Καθώς φεύγουμε από την ιστορική περίοδο των καυσίμων με βάση τους υδρογονάνθρακες όλο και νέα project βγαίνουν στην επιφάνεια. Εν τω μεταξύ βρίσκουμε και νέους τρόπους να ‘επιβλέπουμε’ τη μόλυνση…
Μια προσπάθεια είναι αυτή που βλέπετε, των κυριών Mario Caceres και Cristian Canonico των Influx Studio στο Παρίσι. Η εταιρία μαζί με την SHIFTboston, σκέφτεται να ετοιμάζει ένα δάσος κατασκευασμένο από ανθρώπους που θα περιλαμβάνει τα ‘Treepods’. Αυτά είναι ειδικά ‘δέντρα’
που θα τοποθετηθούν στη Βοστόνη και κινούνται με κινητική και ηλιακή ενέργεια.
που θα τοποθετηθούν στη Βοστόνη και κινούνται με κινητική και ηλιακή ενέργεια.
Η SHIFTboston είναι μια πρωτοβουλία που εστιάζει σε νέες, συναρπαστικές ιδέες που μπορούν να μετατρέψουν τη Βοστόνη σε μια “…πιο δυναμική πτήση”. Ελπίζουν να βοηθήσουν τη Βοστόνη να μειώσει το διοξείδιο του άνθρακα που παράγει οι Caceres και Canonico από το Influx Studio και έχουν σκεφτεί κάτι που περιγράφεται ως… ‘μηχάνημα που ξύνει το CΟ2′ από την ατμόσφαιρα. Τα Treepods, λέγεται πως “ενσωματώνουν την τεχνητή ενίσχυση της δυνατότητας των δέντρων να καθαρίζουν την ατμόσφαιρα.”
Η διαδικασία ‘αφαίρεσης’ – κάτι σαν… απολέπιση ! – του διοξειδίου του άνθρακα με τα Treepods βασίζεται σε τεχνολογία που ανέπτυξε ο κύριος Klaus Lackner, διευθυντής του Lenfest Center για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο του Columbia.
Η έμπνευση; Η κόρη του!
Είτε το πιστεύετε, είτε όχι η έμπνευση για τον επιστήμονα ήταν μια εργασία της κόρης του στο γυμνάσιο που βραβεύτηκε! Το δημιούργημα της μικρής κατάφερε να εξάγει διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα με τη χρήση μιας αντλίας από ενυδρείο και μιας μπαταρίας. Ο επιστήμονας στη συνέχεια δημιούργησε αυτό το μηχανικό ‘δέντρο αυτοκαθαρισμού’ που λειτουργεί όπως ένα ζωντανό δέντρο.
Το Influx Studio λέει πως μια eco-φιλική, αλκαλική ρητίνη μέσα στα Treepods αντιδρά με τον αέρα γύρω του και ‘αφαιρεί’΄το διοξείδιο του άνθρακα. Το δέντρο καθαρισμού ‘αφήνει’ ύστερα τον καθαρό αέρα να συνεχίσει στον αέρα της πόλης…
Τα δε ίδια τα Treepods θα κατασκευάζονται από ανακυκλωμένα και επαναχρησιμοποιούμενα πλαστικά όπως το polyethylene terephthalate (PET) που συνήθως έχουμε στα μπουκάλια νερού και θα είναι σπονδυλωτή.
Το αν τα Treepods όντως θα ‘φυτευτούν’ στην περιοχή της Βοστόνης μένει να το δούμε αλλά είναι ένα πολύ ενδιαφέρον σχέδιο…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου