Ενδιάμεσοι Φορείς Διαχείρισης των Κοινοτικών Κονδυλίων. Για το σκοπό αυτό να έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν ειδικούς συμβούλους.

Επίσης τα Επιμελητήρια θα πρέπει να συμμετέχουν σε ελεγκτικούς μηχανισμούς, ως κύριοι φυσικοί αποδέκτες του παλμού της αγοράς και του οικονομικού γίγνεσθαι.



ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ

Τα Επιμελητήρια ένας φορέας που δεν παίρνει καμία επιχορήγηση, που πληρώνει από δικούς του οικονομικούς πόρους, πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να στελεχώνουν την υπηρεσία τους, έτσι όπως το απαιτεί η σύγχρονη εποχή και το ύψος των περιστάσεων. Τα Επιμελητήρια έχουν ανάγκη από στελέχη που έχουν ιδιαίτερες γνώσεις, για να μπορέσουν πραγματικά να επιτελέσουν τον ρόλο τους, να είναι ο σύμβουλος του επιχειρηματία, όχι μόνο ενημερώνοντας τον, αλλά και συμβουλεύοντας τον. Η σημερινή εποχή επιβάλλει τον εξειδικευμένο σύμβουλο. Επίσης ως αυτοδύναμοι και αυτοτελείς οργανισμοί, που δεν επιβαρύνουν το κρατικό προϋπολογισμό, θα πρέπει να απενταχθούν από το καθεστώς που επιβλήθηκε στο δημόσιο φορέα και αφορά την δικλίδα στις πέντε αποχωρήσεις μία πρόσληψη.



ΔΙΟΚΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ

Η Διοικητική Επιτροπή από 5/μελής να γίνει 7/μελής. Οι νέες αρμοδιότητες που ήδη υπάρχουν ή αυτές που θα ‘ρθούνε επιβάλλουν να έχουμε καλύτερη στελέχωση στη Διοικητική Επιτροπή. Ο Πρόεδρος να εκλέγεται με τον γνωστό τρόπο. Ο Α’ Αντιπρόεδρος, να ασχολείται με θέματα ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας. Ο Β’ Αντιπρόεδρος να έχει υπό την ευθύνη του και την εποπτεία του το Γενικό Μητρώο. Ο Γ’ Αντιπρόεδρος να έχει στην αρμοδιότητα του το one shop stop, την υπηρεσία ίδρυσης των επιχειρήσεων. Και Δ΄ Αντιπρόεδρος να έχει στην αρμοδιότητά του και στην ευθύνη του το θέμα των αδειοδοτήσεων, αν και εφόσον η ενέργεια αυτή τεθεί υπό την εποπτεία των Επιμελητηρίων. Επίσης όπως ήδη ισχύει, ο Γενικός Γραμματέας και ο Οικονομικός Επόπτης.



ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Στις Επιμελητηριακές εκλογές να υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο, ανά τμήμα και να εκλέγονται όλοι με σταυρό προτίμησης. Αυτοί που θα εκλεγούν, να εκλέγουν τον Πρόεδρο, την Διοικητική Επιτροπή και τα υπόλοιπα Όργανα όπως προβλέπεται ή θα προβλέπει ο αναθεωρημένο νόμος. Επίσης σε αυτό το ενιαίο ψηφοδέλτιο θα μπορούν να συμμετέχουν χωριστά οι υποψήφιοι πρόεδροι και χωριστά οι υποψήφιοι σύμβουλοι. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν η διάσπαση του επιχειρηματικού κόσμου σε παρατάξεις, οι εντάσεις κατά την εκλογική διαδικασία και οι όποιες κομματικές παρεμβάσεις. Αντίθετα θα ενισχυθεί και θα συσπειρωθεί η επιμελητηριακή επιχειρηματική κοινότητα και ο σημαντικός ρόλος της. Θα μειωθεί το κόστος των εκλογών και θα αυξηθεί η ελεύθερη συμμετοχή των επιχειρηματιών στο δικαίωμα του εκλέγεσθαι χωρίς διαχωριστικές γραμμές. Το ενιαίο ψηφοδέλτιο θα ενδυναμώσει την Δημοκρατία και τους θεσμούς της και θα συνθέσει δημιουργικά και πλουραλιστικά τη συνοχή του Συμβουλίου. Με αυτό τον τρόπο τα Επιμελητήρια θα γίνουν πιο αξιόπιστοι συνομιλητές και πιο δημιουργικοί σύμβουλοι της εκάστωτε κυβέρνησης.

Η εκπροσώπηση των εταιρειών στην εκλογική διαδικασία να περιοριστεί στα άτομα εκείνα που απαρτίζουν το ΔΣ της εταιρείας.

Στον Επιμελητηριακό Νόμο να αναφέρεται επακριβώς ο τρόπος εκλογής των Μελών του Δ.Σ. και όχι να καθορίζεται κάθε φορά με Υπουργικές αποφάσεις. (Άρθρο 3γ).



ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ

Να διασφαλιστεί η έγκαιρη είσπραξη των συνδρομών των Επιμελητηρίων. Να υπάρξει Νομοθετική πράξη που να υποχρεώνει το μέλος μαζί με την κατάθεση της φορολογικής δήλωσης του να καταθέτει και το πιστοποιητικό επιμελητηριακής ενημερότητας του.



ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Στο πλαίσιο της συνεργασίας των Επιμελητηρίων με την Περιφέρεια, προτείνουμε να εκπροσωπούνται τα Επιμελητήρια της κάθε Περιφέρειας στο Περιφερειακό Όργανο, αναλογικά, ανάλογα δηλαδή με τα μέλη που έχει το κάθε Επιμελητήριο.



ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΜΗΤΡΩΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ

Να γίνει υποχρεωτική η εγγραφή των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, στα Επιμελητήρια, λόγω της τήρησης του Εμπορικού Μητρώου. (Άρθρο 1, παράγραφος 3). Επίσης εκτός από τα Ξενοδοχεία θα πρέπει να εγγράφονται και άλλα επαγγέλματα ή κάποια που κατά καιρούς και για διάφορους λόγους έχουν εξαιρεθεί, όπως είναι οι μεταφορείς.



ΙΔΡΥΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ

Ένα πολύ μεγάλο θέμα είναι οι επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα. Η πατρίδα μας έφτασε κάποια στιγμή να έχει οικονομική ανάπτυξη, διότι στη δεκαετία του ’80 ο πρωτογενής τομέας συμμετείχε με ποσοστό πάνω από 20% στο ΑΕΠ, για να φτάσει το 2003-2004 στο 8%, και το 2009 να είναι κοντά στο 3%. Είμαστε μία χώρα που έχουμε παρελθόν στον πρωτογενή τομέα και έχουμε φτάσει στο σημείο να εισάγουμε ακόμα και προϊόντα διατροφής που παραδοσιακά παρήγαγαν και οι επιχειρήσεις αλλά και οι ίδιες οι οικογένειές μας. Εάν θέλουμε να συνεχίσουμε σαν χώρα, πρέπει να ξαναστήσουμε τον πρωτογενή τομέα. Πρέπει να ξεκινήσουμε την παραγωγική διαδικασία από αυτά τα προϊόντα που καταναλώνουμε. Είναι απαραίτητο να γίνει αυτό που γίνεται και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, να συνδέσουμε τον πρωτογενή τομέα με τους άλλους κλάδους της οικονομικής ζωής του τόπου. Επομένως είναι αναγκαίο ο πρωτογενής τομέας να υπαχθεί στα Επιμελητήρια και να υποστηριχτεί από αυτά για να αποτελέσει και πάλι σημαντικό τομέα μιας βιώσιμης οικονομίας.



ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΠΡΟΣ ΓΣΒΕΕ ΚΑΙ ΕΣΕΕ

Η συνδρομή των Επιμελητηρίων προς την ΚΕΕΕ να ορίζεται στο 3% των εισπράξεων και στην ΓΣΒΕΕ και ΕΣΕΕ να γίνει 4% (από 8% που είναι σήμερα) και το υπόλοιπο 4% να πηγαίνει στα Α΄ΒΑΘΜΙΑ και Β΄ΒΑΘΜΙΑ ΟΡΓΑΝΑ (ΤΟΠΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ) απευθείας από τα Επιμελητήρια. (Άρθρο 4, παράγραφος 1).





ΕΔΙΚΟΤΕΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Να προστεθεί ότι ο Οικονομικός Επόπτης αναπληρώνεται από τον Γενικό Γραμματέα. (Άρθρο 3ε, παράγραφος 3).

Να προστεθεί γενική παρατήρηση ότι οι δαπάνες που προβλέπονται στην παράγραφο αυτή διενεργούνται κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, λόγω της αυτοτέλειας των Επιμελητηρίων. (Άρθρο 4, παράγραφος 5).



Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Στην σημερινή οικονομική συγκυρία είναι επιτακτική ανάγκη η στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, κατά συνέπεια γίνεται σημαντικότερο από ποτέ το έργο που επιτελούν το Επιμελητήρια για την ανάπτυξη της παραγωγικής διαδικασίας, την στήριξη και τόνωση της επιχειρηματικότητας, του εμπορίου, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών. Το Επιμελητήριο Εύβοιας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον Πρωτογενή Τομέα, ο οποίος πρέπει άμεσα να τονωθεί, να συνδεθεί με τον Δευτερογενή και Τριτογενή Τομέα, με τη χρήση νέων μεθόδων και τεχνολογιών, ούτως ώστε, να φθάσει κάποτε η κάθε μικρή ελληνική επιχείρηση στο σημείο να μπορεί μόνη της να παράγει, να τυποποιεί και να πουλάει τα προϊόντα της χωρίς να χρειάζεται μεταπράτες. Η Επιμελητηριακή Νομοθεσία πρέπει να εξυπηρετεί αυτά τα δεδομένα. Τα σύγχρονα δεδομένα της κοινωνίας και την οικονομίας. Να αναδεικνύει τον επιμελητηριακό θεσμό ως τον κυρίαρχο εκφραστή της επιχειρηματικότητας, πέρα από παραταξιακές λογικές, πέρα από διαχωριστικές γραμμές. Τα Επιμελητήρια με την πλήρη αυτοδυναμία τους και την ανάδειξη του πραγματικού ρόλου τους, μπορούν να επιτελέσουν το σημαντικό έργο τους.



Με Τιμή,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΙΜΩΣΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...