Bουλευτές Εύβοιας

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024

Προσπάθειες διάσωσης του ιστορικού κέντρου της Χαλκίδας

Ο Θανάσης Ζεμπίλης μίλησε για το έργο της Δημοτικής Πινακοθήκης και τις προσπάθειες διάσωσης του ιστορικού κέντρου της Χαλκίδας

Στην εκδήλωση με θέμα: "Εργασίες μετατροπής του πρώην κτιρίου ΑΣΑΧ - Αλευρόμυλος Δήμητρα σε πολιτιστικό κέντρο-πινακοθήκη Δ. Μυταρά", που διοργάνωσε ο Ροταριανός Όμιλος Χαλκίδας παραβρέθηκε ο Βουλευτής Εύβοιας και πρώην δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Θανάσης Ζεμπίλης. 

Μετά την ομιλία του πολιτικού μηχανικού ΤΕΕ και κατασκευαστή του έργου κ. Σπύρου Βασιλείου, ο κ. Ζεμπίλης αναφέρθηκε στο ιστορικό του έργου, που δημοπρατήθηκε και κατασκευάστηκε στην δημοτική του θητεία. Μεταξύ άλλων, ο κ.Ζεμπίλης ανέφερε: 

" Ο προορισμός του κτιρίου πρώην ΑΣΑΧ ήταν να φιλοξενήσει τους μεγάλους πίνακες και την μοναδική συλλογή οστράκων του αείμνηστου εικαστικού Δημήτρη Μυταρά. 

Αυτή ήταν η συμφωνία που είχαμε κάνει με την οικογένεια Μυταρά και τον διεθνούς καταξίωσης ζωγράφο, τον οποίο είχα επισκεφθεί στο σπίτι του στην Αθήνα όταν είχε χάσει την όραση του. 

Η νομική μορφή θα ήταν η σύμβαση του χρησιδανείου, όπως κάναμε και για την συλλογή Γ. Καράκωστα. 

Δεν ξέρω τι συνέβη μετά και δεν υλοποιήθηκε η συμφωνία, γιατί είχα φύγει από δήμαρχος. Πάντως, το κτίριο με όλες τις κατασκευαστικές του προδιαγραφές και τα ανάλογα κόστη είχε σχεδιαστεί για αυτό το σκοπό. 

Δυστυχώς, η πινακοθήκη Δ. Μυταρά δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα ανάλογα με τις δυνατότητες της υλικοτεχνικής της υποδομής, ούτε σύμφωνα με την βαρύγδουπη επιγραφή της". Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Ζεμπίλης είπε:" Το κτίριο του ΑΣΑΧ δεν είχε χαρακτηριστεί ως διατηρητέο. 

Μας ενδιέφερε όμως να προσθέσουμε μία δομή πολιτισμού στο κτιριακό απόθεμα της ιστορικής συνοικίας της Χαλκίδας. 

Και σίγουρα δεν θα εκπέμπαμε το κατάλληλο μήνυμα με μία ακόμα κατεδάφιση σε μια πονεμένη γειτονιά. Άλλωστε, υπήρχε ένα σχέδιο αναζωογόνησης του ιστορικού κέντρου της Χαλκίδας, με την αποκατάσταση μνημείων και την λειτουργία μουσειακών και εκθεσιακών χώρων, όπως το Οθωμανικό Τέμενος Εμίρ Ζάδε με την έκθεση χαρακτικών, η οικία Βαίλου, η αποκατάσταση του αρχοντικού της οδού Παίδων, το Πολεμικό Μουσείο σε κτίριο της Σχολής Πεζικού κλπ. 

Παράλληλα, ομάδα μηχανικών του Δήμου υπό τον αρχιτέκτονα Κώστα Δημητούλη προετοίμαζε την ειδική πολεοδομική μελέτη για την προστασία και ανάδειξη της συνοικίας του Κάστρου, η οποία δυστυχώς όταν ολοκληρώθηκε η θητεία μας σταμάτησε". 

Τέλος, ο κ. Ζεμπίλης ανέφερε ότι η αποκατάσταση του κτηρίου του ΑΣΑΧ και η μετατροπή του σε πολιτιστικό κέντρο ήταν απόλυτα επιτυχημένη και γι’ αυτό συγχάρηκε τους μηχανικούς του Δήμου Χαλκιδέων και τον κ. Σπ. Βασιλείου, ο οποίος ως εργολήπτης διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε ανάλογα έργα. (Φωτογραφία αρχείου από αυτοψία του τότε δημάρχου στις εργασίες αποκατάστασης του "Αλευρόμυλου Δήμητρα", με την παρουσία του Σπύρου Βασιλείου και της Χαρίκλειας Μυταρά)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου