Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Η ''παρέλαση'' Μπακαλιάρου. Το μενού της 25ης Μαρτίου

Ο Μπακαλιάρος σας για την 25η Μαρτιου παστός   κατεψυγμένος η φρέσκος

ΥΛΙΚΑ

1 φύλλο μπακαλιάρου παστού (1 κιλό, περίπου)

Για το κουρκούτι:
2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι

1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
1 πρέζα ζάχαρη άσπρο πιπέρι
νερό όσο πάρει

Για την σκορδαλιά:
4 πατάτες βρασμένες και ξεφλουδισμένες
2 - 4 σκελίδες σκόρδο, ανάλογα με το πόσο δυνατή τη θέλετε
Αλάτι
πιπέρι
3 - 4 κουταλιές ξίδι
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
λίγο ζωμό από τον μπακαλιάρο

Αποβραδίς, κόβετε τον μπακαλιάρο σε φέτες και τον βάζετε να ξαρμυρίσει σε μία λεκάνη με κρύο νερό. Μέχρι την επομένη, φροντίζετε να αλλάξετε το νερό 2-3 φορές ακόμη.

Την άλλη, μέρα αφαιρείτε την πέτσα, τα κόκαλα και την ουρά του μπακαλιάρου, τα οποία κρατάτε στην άκρη και τα βράζετε για 15' σε μία κατσαρόλα με λίγο νερό.

Σουρώνετε τον ζωμό και τον κρατάτε στην άκρη για τη σκορδαλιά. Παράλληλα, ετοιμάζετε το κουρκούτη Μέσα σε ένα μπολ, διαλύετε τη μαγιά και τη ζάχαρη με λίγο χλιαρό νερό, και προσθέτετε λίγο από το αλεύρι.

Ανακατεύετε με σύρμα, και αφήνετε το μίγμα να αφρίσει και να φουσκώσει. Ρίχνετε σε μία λεκανίτσα το υπόλοιπο αλεύρι, κάνετε μία λακκούβα στη μέση και ρίχνετε το προζύμι. Προσθέτετε λίγο αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, και αρχίζετε να ρίχνετε σταδιακά τόσο νερό, όσο χρειάζεται ώστε να πάρετε έναν λείο και παχύρρευστο χυλό. Αφήνετε τον χυλό να φουσκώσει.

Κόβετε τον μπακαλιάρο σε μικρότερα κομμάτια, και βάζετε μπόλικο λάδι σε βαθύ τηγάνι για να ζεσταθεί. Τηγανίζετε τον μπακαλιάρο, αφού πρώτα βουτήξετε τα κομμάτια του στο κουρκούτι που ετοιμάσατε. Αφού ροδίσει ο μπακαλιάρος και από τις δύο πλευρές, τον βγάζετε από το λάδι πάνω σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσει.

Για την σκορδαλιά, χτυπάτε στο γουδί το σκόρδο, με λίγο αλάτι, μέχρι να λιώσει. Προσθέτετε σε δόσεις τις βρασμένες πατάτες και συνεχίζετε το χτύπημα, μέχρι να λιώσουν και να γίνουν κρέμα. Προσθέτετε σταδιακά το ξίδι και το ελαιόλαδο, έως ότου ενσωματωθούν. Προσθέτετε και τον ζωμό του ψαριού λίγο λίγο ανακατεύοντας, μέχρι να γίνει μελάτη η αλιάδα.

Δοκιμάζετε και διορθώνετε τη γεύση, αν είναι απαραίτητο, με αλατοπίπερο και ξίδι.

Καλή επιτυχία και Χρόνια Πολλά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...