Bουλευτές Εύβοιας

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Εκδήλωση της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ με θέμα: «Σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια. Άμεσα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης»

Εκδήλωση ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ: «Σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια. Άμεσα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης»

Μπροστά τις τραγικές εξελίξεις που εκτυλίσσονται από την Κυριακή σε Τουρκία και Συρία, με τους χιλιάδες νεκρούς από τους μεγάλους σεισμούς και την καταστροφική, για τους δύο λαούς, πολιτική που θεωρεί κόστος την προστασία της ανθρώπινης ζωής, η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ δίνει στη δημοσιότητα σήμερα και τις επόμενες μέρες τις βασικές παρεμβάσεις από την εκδήλωση για τη «Σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια.

Άμεσα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης». Συμβάλουμε έτσι στην πάλη του λαού για τη λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών μέτρων αντισεισμική θωράκισης.

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας που αυτή τη στιγμή χρειάζονται επείγουσα και συντονισμένη διεθνή βοήθεια για τη διάσωση των αγνοούμενων και την ουσιαστική στήριξη των πληγέντων.

Απευθύνουμε κάλεσμα στους εργαζόμενους της χώρας μας να εκφράσουν την αμέριστη αλληλεγγύη τους μέσα από τα σωματεία και τους άλλους μαζικούς φορείς προς τους δοκιμαζόμενους λαούς.

Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι παρά την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, τις μεγάλες δυνατότητες της εποχής μας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, όλα αυτά θυσιάζονται στο βωμό των κερδών, των μεγάλων συμφερόντων, των στρατιωτικών εξοπλισμών και των ιμπεριαλιστικών πολέμων που πληρώνουν με κάθε τρόπο οι λαοί.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό ,

στο δρόμο της ανατροπής, με πιο δυνατό ΚΚΕ

Στην τοποθέτηση του στην εκδήλωση της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Εύβοιας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε αναφορά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Χαλκίδας και της ευρύτερης περιοχής, επισημαίνοντας τις δυνατότητες προστασίας και πρόληψης που παρέχει η επιστήμη και η τεχνολογία, τονίζοντας τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την πολιτική επιλογή να ζυγίζουν τη ζωή και την προστασία του λαού στη λογική του κόστους οφέλους.

"Συζητώντας τις προηγούμενες ημέρες με εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής ενόψει της σημερινής εκδήλωσης, ακούσαμε την εξής ερώτηση από ορισμένους ανθρώπους: «Είναι δυνατό να προβλέψουμε ή να αποφύγουμε ένα σεισμό;»

Φυσικά και δε μπορούμε, τουλάχιστον με βάση τα όσα γνωρίζουμε. Το θέμα όμως είναι ότι με βάση την πρόοδο της επιστήμης, υπάρχει σήμερα περισσότερο από ποτέ η δυνατότητα να διενεργηθούν πλήρεις και αποτελεσματικοί έλεγχοι, μελέτες στατικότητας για την ακρίβεια, από εξειδικευμένους επιστήμονες, πολιτικούς μηχανικούς, των υφιστάμενων κτιρίων της πόλης", τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Μαρίνος ξεκινώντας την τοποθέτησή του.

Αναφερόμενος στη Χαλκίδα και την ευρύτερη περιοχή επικεντρώθηκε σε τρεις κατηγορίες κτιρίων: Στα δημόσια κτίρια που στεγάζουν χώρους εκπαίδευσης, υγείας και υπηρεσίες, στις κατοικίες και στα κτίρια που στεγάζονται χώροι εργασίας.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση σχολικών μονάδων, όπως το σχολικό συγκρότημα του Βούρκου, στις φοιτητικές εστίες στα Ψαχνά που έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους λόγω σοβαρών προβλημάτων στατικότητας, σε κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, όπως το κτίριο του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ), αλλά και το Θεραπευτήριο Χρόνιων Πασχόντων στην Αυλίδα.

"Τα σχολεία της περιοχής είναι σχεδόν όλα χτισμένα πριν τη δεκαετία του 80", σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Μαρίνος επισημαίνοντας την κατάσταση με τα νηπιαγωγεία της πόλης που στεγάζονται σε ισόγεια, αλλά και τις πρόσφατες περιπτώσεις με την κατάρρευση τμήματος οροφής στο δημοτικό σχολείο Αρτάκης.

Όσον αφορά στην περίπτωση των κατοικιών, Γιώργος Μαρίνος στάθηκε κυρίως στις εργατικές κατοικίες στις περιοχές Αγίας Ελεούσας, Αγίας Μαρίνας και Αλατσάτων, καθώς και στην πληθώρα παλαιών κτισμάτων που υπάρχουν σε μία σειρά συνοικίες της Χαλκίδας και σε άλλες κοντινές περιοχές, ενώ εξέφρασε την έντονη ανησυχία για την κατάσταση και την τήρηση μέτρων ασφαλείας στους δεκάδες μεγάλους χώρους δουλειάς στην περιοχή της Χαλκίδας και στη βιομηχανική περιοχή Σχηματαρίου – Οινοφύτων.

"Ως ΚΚΕ έχουμε τη θέση ότι το κράτος φέρει ακέραια την ευθύνη να τηρούνται όλοι οι απαραίτητοι κτιριοδομικοί και αντισεισμικοί κανονισμοί. Η Ελλάδα είναι ούτως ή άλλως μία σεισμογενής χώρα.

Στην περίπτωση της Εύβοιας όμως, οι τελευταίοι συχνοί σεισμοί σε συνδυασμό με τους χιλιάδες που εκτυλίσσονται στη περιοχή της Θήβας επιβάλουν περισσότερο από ποτέ το να γίνουν άμεσα όλες οι απαιτούμενες μελέτες στατικότητας, να ληφθούν άμεσα όλα τα απαιτούμενα μέτρα προληπτικής αντισεισμικής θωράκισης.

Το προηγούμενο διάστημα αναδείξαμε αυτή την ανάγκη, με τη δράση της κομματικής οργάνωσης Ευβοίας, την κατάθεση Ερωτήσεων στη Βουλή, με την επίσκεψη μας στις περιοχές που ήταν στο επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας.

Ωστόσο για άλλη μία φορά διαπιστώσαμε ότι τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας δεν ανήκουν στην προτεραιότητα των κυβερνήσεων.

Οι Ερωτήσεις παραμένουν μέχρι και σήμερα χωρίς απάντηση από τον αρμόδιο Υπουργό, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα.

Ενώ σε ότι έχει να κάνει με τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, κατά βάση από το Δήμο Χαλκιδέων, αυτά είναι ανεπαρκή", σημείωσε ο Γιώργος Μαρίνος, αναφερόμενος στα μέτρα που ελήφθησαν μετά την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Και πρόσθεσε:

"Ακριβώς εδώ εντοπίζουμε το πρόβλημα. Με βάση τη δυστυχώς πλούσια εμπειρία και της ευρύτερης περιοχής μας, όταν έχουμε να κάνουμε με θέματα πολιτικής προστασίας για πυρκαγιές, πλημμύρες αλλά και σεισμούς, ακούγεται ολοένα και πιο συχνά από τα κρατικά στόματα η λογική του “κόστους - οφέλους”.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι συμφέρει περισσότερο οικονομικά – όπως υποστηρίζει προκλητικά η ΕΕ - να δοθούν κάποιες αποζημιώσεις της πλάκας κατόπιν εορτής, παρά να καλυφθούν τα έξοδα των απαιτούμενων μέτρων πρόληψης.

Τα είδαμε πρόσφατα και στις πλημμύρες στο Ληλάντιο και στα Ψαχνά, τα είδαμε στις πυρκαγιές της Βόρειας Εύβοιας, όπως επίσης και σε πρόσφατους σεισμούς στην Καρδίτσα και την Κρήτη.

Και δε μιλάμε γενικά κι αόριστα για έλλειψη κρατικών πόρων. Μια χαρά βλέπουμε να επιδοτούνται άλλοι τομείς, όπως η περιβόητη πράσινη ανάπτυξη, πλευρές της οποίας αφορούν και τον κατασκευαστικό κλάδο. Εκεί όμως στην ουσία καλοταΐζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι που βρίσκονται από πίσω.

Αντίθετα, όταν πρόκειται για ζητήματα που αφορούν βασικές λαϊκές ανάγκες, όπως η ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων ή τα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, τα κρατικά ταμεία εμφανίζονται άδεια".

Συνεχίζοντας, ο Γιώργος Μαρίνος, τόνισε ότι ο λαός της περιοχής πρέπει να κρίνει αυστηρά την πολιτική όλων των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχών που ευθύνονται για αυτή την κατάσταση και να δυναμώσει την πάλη του, μαζί με το ΚΚΕ.

"Τονίζουμε ότι όταν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, είναι απαράδεκτο και πολύ επικίνδυνο το 2023 να μιλάμε για κόστη και οφέλη. Αυτά δε μπαίνουν στο ζύγι, δεν αποτιμώνται", ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε:

"Σε αυτές τις συνθήκες είναι πολύ σημαντική η συνειδητοποίηση της θέσης ότι “μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό , στο δρόμο της ανατροπής, με πιο δυνατό ΚΚΕ”, παντού και στις εκλογές, ώστε να δυναμώσει η πάλη για την παρεμπόδιση αντιλαϊκών μέτρων, να δοθεί ώθηση στο διεκδικητικό κίνημα και να συσπειρωθούν εργατικές, λαϊκές, νεολαίστικες δυνάμεις στο δρόμο της ανατροπής, για να αλλάξει σελίδα στη ζωή αυτού του τόπου με την οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας"

Τομεακή Οργάνωση Εύβοιας του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου