Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Φόρο- καταιγίδα στις αντικειµενικές αξίες των ακινήτων


Απόφαση - πρόκριµα για τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών εκτιµάται σύµφωνα µε παράγοντες της αγοράς ότι αποτελεί η άνοδος έως 60% των τιµών ζώνης στην Κοινότητα Ψυχικού, του ∆ήµου Φιλοθέης - Ψυχικού, που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονοµικών.
Στην ουσία η απόφαση αυτή εξισώνει τις αντικειµενικές µε τις αγοραίες, µε την τιµή στην πιο ακριβή ζώνη του Ψυχικού να αυξάνεται πλέον στα 10.000 ευρώ (έναντι των 6.250 ευρώ που ισχύουν σήµερα), όταν οι υψηλότερες εµπορικές τιµές στη
συγκεκριµένη περιοχή κυµαίνονται σε αυτά τα επίπεδα.
Στελέχη της κτηματαγοράς εκτιµούν ότι η περίπτωση του Ψυχικού δείχνει και τις προθέσεις του οικονοµικού επιτελείου της κυβέρνησης για προσαρµογή σε πλήθος περιοχών σε όλη την Ελλάδα των αντικειµενικών τιµών στα επίπεδα των αγοραίων.

Φόροι μεταβίβασεις, γονικών παροχών, δωρεών
 Το γεγονός αυτό τοποθετείται στο δεύτερο εξάµηνο του έτους και αναµένεται να συµπαρασύρει προς τα πάνω το σύνολο των φόρων (για µεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές, τα έξοδα για συµβολαιογράφους, δικηγόρους) προκαλώντας µεγάλες επιβαρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Άλλωστε το υπουργείο Οικονοµικών έχει ήδη προαναγγείλει ότι σκοπός των νέων επερχόµενων αυξήσεων θα είναι η προσαρµογή τους στα επίπεδα των αγοραίων. Κάτι τέ τοιο πάντως αναµένεται να αποτελέσει ακόµη ένα πλήγµα στην κτηµαταγορά που βρίσκεται σε ύφεση.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας
Κατά το υπουργείο Οικονοµικών, ο λόγος που επέβαλε την αύξηση των αντικειµενικών αξιών στο Ψυχικό, είναι το γεγονός ότι το Συµβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε πέρυσι την παλαιότερη απόφαση του 2007 για τη Β’ ζώνη της περιοχής (πρόκειται για την τελευταία αύξηση που πήραν οι αντικειµενικές) κατόπιν προσφυγής των κατοίκων µε το επιχείρηµα ότι οι τιµές είναι υψηλές. Ως αποτέλεσµα, οι τιµές για τη Β’ ζώνη επανήλθαν στα επίπεδα που είχαν οριστεί το 2005, όταν για όλες τις υπόλοιπες ζώνες συνέχισαν να ισχύουν εκείνες που καθορίστηκαν το 2007.
Ετσι, το υπουργείο, µε επιχείρηµα ότι οι τιµές στις ζώνες ενός Δήµου πρέπει να προκύπτουν όλες µε βάση τα ίδια στοιχεία, τις αναπροσάρµοσε συνολικά στο Ψυχικό, λαµβάνοντας υπόψη του τα σηµερινά δεδοµένα της αγοράς.
Σύµφωνα µε αυτά, η τιµή της Α’ ζώνης αυξάνεται από τα 6.250 ευρώ στα 10.000 ευρώ (60%), της Β’ ζώνης από τα 5.150 ευρώ στα 8.000 ευρώ (55%), της Γ’ και ∆’ ζώνης από τα 4.700 ευρώ στα 6.000 ευρώ (28%), της Ε’ ζώνης από τα 3.650 ευρώ στα 4.500 ευρώ (24%), της ΣΤ’ ζώνης από τα 4.300 ευρώ στα 5.500 ευρώ (28%) και της Ζ’ ζώνης από τα 3.250 ευρώ στα 4.500 ευρώ (38%). Σηµειωτέον, ότι τα 10.000 ευρώ είναι πλέον µακράν η υψηλότερη αντικειµενική τιµή πανελλαδικά, µε δεύτερη αυτήν της Βουλιαγµένης (8.800 ευρώ/ τ.µ.) και τρίτη εκείνη στην Ηρώδου Αττικού µε 8.500 ευρώ

Συγκεντρώνουν στοιχεία
Οι νέες αντικειµενικές αναµένεται να είναι έτοιµες µέσα την άνοιξη, ώστε να τεθούν σε εφαρµογή από το β’ εξάµηνο του 2011 όπως έχει προαναγγείλει το υπουργείο. Ηδη, οι αρµόδιες επιτροπές συγκεντρώνουν τα σχετικά στοιχεία από µεσιτικά γραφεία για τις τιµές αγοραπωλησίας σε κατοικίες, καταστήµατα και γραφεία όλης της χώρας, µε στόχο να δηµιουργηθεί στην ουσία µια «τράπεζα τιµών», όπου θα προστρέχουν συµβολαιογράφοι και εφοριακοί κατά τη µεταβίβαση ενός ακινήτου, για τον υπολογισµό του φόρου µεταβίβασης, των φόρων δωρεάς, γονικής παροχής, και κληρονοµιάς.
Σύµφωνα µε παράγοντες του υπουργείου, η αύξηση των αντικειµενικών θα συνοδευτεί και από αύξηση των αφορολογήτων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Το όφελος από την αύξηση αυτή όµως θα είναι περιορισµένο σε σχέση µε τις επιβαρύνσεις.

Τι λέει η απόφαση του ΣΤΕ
Το σκεπτικό του Ανωτάτου ∆ικαστηρίου ήταν ότι η επίµαχη απόφασητου υπουργείου Οικονοµικών, το 2007, δεν εκδόθηκε κατόπιν εκτίµησης συγκεκριµένων στοιχείων, που να ανταποκρίνονται χρονικά στον καθορισµό τιµών, αλλά αντιθέτως στηρίχθηκε σε στοιχεία του έτους 2005, τα οποία δεν έδιναν την εικόνα της πραγµατικής αξίας στην περιοχή, καθώς οι τιµές έκτοτεείχαν αυξηθεί περαιτέρω. Το ΣΤΕ δηλαδή ακύρωσε την υπουργική απόφαση,µε αποτέλεσµα για τη Β’ ζώνη να επανέλθουν σε ισχύ οι τιµές που είχαν οριστεί το 2005, βασιζόµενες σε παλαιότερα στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...