Είναι σαφές από τις συστάσεις των ειδικών ότι το κόκκινο κρέας, δηλαδή το βόειο κρέας, το αρνί και το χοιρινό, παίζει το δικό του σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά
Το κόκκινο κρέας είναι φυσικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, που σημαίνει ότι προσφέρει σημαντική ποσότητα βιταμινών και μετάλλων. Το κρέας έχει υψηλή
περιεκτικότητα επίσης σε νερό, κάτι που το βοηθάει να περιέχει λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα.
Οι βιταμίνες Β, η θειαμίνη και η ριβοφλαβίνη, που περιέχονται στο κρέας ενισχύουν την υγεία του δέρματος και βοηθούν στην απελευθέρωση ενέργειας από διαιτητικούς υδατάνθρακες. Η νιασίνη είναι επίσης σημαντική για την απελευθέρωση της ενέργειας και κάνει καλό στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Η βιταμίνη Β6 είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού και βοηθάει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Η βιταμίνη Β12 είναι ένα δομικό στοιχείο για τα ερυθρά αιμοσφαίρια και το DNA μέσα στα κύτταρα μας. Ο φώσφορος σε συνδυασμό με το ασβέστιο και τη βιταμίνη D, ενισχύει την αντοχή των οστών, ενώ ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για την φυσιολογική επούλωση των τραυμάτων και την αποκατάσταση των μυών.
Τι γίνεται με τα λιπαρά
Όλοι έχουμε ανάγκη από λίγο λίπος στη διατροφή για να μας τροφοδοτεί με ενέργεια, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, που δεν παράγονται από τον οργανισμό, και να βοηθάει το σώμα μας να απορροφήσει ορισμένες βιταμίνες. Ωστόσο είναι σημαντικό να μην προσλαμβάνουμε υπερβολικές ποσότητες λίπους από τη διατροφή μας, έτσι λοιπόν θα πρέπει να προσπαθήσουμε να επιλέγουμε τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά.
Το λίπος αποτελείται από κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα είναι συνήθως στερεά σε θερμοκρασία δωματίου και γενικά προέρχονται από ζωικές πηγές. Τα υψηλά επίπεδα του κορεσμένου λίπους στη διατροφή μπορεί να ανεβάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και έτσι να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Διαφορετικές ομάδες τροφίμων παρέχουν διαφορετικές ποσότητες ολικού και κορεσμένου λίπους στη διατροφή, έτσι είναι σημαντικό να επιλέγουμε μια ισορροπημένη διατροφή, η οποία δεν είναι πολύ υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά.
Η περιεκτικότητα σε λιπαρά του άπαχου κόκκινου κρέατος έχει μειωθεί σημαντικά κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Η αλλαγή των μεθόδων εκτροφής και των τεχνικών των κρεοπωλείων σημαίνει ότι πλέον το άπαχο βοδινό κρέας περιέχει μόλις 5% λίπος, το άπαχο χοιρινό 4% λιπαρά και το άπαχο αρνάκι 8% λιπαρά.
Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα μπορεί να είναι καλά για την υγεία σας. Μπορούν να χωριστούν σε δύο ομάδες, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Υπάρχουν δύο οικογένειες πολυακόρεστων λιπαρών οξέων: τα ωμέγα-3 και τα ωμέγα 6. Ορισμένοι τύπο ωμέγα-3 λιπαρών έχει αποδειχθεί ότι κάνουν καλό στην υγεία της καρδιάς. Αυτά τα ωμέγα-3 μπορούν να βρεθούν στο κρέας που παράγεται από ζώα, που βόσκουν στο γρασίδι.
Μία από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών είναι τα λιπαρά ψάρια, αλλά επειδή οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η διατροφή μας είναι συνήθως ελλιπής σε ωμέγα- 3, καλό είναι να προσλαμβάνετε ωμέγα-3 και από το βόειο κρέας ή το αρνί.
Για να διατηρήσετε την περιεκτικότητα της διατροφής σας σε λίπος σε χαμηλά επίπεδα, ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές:
* Επιλέξτε άπαχο κρέας και χαμηλά σε λιπαρά προϊόντα
* Αφαιρέστε οποιαδήποτε ορατό λίπος πριν το μαγείρεμα
* Αποφύγετε το τηγάνισμα όπου είναι δυνατόν και δοκιμάστε το ψήσιμο στη σχάρα και το ξηρό τηγάνισμα
* Προσπαθήστε να μην προσθέτετε πάρα πολύ επιπλέον λίπος από λάδια, μαγιονέζα ή σάλτσες
* Προσθέστε στη διατροφή σας αμυλούχα τρόφιμα και πολλά λαχανικά και φρούτα
Πρωτεΐνη
Οι πρωτεΐνες αποτελούν σημαντικό κομμάτι κάθε κυττάρου του σώματός μας και είναι απαραίτητες για την ενέργεια και την ανάπτυξη του οργανισμού.
Οι πρωτεΐνες από τα τρόφιμα αποτελούνται από εκτενείς αλυσίδες αμινοξέων. Τα μη απαραίτητα αμινοξέα μπορούν να παραχθούν στο σώμα από άλλες πρωτεΐνες ή υδατάνθρακες. Ωστόσο τα απαραίτητα αμινοξέα δεν μπορούν να παραχθούν στο σώμα και πρέπει να προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής. Μέσα από την πέψη διασπάται η πρωτεΐνη στα ελεύθερα αμινοξέα.
Το κόκκινο κρέας προσφέρει μια εξαιρετική πηγή των βασικών αμινοξέων που χρειαζόμαστε (ισολευκίνη, λευκίνη, λυσίνη, μεθειονίνη, φαινυλαλανίνη, θρεονίνη, τρυπτοφάνη και βαλίνη). Μετά την διάσπαση των πρωτεϊνών τα ελεύθερα αμινοξέα μπαίνουν σε μια συγκεκριμένη σειρά για να οικοδομήσουν μια νέα πρωτεΐνη (πρωτεϊνοσύνθεση).
Η πρωτεΐνη βοηθάει στην οικοδόμηση των μυών, των οστών, των χόνδρων και στην κυκλοφορία του αίματος. Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων πρωτεΐνης βελτιώνει ακόμη την εμφάνιση του δέρματος και των νυχιών μας. Η πρωτεΐνη παίζει θεμελιώδη ρόλο στην κυτταρική συντήρηση, την ανάπτυξη και τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος.
Σίδηρος
Σε όλα τα στάδια της ζωής μας έχουμε ανάγκη από σίδηρο και το κόκκινο κρέας αποτελεί μία από τις πλουσιότερες πηγές σιδήρου.
Ο σίδηρος είναι ουσιώδης για την κυτταρική αναπνοή και το μεταβολισμό. Με απλά λόγια χωρίς σίδηρο τα κύτταρά μας θα πέθαιναν.
Ο σίδηρος είναι ζωτικής σημασίας για πολλές διαδικασίες:
* Ενέργεια, μεταβολισμό, σύνθεση του DNA
* Νευρολογική ανάπτυξη
* Σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων (ερυθρά αιμοσφαίρια), ανάπτυξη και επούλωση των πληγών
* Φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και αναπαραγωγή
Η έλλειψη σιδήρου, η αναιμία, είναι πολύ συνηθισμένη, ιδίως μεταξύ των γυναικών, των νέων κοριτσιών και των ηλικιωμένων. Αν τα αποθέματα σιδήρου είναι χαμηλά ή σε ακραίες περιπτώσεις έχουν εξαντληθεί, λόγω της έλλειψης του διατροφικού σιδήρου ή απώλειας αίματος, η προμήθεια του σιδήρου στους ιστούς μπορεί να μπει σε κίνδυνο και μπορεί να αναπτυχθούν συμπτώματα. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνοκέφάλο, λήθαργο, δυσκολία συγκέντρωσης και ευερεθιστότητα.
Για την ενίσχυση της απορρόφησης του σιδήρου, συστήνεται η λήψη βιταμίνης C. Και βέβαια είναι σημαντικό να έχουμε ισορροπημένα γεύματα, που θα περιλαμβάνουν άφθονα λαχανικά, φρούτα αλλά και κόκκινο κρέας.
cosmo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου