Απο Τρίτη (22 Μαρτίου) ο πρωθυπουργός Πούτιν άρχισε διήμερη βαλκανική περιοδεία. Στα πλαίσιά της θα επισκεφθεί τη Σλοβενία και τη Σερβία. Αυτό είναι το θέμα του σχολίου του Πιότρ Ισκεντέροφ.
Οι τωρινές συνομιλίες του Ρώσου πρωθυπουργού στη Λουμπλιάνα και το Βελιγράδι θα έχουν προφανή οικονομικό στόχο. Μετά τα γεγονότα στη Βόρεια Αφρική και τη Μ. Ανατολή προφανώς
, η αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν θα επιστρέψει στην παλιά της κατάσταση. Και τα προβλήματα των ιαπωνικών των ατομικών ηλεκτρικών σταθμών (ΑΗΣ) έχουν πλήξει τις προοπτικές της ατομικής ενέργειας. Ως συνέπεια, για την Ευρώπη αυξάνεται η ελκυστικότητα των υπερβαλκανικών διαδρομών, συμπεριλαμβανομένου και του ρωσικού σχεδίου «Νότιο Ρεύμα».
Αν δούμε απ΄αυτή την άποψη το χάρτη των εν δυνάμει διαδρομών μεταφοράς φυσικού αερίου στις χώρες της ΕΕ, θα καταστεί κατανοητή η σημασία ακριβώς της Σλοβενίας και της Σερβίας. Η πρώτη γειτονεύει άμεσα με την Αυστρία με τους μεγάλους πανευρωπαϊκούς της σταθμούς κατανομής φυσικού αερίου, η δε Σερβία χάρη στη θέση της στα Βαλκάνια μπορεί να καταστεί σταυροδρόμι ολόκληρης σειράς διαδρομών, που θα μεταφέρουν καύσιμο από τους τερματικούς σταθμούς της Μαύρης θάλασσας όχι μόνο στην Αυστρία, αλλά και μέσω της Αλβανίας ή της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στην Αδριατική και πιό πέρα στην Ιταλία.
Οι συνομιλίες του πρωθυπουργού Πούτιν στη Λουμπλιάνα και το Βελιγράδι θα βασίζονται στη στέρεη συμφωνητική βάση στον τομέα της ενέργειας. Το Νοέμβριο του 2009 είχε υπογραφεί η συμφωνία για τις παραμέτρους κατασκευής του κεντρικού αεριαγωγού «Νότιο Ρεύμα», που θα περνά μέσα από τη Σλοβενία και την Αυστρία και διακλαδώσεις του στη Βόρεια Ιταλία. Και τα υπογραμμένα τον Ιανουάριο του 2008 ρωσο-σερβικά έγγραφα προβλέπουν όχι μόνο τη συμμετοχή της Σερβίας στο σχέδιο «Νότιο Ρεύμα», αλλά και ρωσική χρηματιστική συνδρομή στην κατασκευή αποθήκης φυσικού αερίου στην περιοχή της σερβικής πόλης Μπανάτσκι Ντβορ, καθώς και την αγορά από την εταιρία «Γκαζπρόμ νεφτ» του πακέτου ελέγχου των μετοχών της εταιρίας «Πετρελαϊκή βιομηχανία Σερβίας» (NIS). Αυτά τα έγγραφα εξασφαλίζουν στη Σερβία το ρόλο κρίκου-κλειδιού στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας όλης της Ευρώπης.
Ωστόσο ο στόχος των ρωσο-σλοβενικών και ρωσο-σερβικών συνομιλιών δεν είναι μόνο τα οικονομικά σχέδια, αλλά και η αποκατάσταση και περαιτέρω ανάπτυξη των ολόπλευρων σχέσεων, τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη "Φωνή της Ρωσίας" ο Διευθυντής του ρωσικού Ινστιτούτου Σλαβολογίας Κωνσταντίν Νικίφοροφ:
- Νομίζω ότι σήμερα μπορεί να γίνει λόγος ακριβώς για τέτοια συμβολή στην ανάπτυξη των σχέσεών μας. Θα θεωρούμε ότι θα έχουμε άλλο ένα κανάλι συνεργασίας. Και η σύμπραξη στον τομέα της ενέργειας και στους άλλους εμπορο-οικονομικούς τομείς αναπόφευκτα θα κάνει πιό στενές τηςσχ στους τομείς της πολιτικής, της επιστήμης και των υψηλών τεχνολογιών. Στο παρελθόν οι σχέσεις της Ρωσίας με τα Βαλκάνια καθορίζονταν από τα συμφέροντα της εθνικής απελευθέρωσης των λαών της περιοχής. Στις σημερινές συνθήκες νέα ώθηση στην πολιτική συνεργασία καλείται να δώσει η οικονομία.
Η Φωνή της Ρωσίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου