Bουλευτές Εύβοιας

Τρίτη 18 Απριλίου 2023

Επιτροπή Κατοίκων Ληλαντίου: Η μελέτη του Λήλαντα είναι ελλιπής - Απορρίπτεται από τους κατοίκους.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκιδέων στις 6.4.2023 αποδείχτηκε ένα φιάσκο όπως και η μελέτη που παρουσιάστηκε από την Περιφερειακή Αρχή.

Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις δημοτικής και περιφερειακής αρχής όλοι μαζί ψήφισαν την απαράδεκτη μελέτη επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά ότι περιφέρεια και δήμος μαζί χέρι χέρι γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις ανησυχίες των κατοίκων και αποφασίζουν μελέτες που δεν εξασφαλίζουν την προστασία της ζωής μας 

Ακόμη κι οι μηχανικοί των αρμόδιων αρχών που υποστήριζαν την μελέτη, ταυτόχρονα συνηγορούσαν στις φωνές των κατοίκων ότι η μελέτη είναι ελλιπής και δεν αρκούν αυτά τα έργα για να εμποδίσουν μια αντίστοιχη πλημμύρα στο μέλλον. Φάνηκε ότι τα κριτήρια με τα οποία εκπονήθηκε η μελέτη δεν είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας μας αλλά το πόσο λιγότερο θα κοστίσουν.

Μετά την πρόταση της Δημοτικής Αρχής στη μελέτη οριοθέτησης του Λήλαντα μεγάλωσαν οι φόβοι μας για το κατά πόσο κινδυνεύουν οι ζωές μας. 

Η Δημοτική Αρχή οφείλει να μας εξηγήσει τους κινδύνους που ενέχει η υλοποίηση του σχεδίου της Περιφερειακής Αρχής αν δεν παρθούν υπόψη αυτές οι παρατηρήσεις – διαστασιολόγηση κινδύνων που παρουσίασε ο Ειδικός Συνεργάτης του Δήμου, Τοπογράφος Μηχανικός, κ. Ρούσσος.

Παρουσίασε με χάρτες ότι υπάρχουν σημεία που τα ανοίγματα της πλημμύρας είναι εκτός της προτεινόμενης κοίτης. 

Επίσης, ότι βρίσκονται εντός της ιστορικής κοίτης του ποταμού τεχνικά έργα, δηλαδή ότι για παράδειγμα η κοίτη στένεψε όταν άνοιξε ο δρόμος Αφράτι – Πισσώνα και ότι δεν υπάρχει πια άνοιγμα στη γέφυρα του Βασιλικού αφού είναι κτισμένα πλέον το Κλειστό και Ανοιχτό Γήπεδο μπάσκετ, η σχολή ΟΑΕΔ και το γήπεδο ποδοσφαίρου.

Από την άλλη πλευρά, η μελέτη της Περιφερειακής Αρχής έρχεται σε πλήρη αντίθεση αφού αναγράφει ότι τα δημόσια κτίρια στο Βασιλικό βρίσκονται εκτός ορίων πλημμύρας.

Από τη Δημοτική αρχή ανέφεραν ότι το πλημμυρικό φαινόμενο είναι δυνατόν να επαναληφθεί και οι πιθανότητες έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Από την άλλη πλευρά, η Περιφερειακή Αρχή μας είπε ότι φαινόμενο τέτοιο θα συμβεί ξανά με πιθανότητα 1%.

Από τη Δημοτική Αρχή πρότειναν:

- να ληφθεί υπόψη η διαστασιολόγηση που έδωσε το ίδιο το ρέμα τον Αύγουστο του 2020,

- να ανοίξουν λεκάνες απορροής στα σημεία από τις χιλιομετρικές θέσεις 11.900 έως 9.300,

- να αυξηθεί το εύρος της κοίτης στις φυσικές όχθες και να περιληφθούν τα σαρζανέτ που οριοθετούσαν τις όχθες στο τμήμα που έγινε η υπερχείλιση με καταστροφικές συνέπειες από τις χιλιομετρικές θέσεις 2.700 έως 1.100,

- να γίνουν απαλλοτριώσεις στις εκβολές αυξάνοντας το μέτωπο της εκβολής στα 250-300 μέτρα,

- να συμπεριληφθεί στην εξίσωση ο όγκος βροχόπτωσης της 8ης-9ης Αυγούστου,

- να αυξηθεί η περίοδος επαναφοράς, δηλαδή μεγαλύτερη από τα 50 έτη, σε έργα σε κρίσιμα σημεία, όπως οι οικισμοί κι οι γέφυρες.

Αντιθέτως, όταν οι κάτοικοι πρώτοι θέσαμε στη συνεδρίαση τα προβλήματα που δημιουργούν οι αστοχίες της μελέτης πχ η έλλειψη λεκανών απορροής, το στένεμα της κοίτης (είτε από παλιά με τα δημόσια κτίρια είτε τώρα με τα σαρζανέτ) η απάντηση της Περιφερειακής Αρχής ήταν ότι τα έργα είναι σωστά και επαρκούν.

Αναρωτιόμαστε:
Οι προτάσεις αυτές, οι οποίες ήρθαν να επιβεβαιώσουν τους φόβους των κατοίκων ότι δεν μας προστατεύουν επαρκώς τα έργα της μελέτης, θα ληφθούν υπόψη; Γιατί δεν έχουν εισακουστεί όταν τα θέτουν οι κάτοικοι τόσα χρόνια; Επίσης, αναρωτιόμαστε: 

Ενώ η Περιφερειακή Αρχή αναφέρει έργο θωράκισης 7,5 χιλιομέτρων συνεχούς διαμόρφωσης με συρματοκιβώτια, οι προτάσεις της Δημοτικής Αρχής δεν το αναιρούν, εφόσον είπαν ότι δεν θωρακίζονται κρίσιμα σημεία αυτής της απόστασης;

Και τέλος απορούμε:

Γιατί η πρόταση δεν κατατέθηκε έγκαιρα ώστε η Περιφέρεια να τη συμπεριλάβει, μιας και υπήρξε περιθώριο για διαβούλευση; Αλλά αντιθέτως πάει εκ των υστέρων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπου εάν κι εφόσον “το κρίνουν απαραίτητο” θα τη συμπεριλάβουν; Φοβόμαστε λοιπόν, μήπως μας είπαν αυτά που θέλαμε να ακούσουμε και ζήσαμε έναν εμπαιγμό εις βάρος μας; Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι πινγκ πονγκ που θέλουν για να κρύβουν τις ευθύνες τους.

Ξέρουμε ότι όσο τα κριτήρια τους είναι κόστος όφελος θα κάνουν μπαλώματα και όχι αντιπλημμυρικά. Όσο δεν εξασφαλίζουν κρατική χρηματοδότηση κι ευθύνη στην ανάληψη των έργων θα είμαστε στο έλεος του κάθε εργολάβου. Με άλλα λόγια θα συνεχίσουμε να τρέμουμε με την πρώτη βροχή και περιφέρεια και δημοτική αρχή θα κόβουν κορδέλες.

Εδώ και τώρα κυβέρνηση, περιφέρεια, Δήμος και Δασαρχείο να πάρουν μέτρα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας. Να δοθούν τα χρήματα που θα χρειαστούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και να εκπονηθεί μελέτη που να μας προστατεύει, που θα μελετά ολόκληρο τον ποταμό από τις πηγές του ως τις εκβολές του. Να γίνουν έργα που θα συγκρατούν τον όγκο του νερού αντίστοιχο με της 8ης Αυγούστου του 2020 ή και μεγαλύτερο. Άμεσα να ολοκληρωθούν τα φράγματα βαρέος τύπου στο βουνό που γίνονται με ευθύνη του Δασαρχείου και καθυστερούν λόγω υποχρηματοδότησης.

Τους προειδοποιούμε πως δεν κάνουμε πίσω.

Δεν τους αφήνουμε να παίζουν με τις ζωές μας.

Συνεχίζουμε. Θα τα καταφέρουμε.

Επιτροπή Κατοίκων Ληλαντίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου