Bουλευτές Εύβοιας

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Βαγγέλης Αποστόλου: Επείγει να βγει η Εύβοια από την απομόνωση

Συνέντευξη του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού, στην εκπομπή της ΕΡΤ3 «Εκλογική Περιφέρεια» και το δημοσιογράφο Θωμά Τσίμπα, την Παρασκευή 10/2/2023, σχετικά με τα θέματα που απασχολούν το νομό της Εύβοιας.

Η κακοκαιρία Μπάρμπαρα χτύπησε την Εύβοια και δεν είναι πρώτη φορά που η κακοκαιρία κόβει το νησί στα δύο. Κάθε φορά δηλαδή παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο, αποκλεισμένα χωριά, μέχρι τώρα γιατί δεν έχει γίνει κάτι για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Το θέμα είναι ότι όταν έρχεται η κρίσιμη ώρα για να ληφθούν οι αποφάσεις ανατίθενται μελέτες για άλλη στόχευση, και μάλιστα σε μία ημέρα όπου η βόρεια Εύβοια είναι απομονωμένη. Υπάρχουν περιοχές με ασθενείς αυτή την ώρα που δε μπορούν να έρθουν στην πρωτεύουσα. 

Δεν είναι μόνο η βόρεια Εύβοια που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα αλλά και η νότιος Εύβοια αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα, αλλά τώρα όπως καταλαβαίνετε για να γιατρέψουμε μια έτσι ελάχιστη από πλευράς προσέγγισης κατάσταση, ουαί κι αλίμονο εάν το πρώτο έργο που θα γίνει δε θα είναι αυτό που θα βγάλει την βόρεια Εύβοια από την απομόνωση. 

Οι άνθρωποι ζουν εκεί με το φόβο, μόλις λίγο χιονίσει κλείνουν οι δρόμοι, κλείνουν τα φέριμποτ και απομονώνονται.

Στην τελευταία απογραφή, παρόλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο νησί, βλέπουμε ότι ο πληθυσμός παρέμεινε ο ίδιος σε σχέση με την απογραφή του 2011. Ωστόσο η Στερεά Ελλάδα έχει μία γενικότερη μείωση του πληθυσμού με αποτέλεσμα να χάνει και μία έδρα από την Περιφερειακή Ενότητα της Φθιώτιδας. Αυτό που οφείλεται κατά την άποψή σας σε επίπεδο Περιφέρειας.

Πρόκειται για το δημογραφικό πρόβλημα που χαρακτηρίζει τη Στερεά Ελλάδα και ένα πρόβλημα που γίνεται έντονο στους τρεις νομούς, οι δύο μονοεδρικοί Φωκίδα και Ευρυτανία και ο τρίτος της Φθιώτιδας με μείωση στις δύο τελευταίες απογραφές μιας έδρας κάθε φορά, από 6 στις 4.

Εκεί υπάρχει όντως πρόβλημα δημογραφικό, βέβαια το δημογραφικό πρόβλημα θα σας έλεγα ότι είναι ένα ευρύτερο πρόβλημα που αφορά την ύπαιθρο και έχει σχέση και με τις πολιτικές που δεν ασκήθηκαν τη μεταπολεμική περίοδο, αλλά και βεβαίως σε μία διαδικασία όπου όταν δίνεται το βάρος στο κέντρο καταλαβαίνετε ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να φεύγει πληθυσμός από την επαρχία και να πηγαίνει στο κέντρο.

Μάλιστα ιδιαίτερα στο αγροτικό χώρο, διότι έφυγε πολύ κόσμος από τον αγροτικό χώρο, αναζήτησαν οι άνθρωποι, λογικό είναι, καλύτερες συνθήκες ζωής. 

Εκεί όμως έγινε μια εισροή οικονομικών μεταναστών όχι μόνο βεβαίως στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που είχαν με την αγροτική δραστηριότητα και την απασχόληση, αυτό τελικά συνετελέστη σε βάρος και των οικονομικών μεταναστών, είναι γνωστές οι συνθήκες που αυτοί οι άνθρωποι δούλευαν και δυστυχώς εξακολουθούν να δουλεύουν μέχρι σήμερα, αλλά και ταυτόχρονα πλέον έχουμε στην ύπαιθρο μια αλλαγή του τρόπου ζωής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι πολύτεκνες οικογένειες εδώ και χρόνια εξαφανίστηκαν από τα χωριά, οπότε σημαίνει ότι έχουμε ένα γερασμένο πληθυσμό στην επαρχία και ιδιαίτερα αγροτικό πληθυσμό που ασχολείται με τις δραστηριότητες.

Άρα καταλαβαίνετε ότι εάν εκεί δεν υπάρξουν και πολιτικές που θα στρέψουν το ενδιαφέρον της πολιτείας προς την ύπαιθρο και τη συνοχή της υπαίθρου, εκεί είναι τεράστια η ευθύνη της Ε.Ε. η οποία άργησε πραγματικά να βάλει στο ταμείο συνοχής σε δεσπόζουσα θέση τον αγροτικό χώρο. Σήμερα πια να ξέρετε από το ταμείο συνοχής το 50% αφορά τον αγροτικό χώρο.

Η κυβέρνηση μετά τις τελευταίες πυρκαγιές που έπληξαν το νησί και κατέστρεψαν το βόρειο τμήμα, έχει προχωρήσει στην εκπόνηση ενός προγράμματος ανασυγκρότησης της Εύβοιας. Σε ποια φάση βρίσκεται αυτό το πρόγραμμα και τι βλέπετε για τη σωτηρία του νησιού τόσο στο να παραμείνουν οι κάτοικοι εκεί, στην ανάπτυξη του νησιού και στη βελτίωση όλων των υποδομών.

Επιτρέψτε μου μια προσωπική αναφορά για τη Β. Εύβοια, γιατί έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στη περιοχή. Λοιπόν άκουσα το συνάδελφο Θ. Ζεμπίλη να μιλάει για ανασυγκρότηση και τελικά κατέληξε σε μία μελέτη 7 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία είναι εντελώς εκτός αναγκών αυτή την ώρα, αυτά υπάρχουν. Ενώ εδώ δεν έχει γίνει καμία προσέγγιση πάνω στα δύο τρία βασικά ζητούμενα από τους πληγέντες κατοίκους.

Το πρώτο λοιπόν που απασχολεί αυτή την ώρα τους κατοίκους είναι η γρήγορη και σωστή περιβαλλοντική αποκατάσταση, η οποία έτσι όπως ξεκίνησε δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα, δεν έχουμε τώρα το χρόνο, αλλά τελικά το αποτέλεσμα ήταν ότι το ελάχιστο έργο που έγινε ήταν στο κομμάτι των αντιδιαβρωτικών φραγμάτων, ελάχιστα αντιπλημμυρικά έργα έχουν γίνει, και καταλαβαίνετε ότι οι βορειοευβοιώτες ζουν αυτή την ώρα με το φόβο της βροχής, της πλημμύρας. Αυτό όσον αφορά την περιβαλλοντική αποκατάσταση.

Το δεύτερο είναι εμείς τι κάνουμε τώρα στην περιοχή μας που έχει ολοκληρωτικά καταστραφεί; Εμείς θέλουμε να μείνουμε στις ρίζες μας. Ποιες είναι αυτές οι δυνατότητες και οι διασφαλίσεις που μας προσφέρει η πολιτεία για να παραμείνουμε. 

Εδώ ακόμη δεν έχουν πληρωθεί οι αποζημιώσεις και οι ενισχύσεις που έπρεπε ήδη, άσχετα αν υπάρχει αυτή την ώρα από πλευράς κυβέρνησης δώσαμε τόσα και δώσαμε εκείνα. 

Να σας πω εγώ ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι αποζημιώσεις που έπρεπε να δοθούν στους ελαιοκαλλιεργητές είναι 15 εκατομμύρια, ξέρετε πόσα έχουν δοθεί μέχρι σήμερα; Άντε 8 με 9 εκατομμύρια. Τι θα γίνει αυτός ο κόσμος, πως θα μπορέσει να μείνει; 

Τι θα γίνει με τους ρητινοκαλλιεργητές, μεγάλη μάχη για να μπορέσουν να μείνουν αυτοί οι άνθρωποι εκεί να συνεχίσουν τη δραστηριότητά που είχαν, μια δραστηριότητα η οποία πρέπει να συνδεθεί με το αύριο της περιοχής.

Είναι πολλά στον πρωτογενή τομέα, στον τουριστικό τομέα που μπορούμε να πούμε. Θα κλείσω εδώ γιατί μπαίνει ξανά το θέμα των οδικών αξόνων, πραγματικά είναι τεράστιο το πρόβλημα. Δε μπορεί να μη βγει η Εύβοια από την απομόνωση γιατί δεν το θέλουν οι μελετητές, γιατί δε το θέλει ο κ. Μπένος, ο βασικός εκφραστής των πολιτικών αυτών που έχουν καταστρέψει πραγματικά την περιοχή.

Ένα σχόλιο για το voucher για τον τουρισμό που έδωσε η κυβέρνηση για τη βόρεια Εύβοια.

Τα επιπλέον του κοινωνικού τουρισμού voucher των 150 ευρώ που δόθηκαν τους μήνες, από Ιούλιο μέχρι Οκτώβριο, ήταν όντως μια ανάσα ειδικά για τα τουριστικά καταλύματα.

Είναι όμως επιθυμία όλων να υπάρχει η δυνατότητα αυτά τα voucher τα οποία αφορούν τους καλοκαιρινούς μήνες στην περίοδο αιχμής, δηλαδή Ιούλιο και Αύγουστο, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εκτός των συγκεκριμένων χρονικών οριζόντων, και Σεπτέμβρη και Οκτώβρη, είναι εύκολο αυτό και νομίζω μπορεί να γίνει.

Κλείνω με μία έκκληση, να βγει η Εύβοια από την απομόνωση και για να βγει η Εύβοια από την απομόνωση πρέπει οπωσδήποτε ο σχεδιασμός που αφορά τα οδικά δίκτυα να είναι τέτοιος που σε πρώτη φάση και όσο το δυνατόν γρηγορότερα να απεμπλακούμε από όλο αυτό το πλέγμα που οι ίδιοι μελετητές παρουσιάζονται, φτιάχνουν τι κάνουν κτλ και το αποτέλεσμα είναι μηδέν.

Βαγγέλης Αποστόλου
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Εύβοιας
Πρ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου