Bουλευτές Εύβοιας

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024

Λαϊκή Συσπείρωση Κύμης-Αλιβερίου: Τώρα να διασφαλιστεί η ποιότητα του νερού στο Αλιβέρι και σε ολόκληρο το δήμο

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση της ποιότητας του νερού στο Αλιβέρι. Ανησυχία που αυξήθηκε μετά τη δημοσίευση των μετρήσεων που έδωσε στη δημοσιότητα το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑ.Κ.Ο.Ε.) και της ανακοίνωσης της ΔΕΥΑΚΑ που δεν αντιπαραβάλει μετρήσεις που να διαψεύδουν αυτές του ΠΑ.Κ.Ο.Ε..

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσής, δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κέκης, στην παρέμβασή του κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (23/10/2024) με τεκμηριωμένα στοιχεία – βασισμένα στα δημοσιευμένα αποτελέσματα των μετρήσεων των ΔΕΥΑΚΑ και ΠΑ.Κ.Ο.Ε. – ανέδειξε ότι η κατάσταση με το νερό στο Αλιβέρι είναι ιδιαίτερα προβληματική! Τόνισε πως, με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής και της ΔΕΥΑΚΑ, πρέπει άμεσα να διενεργηθούν συστηματικές και τακτικές μετρήσεις, σε περισσότερα σημεία, που να περιλαμβάνουν όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του νερού ώστε να διαπιστωθεί η έκταση του προβλήματος που δεδομένα υπάρχει.

Η δημοτική αρχή αντιστρέφοντας την πραγματικότητα που «γεύονται» οι κάτοικοι του Αλιβερίου καθημερινά ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχει πρόβλημα με το νερό και πως γίνονται μετρήσεις που είναι εντός ορίων.

Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται με το νερό στο Αλιβέρι, αλλά και συνολικότερα στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου είναι ανάγκη να ενταθεί η διεκδίκηση προς το Δήμο, την Περιφέρεια Στερεάς και το κράτος για ολοκληρωμένη μελέτη και διαχείριση, αγιοποίηση, εμπλουτισμό και εξοικονόμηση των υδάτων με αποκλειστικά κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση ώστε να εξασφαλιστεί η ποιότητα και επάρκειά του χωρίς να χαρατσώνονται οι πολίτες.

Συγκεκριμένα, να παρθούν άμεσα μέτρα όπως:

· Να γίνουν από την ΔΕΥΑΚΑ άμεσα νέες αναλύσεις για όλες τις παραμέτρους (και αυτές που μέτρησε το ΠΑΚΟΕ), συμπληρωμένες με τα ιόντα που έχουμε αναφέρει παραπάνω. Πιθανά σε τρίτο εργαστήριο για επιβεβαίωση ή όχι των υπαρχόντων μετρήσεων.

· Να εκπονηθούν οι υδρογεωλογικές μελέτες που περιγράφονται παραπάνω. Μέχρι τότε να αποφευχθούν αυθαίρετες παρεμβάσεις στον υδροφόρο.

Επίσης, ζωτικής σημασίας για ολόκληρο το δήμο είναι η αποπεράτωση και λειτουργία του φράγματος των Μανικίων με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση. Εδώ και χρόνια υπάρχουν κυβερνητικές διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις αλλά το φράγμα που μπορεί να δώσει ανάσα σε ολόκληρο το δήμο παραμένει μισοτελειωμένο με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων!

Διέξοδος για ποιοτικό, επαρκές και φθηνό νερό για το λαό μπορεί να δοθεί όταν το νερό δεν αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα αλλά ως κοινωνικό αγαθό! Με αυτό το κριτήριο άμεσα πρέπει να γίνουν στόχοι πάλης και διεκδίκησης:

· Φτηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για τον λαό με άμεση μείωση των τιμολογίων κατά 30% για εργαζόμενους, ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους, βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, ενάντια στις νέες αυξήσεις που φέρνει η κυβέρνηση.

· Πλήρη σταθερή εργασία για το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών.

· Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου της Οδηγίας της ΕΕ για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

· Αποκλειστικά κρατική, ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων, στο σύνολο της κάθε υδρολογικής λεκάνης, που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τον εμπλουτισμό, τη διασφάλιση επάρκειας και την αξιοποίησή τους κατά υδατικό διαμέρισμα.

· Άμεση υλοποίηση αναγκαίων τεχνικών έργων εξασφάλισης επάρκειας και ορθολογικής διαχείρισης του νερού χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιώτες».

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Κ. Κέκη στο δημοτικό συμβούλιο:

«Αρκετά πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ΠΑ.Κ.Ο.Ε. (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών) και την εκδήλωση ευρύτερης ανησυχίας, είχαμε διαπιστώσει ότι η γεύση του νερού (από το καλοκαίρι) είχε γίνει πολύ πιο αλμυρή από παλαιότερα.

Οι αναλύσεις που δημοσιεύει η ΔΕΥΑΚΑ δεν μετρούν τα ιόντα χλωρίου που βασικά ευθύνονται για την αλμυρή γεύση. Ενδεικτικά όμως αναφέρουμε τις αναλύσεις της ΔΕΥΑΚΑ για την αγωγιμότητα (σε μικροΖήμενς ανά εκατοστό): έτος 2020 – οδός ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ – 2272 ,έτος2021–ΑΚΤΗ ΝΗΡΕΑ –1954, έτος2023–ΜΗΛΑΚΙ – 3636, έτος2023–ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ– 3598, έτος2024–ΚΕΝΤΡΟΥΓΕΙΑΣ– 2156κλπ. Το όριο όπως έχει καθοριστεί είναι τα 2500 μικροΖήμενς ανά εκατοστό, όμως πρακτικά με πάνω από 1000 με 1500 το νερό δενπίνεται.

Αναζητήσαμε και τις παλαιότερες αναλύσεις της ΔΕΥΑΚΑ και παρατηρήσαμε ότι στις θέσειςδειγματοληψίαςπουοιτιμές της αγωγιμότηταςείναιψηλές,δεγίνεταιμέτρηση τις επόμενες χρονιές, ενώ πρέπει να συμβαίνει ακριβώς τοαντίθετοκαι να πυκνώνουν οιμετρήσειςστα προβληματικά σημεία, όπως ονόμος προβλέπει.

Ανέκαθεν το νερό του Αλιβερίου είχε αλμυρή γεύση λόγω γεωλογικών διεργασιών πουσυνδέονταιμετηδιείσδυση της θάλασσας, όμως αυτόεπιδεινώθηκετοτελευταίοδιάστημα. Τι άλλαξε;

Όπως πληροφορηθήκαμε από τον τύπο στις 27/07/2024, η ΔΕΥΑΚΑ έκανεεκβάθυνση καιαύξησητης παροχήςτων γεωτρήσεων και στην περιοχή Λογγού.

Αυτή η εργασία απαιτεί ειδική υδρογεωλογική μελέτη που πιθανολογούμε ότι δεν έγινε. Το αποτέλεσμα αυτών των εργασιών ήταν να καταστραφεί η όποια ισορροπία γλυκού/θαλασσινού νερού υπήρχε, ανεβάζοντας το θαλασσινό νερό μέσα στις γεωτρήσεις.

Δυστυχώς αυτή η διαδικασία υφαλμύρωσης του υδροφορέα είναι τις περισσότερες φορές μη αναστρέψιμη.

Ας αναλογιστούμε λοιπόν:

· Με ποια υδρογεωλογική μελέτη έγιναν οι παραπάνω εργασίες;

· Τηρήθηκαν οι προδιαγραφές που αφορούν τις υδρογεωτρήσεις;

· Έγιναν δοκιμές άντλησης και μετρήσεις επαναφοράς στάθμης;

· Ακολούθησεχημικήανάλυσητουνερούτων γεωτρήσεωνμετά τις εργασίες;

Ταπαραπάνωερωτήματα αφορούν όλες τις υδρογεωτρήσεις του δήμου Κύμης Αλιβερίου.

Παρεμπιπτόντως στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ, ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΔΑΤΩΝ, Θέαση Σημείων Υδροληψίας, δεν έχει καταχωρηθεί καμία δημοτική γεώτρηση.

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΦΟΡΤΙΟ–ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΙΚΟΧΛΏΡΙΟ

Στα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων που δημοσίευσε η ΔΕΥΑΚΑ, φαίνεταιότι γενικά το νερό είναι απαλλαγμένο από τους παθογόνους οργανισμούς που ελέγχθηκαν.Αν όμως ηαπολύμανσητουνερούγίνεταιμεχλωρίωση,πρέπειναδιερευνηθείγιατί όλες οιτιμές του υπολειμματικού χλωρίου είναι μη ανιχνεύσιμες. Γιατί δεν τηρείται η τιμή των 0,2μιλιγραμμάρια ανά λίτρο που θεσπίζει το Υπουργείο Υγείας;

Η μη ύπαρξη υπολειμματικού χλωρίου στο νερό μπορεί να δηλώνει πιθανή μικροβιακή επιμόλυνση. Γενικά, είναι απίθανο να έχουμε ταυτόχρονα μηδενική παρουσία μικροβίων και μηδενικές τιμές υπολειμματικού χλωρίου. Πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο λόγω της αυξημένης σοβαρότητας.

Ζητάμε να δημοσιοποιηθούν οι αναλύσεις σχετικά με τις τιμές του υπολειμματικού χλωρίου, που ενημερώνει η ΔΕΥΚΑ με την ανακοίνωσή της (16/10/2024) προς το κοινό ότι γίνονται ανά δεκαπενθήμερο.

Σχετικά με τις μετρήσεις του ΠΑ.Κ.Ο.Ε.

Είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε ότι οι τιμές που παρουσιάζονται στο δελτίο του ΠΑΚΟΕ, όπως του εξασθενούς χρωμίου, θειικών και αγωγιμότητας καθώς και η παρουσία μικροβίων είναι ανησυχητικές και πρέπει άμεσα να διερευνηθεί η προέλευσή τους.

Η ΔΕΥΑΚΑ μέσω ανακοινώσεων μας λέει ότι οι μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ δεν είναι έγκυρες. Με ποιες μετρήσεις εξασθενούς χρωμίου και θειικών που έκανε η ίδια τις συγκρίνει;

Τα περί πιστοποιημένων - διαπιστευμένων ή μη εργαστηρίων μπορεί να έχουν νομικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον αλλά λίγο απασχολούν την ουσία. Αν κάποιο από αυτά είναι μηδιαπιστευμένο να γίνουν οι αντίστοιχες αναλύσεις από το διαπιστευμένο. Παρεμπιπτόντως από το διαπιστευμένο, εμείς τουλάχιστον, δεν έχουμε αναλύσεις των κρίσιμων παραμέτρων.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Κώστας Κέκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου